Pre nego što počnemo da pišemo o primami za ribu deveriku, želeo bih da prvo par reči o ovoj ribi. Deverika je riba koja naseljava gotovo sve vode Evrope osim nekih voda u Skandinaviji, Škotskoj i vode Apeninskog i Pirinejskog poluostrva. Deverika je rečna riba i ona uglavnom naseljava tokove velikih reka. Vrlo često se može zapaziti i u nekim jezerima. Kada je reč o rečnim tokovima, slobodno možemo reći da se uglavnom deverika može naći na otvorenim vodama i to na dubini od 3 do 8m. Što se tiče lova deverike, trebate znati da su ove ribe veliki borci i da su jako izbirljivi, te je tako i sama primama deverike jako komplikovana.

Deverike se kreću u jatima, tako da se često dešava da ribolovci koji pogode takvo jato upecaju mnogo više od jedne deverike. Kada dođe do promene vremena, onda se uopšte nemojte truditi da izlazite u ribolov bez obzira na to koliko  dobru primamu imate za njih, zato što ih hrana ne zanima kada je vreme promenljivo. Mnogi iskusniji ribolovci govore da je za uspešan ribolov na deveriku potrebna bistra voda, sparan dan kao i nizak vodostaj reke.

Tada je zagarantovan ulov, kako kažu oni. Naravno to nije sve što je potrebno da bi se ova riba ulovila. Kao što i sam naslov ove teme kaže, primama za ribolov deverike je jako bitna stavka u samom ribolovu deverike.

Primerak krupne deverike

Postoje različite metode za primamu ove ribe, i mi ćemo se potruditi da ovde spomenemo sve za koje znamo da su vredne spominjanja. Ovo su neki od recepata koji su testirani i za koje se pokazalo da su jako efikasne u primami ove ribe. Prva koju ćemo spomenuti je Masterbih Feeder Carp primama. Ova primama je naročito pogodna za krupnije deverike kao i za šarane. Znači može se koristiti u primami za dve ribe, što će nekim ribolovcima posebno odgovarati.

Napomena: Svi ovi recepti su namenjeni za jednu dnevnu dozu aktivnog ribolovca, odnosno od 3 do 8h na reci.

Ovi recepti koje navodimo su preuzeti sa sajta masterbih.com iz teksta pod nazivom Recepti za krupnu deveriku

Da bi ste napravili kvalitetnu Masterbih Feeder Carp primamu za deveriku potrebni su vam sledeći sastojci:

 • Masterbih Feeder Carp
 • Masterbih Feeder Normal
 • Jedna konzerva kukuruznog šećerca
 • Crvići
 • Gliste
 • Kuvana konoplje.

E sada, ukoliko želite da napravite primamu koju želite da plasirate u nekom kratkom roku i to u nekim većim količinama hrane na spot, onda morate imati dodatno punjenje crvića u hranilici. Za takvu vrstu primame, potrebni su vam ovi sastojci:

 • 500 g Masterbih Feeder Carp
 • 500 g Masterbih Feeder Normal
 • 1 manja šaka šećera
 • Jedna šaka crvića (Obratite pažnju na to da li su živi. Za ovu vrstu primame potrebno je da imate žive crviće i da ih punite u hranilicama kad god je to potrebno)
 • Jedna manja šaka kuvane konoplje.

Sledi recept za lagano hranjenje i takozvani „dug ribolov sa krupnim rezultatima“, koji je praktično idealan za kanale i neke mirnije reke. Za ovu primamu su potrebni sledeći sastojci:

 • 700 g Masterbih Feeder Carp
 • 300 g Masterbih Feeder Normal
 • Jedna manja šaka šećera 1 manja šaka kuvane konoplje.

Kada odlučite da odete na ribilov deverike posle kiše, naročito uveče, onda vam definitivno predlažemo da pokušate sa sledećom primamo za ribolov deverike:

 • 700 g Masterbih Feeder Normal
 • 300 g Masterbih Feeder Carp
 • Samo pola šake seckanih glista.

Za takozvani recept po danu sa dosta ugriza je potrebno:

 • 600 g Masterbih Feeder Normal
 • 400 g Masterbih Feeder Carp
 • Jedna manja šaka poparenih crva (obratite pažnju da su svi crvi mrtvi)
 • Pola šake seckanih glista.

I poslednji recept koji uključuje Masterbih Feeder sastojke je recept koji se koristi za smireni ribolov sa naročito krupnim ribama. Ovaj metod primene, odnosno ovaj recept se naročito dobro pokazao na jezerima.  Za pripremu vam je potrebno:

 • 800 g Masterbih Feeder Carp
 • 200 g Masterbih Feeder Normal
 • Jedna manja šaka kuvane konoplje
 • Jedna manja šaka kukuruznog šećera.

 

Masterbih

slika preuzeta sa sajta masterbih.com

E sada, pošto smo spomenuli sve moguće recepte koji uključuju Masterbih sastojke, trebamo objasniti i postupak pripremanja ovih primama. Pre svega, potrebno je da praskaste hrane stavite u posudu u kojoj ćete moći lepo da izmešate sve to. Nakon toga pokušajte da dodajete po malo vode uz jako, odnosno, energično mešanje.

Ukoliko koristite neki od navedenih recepata koji u sebi sadrži i kukuruzni šećerac, tada tečnost iz konzerve u kojoj se nalazi taj kukuruz pomešajte sa vodom kojom vlažite hranu. Kada sve to obavite ostavite hranu da ostoji 15 do 20 minuta. Nakon vlaženja i stajanja morate dodati vaše mamce. Ponovo počnite sa energičnim mešanjem i ako je potrebno dodatno navlažite. Kada sve ove postupke obavite, vaša primama će biti spremna za upotrebu. Još jedna manja napomena kada su u pitanju primame ove vrste: Potrudite se da vaša primama bude plasirana na malom prostoru, ali da isto tako bude precizno plasirana. Na taj način će sam rezultat ribolova deverike biti bolji.

Metode prihranjivanja

Sada ćemo reći o par metoda kako da primamite deveriku kada je u pitanju ribolov deverike na jezerima. Pre svega, potrebno je da imate pristup u više faza. Sama ideja se zasniva na tome da se riba primami na mesto gde planirate da pecate, a potom da je naterate da počne da se hrani bez ikakvog straha te da na taj način upecate što više riba. Pretražujući internet naišli smo na jednu zanimljivu metodu primame koja se sastoji iz tri etapa.

Prva stvar koju trebate da uradite, odnosno prva etapa kako je mnogi nazivaju, je da privučete ribu u srednjim i gornjim slojevima vode. To možete učiniti uz pomoć:

 • Korišćenja velikih hranilica (Potrebno je napomenuti da trebate nabaviti hranilice sa velikim kapacitetom ali ne i sa velikom težinom. To su dve sasvim različite stvari, i mogu i te kako da naprave razliku u ribolovu)
 • Korišćenje većih količina partikli uz pomoć groundbait metode.
 • Trebate zabacivati često. U proseku na nekih 3 do 4 minuta.
 • Isto tako, bitno je da koristite dugačak podvez.

Cilj ove prve faze (etape) je da se privuče što više riba na mesto na koje pecamo. Najbolji način da se tako nešto uradi je da se napravi takozvani „efekat oblaka“ uz istovremeno oslobađanje većih količina partikli na dno jezera. Idealna situacija u ovom slučaju bi bila da uspete dobiti efekat oblaka negde na sredini toka, odnosno u srednjim slojevima vode.

Na taj način sve padne na dno, te da se tako stvori „tepih“ hrane na većoj površini gde bi deverika mogla komotnije da se hrani i to na neko duže vreme bež ikakve konkurencije od strane drugih jata deverika i riba koje imaju isti režim ishrane.

S obzirom da se koristi efekat oblaka u srednjim slojevima vode, odnosno da bi idealno bilo da se tako nešto napravi, koristi se dugačak podvez koji se koristi na taj način da se prevari riba koje ulaze u sam oblak. Dužina podveza se uzima od nekih 1 m, te će na taj način podvez lagano potonuti za hranilicom.

Upravo je taj momenat onaj kada možemo da očekujemo od deverike da zada udarac. Potrudite se da napravite lep tepih i efekat oblaka koji će biti konstantan. Ukoliko pratite proceduru i budete zabacivali često, odnosno na 2 do 3 min rezultati moraju biti vidljivi.

Druga faza, odnosno etapa se sastoji u privlačenju ribe na dno. Ali se u ovom slučaju radi o privlačenju deverika koje se nalaze u gornjim slojevima. Bitne stavke za ovu drugu etapu su:

 • Potrebno je da smanjite kapacitet hranilice u odnosu na prvu fazu
 • Dužina podveza se takođe smanjuje
 • U drugoj etapi se čvršće stiska groundbait u hranilici
 • Zabacivanje se i dalje vrši veoma često, odnosno na 2 do 3 minuta.

U ovoj fazi je sama ideja da se riba koju smo sada već oblakom povukli u nekim srednjim tokovima reke u kojima smo kreirali efekat oblaka privučemo na samo dno. Groundbait se čvrće steže, odnosno stiska u hranilici iz jednog prostog razloga, a to je da bi on ostao kompaktan do samog dna i kako bi onda napravio oblak koji će sada privući ribu do tepiha koji smo već napravili (u prethodnoj fazi).

Sada, kada smo uspešno obavili sve ovo, možemo da smanjimo samu količinu partikli u prihrani jer sada već postoji dovoljna količina na dnu koja će ribi privući dovoljnu pažnju.

Kako ne bi došlo do dodatnog i potpuno nepotrebnog prehranjivanja koristi se hranilica sa manjim kapacitetom. Isto tako, nastavlja se ponavljano zabacivanje u roku od 5 minuta kako bi se riba sada konačno privukla na samo dno. Podvez se u ovom trenutku, odnosno u drugoj etapi može smanjiti na nekih 30 do eventualnih 50cm kako bi se što više fokusirali na ribu koja može da krene na dno i da se kreće oko same hranilice.

Primama za deveriku

slika preuzeta sa sajta the-session.info

Poslednja, odnosno treća etapa se sastoji o privlačenju deverike na samu hranilicu. Ono što se mora ispoštovati u ovoj fazi je sledeće:

 • Za hranilicu uzeti još manji kapacitet
 • Sada se koristi kratak podvez
 • Čvrsto stisnite groundbait
 • Smanjite količinu partikli

U ovoj poslednjoj fazi konačno dolazi do aktivnog ribolova deverike koji smo dugo planirali i očekivali. Ukoliko je svaki od prethodno navedenih koraka urađen kako treba, onda je deverika verovatno došla na hranilište i počela „komotno“ i bez ikakvog straha da se hrani. Sada se koristi hranilica sa veoma malim kapacitetom kako bi se uz minimum dodavanja hrane privukla riba da se hrani direktno na samoj hranilici.

Samim tim se smanjuje efekat pljuskanja i uznemiravanja hranilišta. Ukoliko budete čvrsto stiskali, hrana će spustiti groundbait direktno na samo dno gde će se sporo raspadati. Pošto smo sada već smanjili podvez mamca, postoji velika šansa da se neka od riba direktno prebaci na hranilicu, pošto sada više ne postoji efekat oblaka. Sada se već baca primama bez puno partikli jer se smatra da ih sada već ima dovoljno na hranilištu, dok su intervali između bacanja duži (mogu biti i do 10 min).

To je bilo sve što se tiče primame za ribolov deverike. Nadamo se da smo obezbedili dovoljno informacija koji će vam pomoći u vašem sledećem ribolovu na ovu ribu. Izraz groundbait u principu znači primama koja se spustila direkno na dno.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi