Na našim prostorima se uglavnom mogu uloviti sitniji komada, dok mu voda na severu evrope više odgovara za rast i tamo su kapitalni bandari težine preko 4 kilograma.

Osnovni informacije o bandaru

Najčešće se može upecati na plovak, ako je mamac crvić ili glista. Pored takvog načina ribolova, bandar se dosta često upeca na sitnije varalice ako se one koriste na terenima koji njemu odgovararu.

A to je dosta često jer se područje gde se on može naći preklapa sa staništem štuke i tako dok se lovi štuka dosta često se i on zaleti. Zna da se upeca i na parče ili na sitnijeg kedera.

Slične vodene terene naseljava i bas koji je donesen sa drugog kontinenta i naknadno ubačen u naše vode. On donekle liči na bandara, ali su mu žbice u prednjem leđnom peraju mekane i ima drugačije šare na telu. Bas naraste i bude krupniji tako da se mogu upecati i primerci od preko 2,5 kg.

Kako nastanuje isti teren kao i štuka, a prilično je otporan na stres pokazao se kao dobar mamac. Od svih riba koje se koriste kao živ mamac za štuku, bandar svakako daje najviše aktivnosti.

Ribolovački privor za pecanje bandara treba biti lakši, ako se ide ciljano na njega, jer je tako bolje. Na pitanje struna ili monofil, odgovor bio bio ta to bude tanja struna (pletenica) jer su ta područja uglavnom zarasla sa vodenom vegetacijom. Varalice idu manje veličine, a mogu se koristiti vobleri, leptiri ili tvisteri.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi