Kada je u pitanju ribolov štuke pomoću varalica, plitke vode su tereni koji mogu dati iznenađujuće krupne primerke. Ovde treba ipak biti malo precizniji i reći da bi dubina vode trebala biti oko i preko 50 centimetara. Štuka napada i u plićim vodama, ali su to situacije kada sledi plen.

Na našim terenima se plitke vode nalaze na kanalima i barama. Postoje i na većim rekama delovi vodotoka koji mogu biti plitki, ali su to uglavnom neki rukavci i meandri koji imaju mirniji vodotok, koji je veoma sličan stajaćim vodama.

Gde tražiti štuku u plitkim vodama

Ova grabljivica ima oči postavljene blago u stranu i prema gore, tako da uglavnom zauzima položaje niže u vodi, dok posmatra prostor ispred i iznad sebe. Ono što je karakteristično da za štuku je da ona često bira prepreke u vodi, da li potopljena stabla ili vodenu vegetaciju u čijoj blizini će se primiriti i čekati u zasedi.

mala bara za ribolov u blizini šume
izvor - pixabay - manja bara u blizini šume

Ovakve prepreke biraju i sitnije ribice koje te prepreke korste da se prikriju, ali i da nađu hranu za sebe. Prepreke su dobra stvar za sitnije ribe jer sprečavaju grabljivice da mogu napasti bez problema sitne ribe, ali sa druge strane su te iste prepreke problem da sitnije ribice - kedere jer slabije mogu primetiti ribe grabljivice.

Neki detalji na koje obratiti pažnju

Vremenski uslovi su ovde prvi i veoma bitan detalj. Tamo gde je voda plića često je i vidljivost bolja te bi trebalo obratiti pažnju i na to. Čuvena mantra da se po oblašnom vremenu koriste varalice živih boja, a po sunčanome one neutralnih boja, u plitkim vodama dobija na punoj važnosti. Jednostavno to je detalj koji se ne može ignorisati, dok se u dublim vodama možemo osloniti samo na vibracije koje varalica proizvodi, u plitkim vodama je i boja varalice je bitna.

Buka na obali koju proizvode ribolovci se takođe može malo više tolerisati ukoliko se lovi tamo gde je voda dublja i mamac se zabacuje dalje od obale. U plitkim vodama će se zato svaki zvuk bolje preneti u vodu, a samim time i bolje preplašiti ribu.

jezero na kom se može pecati štuka
izvor - pixabay.com - manje jezero

Temperatura vode je takođe bitan faktor, ona se u plićim vodama brže hladi i brže zagreva pod uticajem atmosferskih uslova. Te promene temperature utiču i na ponašanje sitnih ribica, ali samim tim na i na ponašanje štuke koja se njima hrani. Za ribolov  sa početka jeseni ti plići vodotoci najzanimljiviji jer dolazi do nestanka vodene vegetacije, a štuka se pojačano hrani pred zimu.

Koje varalice odabrati za plićak

Ukratko bi se moglo reći da bi varalice trebale biti lagane, na primer ako se koriste silikonske varalice one mogu da se koriste sa malim olovnim glavama ili možda čak bez olovnog opterećenja. Ovo može važiti i kad se koriste leptire.

Vobleri bi trebali biti površinski, oni se uglavnom mogu prepoznati po tome što je pakna postavljena pod većim uglom na telo i manja je. Ovde ima modela koji su kao vobleri, ali bez pakne koji se takođe povlače kroz vodu na manjim dubinama, a ne treba zanemariti ni popere. Poperi svojim prednjim delom prave otpor vodi i na taj način stvaraju dodatan efekat koji može privući štuke i sa veće udaljenosti da provere šta je u pitanju.

nekoliko različitih dekora za varalice popere
varalice za ribolov - poperi

Što se tiče veličina varalica koje će se koristiti, generalna preporuka bi bila da budu manjih dimenzija. Ovo važi i za metalne varalice, kašike i leptire i za voblere, dok se silikonci mogu koristiti veći, ali da idu udice sa manjim olovnim glavama. Štuka može dobro osmotriti plen pre napada u plitkoj vodi i više je poverljiva prema manjim varalicama. Za ovo je možda razlog što je bolja vidljivost u plićim vodama.

Za kraj preporuka da probate u plićim vodama da  pecate štuku, bez obzira što to može na prvi pogled delovati uzaludno.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi