Štuka je riba koja se nalazi na vrhu lanca ishrane, kao izuzetno inteligentna i lukava grabljivica. Veoma je cenjena zbog svoje borbenosti i načina na koji napada plen. Kompletna građa njenog tela i raspored peraja pokazuje da je to riba koja brzo i snažno napada, međutim ima trenutaka kad je pasivna i prosto ignoriše varalice koja prolaze u njenoj blizini.

Ova karakteristika štuke može frustrirati iskusne ribolovce, ali istovremeno predstavlja fascinantnu dimenziju u svetu ribolova. Razmotrimo detaljnije nekoliko ključnih faktora i saveta koji mogu pomoći ribolovcima da razumeju i prevaziđu pasivnost štuke.

Neki od uzroka zašto štuka ignoriše varalice

Ovo je deo gde ću napisati neke predpostavke, jer nema sigurnog odgovora za ovako štukino ponašanje. Može se u nekim situacijama jasno pomisliti šta je uzrok, a nekad je to sasvim nejasno. Ono što je u tim situacijama jasno je da će ribolovci probati sve trikove sa ciljem da isprovociraju štuku da napadne varalicu.

riba stuka u zasedi miruje
štuka među vodenim biljem

Sezonski uticaji: Sezonske promene mogu značajno uticati na aktivnost i ponašanje štuke. Tokom hladnih zimskih meseci, štuka može postati manje aktivna i manje sklona napadima na plen, pa time na varalice. 

Dok proleće i leto obično znače da će štuke biti aktivnije u lovu, postoje i ovde izuzeci. Neke sezonske pojave kao na primer letnji pluskovi ili duži period letnje zapare može dovesti do toga da štuke mogu biti selektivnije u pogledu plena i mogu ignorisati varalice.

Vremenski uslovi: Promene u vremenskim uslovima, poput promene temperature vode, atmosferskog pritiska i svetlosti, takođe mogu uticati na aktivnost štuke. Kiša, promenljivo vreme ili promena osvetljenja tokom dana mogu dovesti do promene ponašanja štuke. 

Ribe su osetljive na ove promene, pa ribolovci treba da pokušaju prilagoditi svoje tehnike u skladu sa trenutnim vremenskim uslovima.
Izbor prave varalice: Pasivnost štuke često može biti povezana s izborom pogrešne varalice (ili to bar tako najčešćeribolovci tako vide i doživljavaju). Štuka može ignorisati varalicu ako ona ne oponaša dovoljno dobro plen koji štuka preferira u datom trenutku. 

Promena vrste varalice, veličine, boje ili načina povlačenja može (možda) privući pažnju pasivne štuke. Eksperimentisanje s različitim varijacijama varalica može biti ključno u nekim situacijama na vodi za pronalaženje uspešne kombinacije.

Taktički pristup: Tereni za ribolov na kojima pecamo štuku se razlikuju, pa je važno razviti taktički pristup (mada ovo taktički pristup možda deluje malo preterano) ribolovu štuke na određenom mestu. Pravilno mapiranje terena, prepoznavanje mesta gde se štuka često zadržava i prilagođavanje tehnika ribolova specifičnim uslovima mogu povećati šanse za uspeh.

Može se desiti da na nekim vodama za ribolov pod sličnim uslovima štuka ignoriše varalice. Ovo naravno možete primetiti samo na mestima za pecanje na kojima ste često prisutni. Za one terene gde se ređe ide, teško je uočiti neki šablon kad je štuka aktivna.

Strpljenje i promišljenost: Ribolov štuke zahteva strpljenje i promišljenost. Pasivnost štuke može biti privremena, a ribolovci treba da budu spremni prilagoditi se promenama u ponašanju ribe. Uzimanje u obzir svih faktora, promena taktike i strpljenje ključni su elementi uspešnog ribolova.

Sticajem okolnosti i strpljenje je ograničena kategorija za pecaroše, jer izlazak na vodu obično traje par sati. Uglavnom niko nema vremena da čeka ceo dan da se štuka aktivira, osim naravno ako nije na kampovanju.

Inovacije u opremi: Ponekad, pasivnost štuke može biti povezana s prepoznavanjem varalica (ovo je baš teoretska pretpostavka)  ili opreme koja je prethodno korišćena. Korišćenje drugačijih modela varalica, različitih materijala ili vibracija dok se povlače kroz vodu može iznenaditi štuku i probuditi njen lovački instinkt.

Mada je ovde navedeno nekoliko različitih stavki koje možda utiču na to kako štuka radi, treba imati na vidu i klasične stvari kao što je promena vodostaja ili mesečeve mene. Za te klasične stavke se zna da utiču sigurno ne samo na aktivnosti štuke, nego na ponašanje svih riba u vodi.

Kako isprovocirati napad štuke na varalicu

Promenite brzinu povlačenja: Štuka često reaguje na promene brzine povlačenja varalice. Ako primetite da je štuka pasivna, isprobajte različite brzine povlačenja varalice kroz vodu. Ponekad, sporije povlačenje može izazvati lovački instinkt štuke, dok brže povlačenje može privući pažnju i izazvati napad.

Eksperimentišite s različitim ritmovima povlačenja dok ne pronađete onaj koji najviše odgovara trenutnim uslovima. U nekim slučajevima se može pustiti silikonac na dno i da se proba sa totalno sporim džigovanjem kao što se ove varalice prezentuju smuđu zimi.

Upotrebite varalice s neobičnim pokretima: Varalice koje imitiraju neobične pokrete ili akcije često mogu privući pažnju pasivne štuke. Silikonske varalice s posebnim repovima, rotirajuće kašike, ili vobleri koji prave nepravilne skokove (poperi) mogu izazvati radoznalost i naterati štuku da napadne. 

Različite akcije i pokreti mogu simulirati ranjenu ribu i izazvati odgovarajuću reakciju štuke. Ovde treba dodati i korišćenje varalica kojećemo poprskati sa nekim od mirisa za ribolovačke varalice.

Izmenite boje varalica: Boje igraju ključnu ulogu u privlačenju štuke. Kada primetite da štuka nije zainteresovana za određenu boju varalice, promenite je. Svetlije boje poput crvene, narandžaste ili žute često privlače pažnju štuke, posebno u mutnim vodama. Sa druge strane, tamnije boje poput crne ili tamnozelene mogu biti efikasne u čistim vodama ili tokom sunčanih dana. 

Eksperimentišite s različitim kombinacijama boja kako biste probali pronaći onu koja trenutno stimuliše štuku. Ovo je jedna preporuka koja najređe daje rezultate, ali sam imao situacija da su štuke napadale tvistere posle promene boje, znači isti tip varalice, samo druga boja. Samo je to bilo na kanalima, gde je vidljivost malo bolja.

Koristite varalice sa zvukom: Dodavanje zvuka varalici može biti interesantan način da privučete pasivnu štuku. Varalice opremljene zvečkama, kuglicama ili drugim zvučnim elementima mogu privući pažnju štuke koja inače ne bi reagovala na mirne varalice. 

Ovi zvučni efekti mogu imitirati zvuk plena u nevolji ili jednostavno privući pažnju grabljivice. Pazite da ne preterate s jačinom zvuka, jer prevelika buka može štuku odbiti.

Eksperimentišite s različitim kombinacijama ovih saveta i pratite reakcije štuke. Važno je prilagoditi se promenljivim uslovima na vodi i pažljivo posmatrati ponašanje ribe kako biste poboljšali svoje veštine u izazivanju pasivne štuke.

Mada realno ima dana kad bilo kakve promene ne dovode do napada na varalicu. Štuka je tu, često se i može videti, miruje uz neku prepreku i ako je probamo čak i pogoditi varalicom koju povlačimo ona će se premetiti pola metra i meter dalje i nastaviti da miruje.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi