Riba koja se dosta dobro prilagodila našim vodama jeste srebrni karas ili babuška, mada je poznata i pod drugim nazivima. Kod nas se počela pojavljivati u drugoj polovini dvadesetog veka, postepeno potiskujući autohtone vrste. Njeno prisustvo je direktno ugrozilo zlatnog karaša i linjaka, koji su zbog opadanja populacije sada trajno zaštićene riblje vrste. Latinsko ime ove vrste jeste Carassius gibelio.

Telo joj je zbijeno kao kod većine šaranskih vrsta riba i u potpunosti pokriveno krljuštima. Za razliku od nekih srdnih riba, ova vrsta nema brčiće uz usta. Boja je uglavnom srebrnkasta što je i dovelo do domaćeg naziva srebrni karas. Može dostići težinu i preko 2 kg, mada su takvi ulovi veoma retki.

Jedan od osnovnih razloga zašto je ova vrsta trenutno toliko raširena jeste njen način razmnožavanje. Realno u vodi su prisutne uglavnom ženke kojima je za oplodnju dobra i mleč srodnih vrsta riba. Nakon takve oplodnje ikre dolazi do rađanja još ženki. Povremeno se u nekim vodotocima mogu pronaći u mužjaci, ali oni nisu neohodni za dalji razvoj populacije.

Pecanje babuške

Zahvaljujući velikoj brojnosti i relativno pristojnoj veličini do koje može narasti lov na babušku je popularan. Takođe je riba ukusna kada se peče, a krupniji primerci su dobri i za kuvanje ribljih čorbi.

Ribolov se obavlja na plovak ili na dubinu, koriste se mamci biljnog i životinjskog porekla podjednako. Pribor za ribolov ne treba biti previše jak, jer su prosečne težine ulovljenih riba do pola kilograma. Preporučuje se da se koristi meredov jer deo uz obalu zna biti nepristupačan za vađenje ribe, a može se desiti na se upeca i neki krupniji primerak.

Mamci za babušku su uglavnom gliste, crvići, ruža od hleba, kuvana pšenica. Ovo nije konačan spisak jer se mogu koristitit još mnogi mamci, a ovi nabrojani su načešći. Ukoliko se naiđe na jato krupnijih primeraka, tu se mogu upotrebiti i kombinacije dva mamca na jednoj udici.

Infografika babuška riba melez

Ribolov plovkom se može obaviti petljašima, štapovima bez mašinice koji se koriste često pri ribolovu bele ribe. Na nekim terenima su popularniji sistemii sa mašinicama, pa se negde veoma korisnim pri lovu babuške pokažu štapovi bolonjezi. Od mamaca pri ovom ribolovu su nabolji crvići i gliste, a prilikom prihranjivanja mesta treba ih ubaciti u smešu.

Ribolov na dubinu je takođe uspešan, ova vrsta riba nije preterano pipava kad uzima hranu i jasno se vidi kad zagrize. Pored standardnog sistema gde je olovo na kraju i iznad toga dve udice, sve je češće korišćenje malo drugačijih sistema često sa hranilicama. Feeder tehnika pecanja daje dobre rezultate, takođe sa hranilicama za primamu. Ovde se mogu koristiti razne pure, nokle, kuvana pšenica i kukuruz sa raznim aromama da se postavljaju na udicama.

Riba babuška se uvek kreće u jatima koje čine ribe približno iste veličine, tako kad jednu uhvatite možete se nadati da će ih biti još. Takođe jato kad se nađe treba baciti prihranu da bi se zadržalo što je moguće duže na jednom mestu.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi