Bas je riba koja je u Evropu doneta iz Severne Amerike, pa je tako stigao i do naših krajeva. Mada je u postojbini veoma cenjena riba kod nas nije postigao baš veliku popularnost.

Jedan od razloga manje popularnosti može biti manja veličina prosečnih primeraka koji se upecaju, dok drugi je verovatno prostor koji nastanjuju a to su mirnije vode koje nisu toliko zastupljene. Ti tereni gde se lovi su uglavnom u Vojvodini  pa se tako može naći u kanalima za navodnjavanje.

Trofejnim primercima se mogu kod nas smatrati komadi teži od 2,5 kg. Latinski naziv ove ribe jeste Micropterus salmoides. Jedan od lokalnih naziva koji je pokušaj prevođenja orginalnog imena jeste velikousti pastrmski grgeč.

Mada je veliki otpor prema novo pridošlim vrstama, situacija je takva kakva jeste. Bas je u svakom slučaju bolji od druge dve vrste koje su takođe stigle iz Severne Amerike (terpan i sunčica).

Osnovni podaci o ribi bas

Ova riba liči na bandara, ali za razliku od njega ima značajno veću glavu i nesrazmerno velika usta. Na leđima se nalaze dva peraja koja imaju meke žbice, za razliku od bandara koji u prvom peraju na leđima ima koštane žbice.

Boja je tamnije zelena po bokovima, dok na leđima ima nijanse smeđe. Po bokovima se takođe prošežu i tamnije šare. Stomak i donji deo bokova je svetlije boje.

Riba bas se mresti tokom aprila meseca kad mse voda dovoljno ugrije. Mada ne postoji ograničenje ipak bi u tom periodu trebalo izbegavati pecanje basa.

Mada se ponekad dobije na kedere namenjene štuki ili na gliste pri ribolovu bele ribe, bas je riba koja se najviše peca varalicama. Pozicije gde se nalazi su nezgodne jer su na ivici gde vodeno rastinje prelazi u slobodnu vodu ili su neposredno uz prepreke. Ukoliko toga nema pecanje basa možeteprobati uz granice hladovine koje pravi drveće koje se nalazi na obali.

Štap za ribolov basa ne treba biti nešto specijalno, težine bacanja od 15-40 grama i dužine 30m će biti sasvim dovoljno. Mada se ovo može učiniti preteranim zbog jačine treba obratiti pažnju da se na istim terenima nalazi i štuka pa se može očekivati povremeno i ona kao ulov.

Uspešno se mogu koristiti sve vrste varalica, silikonci, vobleri kao i varalice od metala. Međutim najbolji se rezultati postižu sa silikonskim varalicama.

osnovno o ribi bas

Tokom leta je glavna sezona, u rano jutro ili pred sumrak, zimi predstavlja sporadičan ulov. Varalica se plasira direkno u oblast gde očekujemo basa ili malo preko te pozicije da bi se potom provukla tuda. Riba mamac uzima izuzetno agresivno ap se može očetivati jači udar, a i kad se zakači veoma se agresivno otima i pokušava osloboditi.

Ribolov iz čamca će olakšati potragu i sam ribolov, ali to nije uvek moguće, a kad se lovi sa obale treba se dosta oprezno kretati da se ne pravi buka. Postoji dosta situacija kad su od pomoći i polarizacione naočare, jer se može primetiti riba neposredno pod površinom i to može olašati pecanje basa..

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi