Da bismo počeli sa temom o hranilicama za feeder pecanje, trebali bi opisati šta je to feeder pecanje.

Ova metoda ribolova je prvi put nastala u Engleskoj. Zanimljivo što  je nastala kao eksperiment na dubinskim način pecanja na hranilicu.

Ova tehnika je baš na taj način počela da se naglo razvija i usavršava i to sve dok nije dostigla današnji oblik, a pošto se pokazala kao vrlo atraktivna metoda, ubrzo su je prihvatili svi ribolvci širom sveta, uključujući i našu zemlju naravno.

Štapovi za feeder ribolov

Sada ćemo reći par reči o feeder štapovima. Štapovi koji se koriste za feeder metodu pecanja se mogu podeliti u 3 osnovne grupe i to su:
M, što je oznaka za srednje, odnosno Medium
MH – Srednje jako ili na engleskom Medium Heavy
H – Jako, na engleskom Heavy.

Ovi štapovi su obično izrađuju u veličinama od 3,60m, 4,90m i 4,20m. Naravno postoje neka odstupanja od standardnih veličina, ali dovoljno je znati ove 3 dimenzije jer se one u suštini najčešće i koriste. Kod nekih proizvođača feeder štapova postoje i neke varijante koje su dosta osetljivije. Naša preporuka svim ribolovcima koji već koriste, ili tek planiraju da koriste ovu metodu je da se drže univerzalne varijante štapa dužine 3,60m i srednje jačine, odnosno MH (medium heavy).

Ovo vam savetujemo zato što je to da kažemo univerzalan štap koji može da se koristi na gotovo svim stajaćim vodama, kanalima, i naravno umerenijim tokovima reka. Naravno, to je samo za početak, odnosno dok ne vidite koji vam štap odgovara (u zavisnosti od vode). Uz feeder štapove uglavnom idu po tri „quiver“ tip vrha i to su: Light, medium i heavy.

Dva su napravljena od fiberglasa a jedan samo od karbona. Sigurno se pitate u čemu je razlika. Fiberglas vrhovi su mnogo savitljiviji od ovih koji su napravljeni od karbona. Uglavnom su žute i zelene boje. Za vrh koji je napravljen od karbona možemo reći da je u većini slučajeva crvene boje. Vrhovi čak mogu biti i obeleženi natpisima poput: light, medium itd.

Hranilice

Sada, kada smo napravili kratak uvod o feeder pecanju, sada možemo krenuti i sa pisanjem članka o hranilicama za feeder pecanje.

U današnje vreme postoji veoma veliki broj različitih feeder hranilica, međutim sve one spadaju u 4 osnovne grupe feeder hranilica, i to su: „open end“ feeder ili ako se prevede na naš jezik, to znači „otvorena hranilica“.

Zatim imamo i „cage“ feeder ili kavezasta hranilica, „maggot“ feeder ili hranilica za crviće ili pak hranilica zatvorenog tipa i imamo još „method“ feeder (hranilica koja se koristi uglavnom za ribolov šarana). Naravno, u ovom tekstu ćemo o svakoj hranilici detaljno da pišemo, kako bi imali što bolji pregled.

Osnovni tipovi hranilica za ribolov

Prva je otvorena hranilica ili na engleskom „open end“ feeder. Kao što joj samo ime govori, ova hranilica je otvorenog tipa koja se izrađuje od plastike i ima valjkast oblik koji je otvoren sa obe strane. Upravo se zbog toga i zove „open end“ feeder.

Za drugu smo uzeli hranilicu koja se zove „Cage“ ili kavezasta hranilica. Ova hranilica za feeder pecanje se pravi isključivo od žičane ili plastične mreže. Kavezaste hranilice mogu da budu raličitih veličina i oblika, ali sve to zavisi od brzine otapanja hrane iz hranilice.
Method hranilice se izrađuju u različitim oblicima i od drugačijih materijala. Kod ovih hranilica se koristi tzv. „lepljenje hrane“ i najčešće se koristi za ribolov šarana.

Da bi feeder pecanje bilo što bolje i uspešnije potrebno je prilagoditi i pribor, odnosno hranu, vrsti vode na kojoj pecate. A ono što je najviše bitno je da sve to prilagodite vrsti ribe koju planirate da pecate. Jednom kada sve to odradite, onda trebate da odaberete i odgovarajuću montažu. Izbor montaže dosta može da zavisi od načina na koji se kače izabrane hranilice, tj. da li se hranilica vezuje u jednoj tački, ili možda struna prolazi kroz hranilicu.

Što se tiče montaže, postoje dve osnovne montaže. Prva se zove „in line“ montaža, dok je druga „paternoster“ montaža. Kod ove druge montaže se hranilica vezuje fiksno na osnovni najlon, dok se predvez sa udicom vezuje malo iznad hranilice.

Kako bi vam bilo lakše da se snađete među svim ovim feeder hranilicama, podelićemo ih po grupama. Prvo ćemo pisati o hranilicama koje su namenjene za unos živih mamaca. Kada pricamo o živim mamcima i feeder metodama, onda se uglavnom koriste crvići. Kada smo pogledali u naš pribor za feeder pecanje, shvatili smo da postoji jako puno vrsta.

Postoje valjkaste i kockaste od kojih su ove prve idealne za ribolov na jezerima recimo, dok su kockaste puno bolje za ribolov na tekućim vodama, kao što su reke recimo. Od tih nekih, tradicionalnih, hranilica izdvojili smo 4 modela koja su po nama onako zanimljivi. Specifičnost Dreannan Power Gum hranilice za crviće je zapravo guma koja se proteže kroz unutrašnji deo sam hranilice i fiksira njen poklopac.

Na taj način smo mi osigurali hranilicu od raspada, i isto tako crvići neće ispasti prilikom zabačaja. Veoma je trajna i zamenljiva je olovom na kraju što je prednost.

Veliki broj varijacija koje su nastale od 4 osnovna tipa

Druga hranilica o kojoj ćemo pisati je hranilica koja proizvodi firma „Stonfo“ . Jedna od glvanih karakteristika ove hranilice je to što ima funkciju sprečavanja mršenja najlona. Takođe je ova hranilica izuzetno efikasna čak i bez korišćenja anti tangle cevčica. No, ovo nije i jedina karakteristika hranilice. Druga je to da ima specifičan sistem zatvarača sa kojim se može lako podesiti broj otvorenih rupa na samoj hranilici obrtanjem dugmića na kraju hranilice.

Što se tiče bakarnih tegova, koji se nalaze u donjem delu, oni se mogu u svakom trenutku izvaditi i zameniti za neku drugu težinu. Trebate da znate da postoje 4 tega raspoređene ovako: 3, 6, 10 i 15 gr.

Na taj način ćete dobiti kompletan set. Ukoliko ste već imali prilike da koristite ovu vrstu hranilice, onda sigurno već znate koliko je praktična i korisna u feeder pecanju. Ukoliko niste probali ovu hranilicu do sada, onda vam savetujemo da to što pre uradite. Stonfo kompanija koja proizvodi ove hranilice je čak mislila i na rečne ribolovce. Upravo su zbog toga stvorili i jednu kockastu hranilicu na kojoj možete veoma lako da podešavate stepen otvorenosti rupica.

Sigurno se pitate kako? Poenta je u tome da zatvornim čepićima sa obe strane možete potpuno da zatvorite rupice. Na taj način će crvići moći da se izvuku jedino na krajevima hranilice. Zahvaljujući ovoj jednostavnoj tehnici više nije potrebno koristiti izolir traku kao što se to ranije radilo dok nije postojala ova tehnika. Preporučujemo vam upotrebu ove hranilice kada su topliji dani, jer su tada crvići znatno aktivniji i brži nego što su inače. Ova hranilica se proizvodi u više veličina i to od 10 pa sve do 170 g.

Sada ćemo nešto reći i o sunđerastoj hranilici za feeder pecanje. Ova vrsta hranilice je veoma koristno i uspešno rešenje. Možemo slobodno reći da je ovo jedan specifičan sistem, jer se kod ove vrste ne praktikuje stavljanje crvića u hranilicu, već hranilicu jednostavno stavite između crvića i oni će se sami zavući i neće izaći iz hranilice sve dok ona nije ukopčana u karabiner predvezu i naravno, sve dok je ne ubacite u vodu.

Klizeće hranilice za ribolov

Još ćemo nešto reći od klizećim hranilicama za feeder pecanje. U ovu grupu su svrstane sve hranilice koje uzduž glavne ose imaju plastičnu cevčicu. Ovakve se hranilice koriste tako što se kroz pomenutu plastičnu cevčicu provlači power gum ili poznatiji kao osnovni najlon. Jednom kada riba ugrize udicu, može bez ikakvog otpora da vuče predvez. Kada govorimo o ovakvim hranilicama ali za mirne vode, onda treba spomenuti da su one okruglog i simetričnog oblika. Odlične su čak i za veće zabačaje. Ova vrsta zbog otvorenosti veoma brzo ispušta primamu.

Još jedna veoma specifična hranilica napravljena od plastike koja je otporna na udarac je Aquareflex Carp Bomb. Jedna od njenih najvećih karakteristika, pored toga što je otporna na udarce, je to što postaje nevidljiva u bilo kakvom okruženju. Sigurno se pitate kako je to moguće. Vidite, ova hranilica poprima boju dna i tako ostaje neprimetna čak i nekim od najobazrivijih riba. Košara je izrađena tako da može da poprimi dosta veliku količinu primame i to tako da ne ispadne ni prilikom jačeg zabačaja.

 Aquareflex Carp Bomb

Ukoliko ste nekad tražili da kupite ovakvu hranilicu, onda ste sigurno primetili da se prodaje samo sa 2 vrste otežanja, i to sa središnjim i podnožnim. Što se tiče ove varijante sa središnjim otežanjem je mogućnost garantovano preciznog zabačaja. Preporučujemo vam da, ukoliko koristite ovu vrstu hranilice za feeder pecanje, onda potražite neke mirnije vode i na njima pecate. Kod daljih zabačaja se predvez, zbog većih zabačaja, mnogo češće zamrsi.

Međutim, čovek koji je stvorio ovu hranilicu je mislio čak i na to, tako da je ubacio jednu anti tangle cevičicu od 14 cm-a.

Dužina ove hranilice je negde oko 6,5cm. Što se proizvodnje tiče, ova hranilica se proizvodi u tri vrste otežanja i to: 25, 40 i 55kg. Uz varijantu od 40 do 55 g dobijate dva olova. Kod rečnog ribolova je samo zadržavanje hranilice na istom mestu mnogo važniji cilj nego sam zabačaj. Za ovo će vam sigurno trebati jedna tipična kockasta hranilica za koju ste sigurni da će ostati na svom mestu. Zanimljiva je činjenica da postoji i hranilica koja je u obliku kašike. U današnje vreme se i ona dosta često koristi.

To bi bilo sve za danas što se tiče hranilica za feeder pecanje. Nadamo se da smo razjasnili par nejasnoća koje se javljaju često kod ribolovaca, i nadamo se da ćete uskoro obogatiti svoj pribor sa nekom od hranilica koje smo ovde u ovom tekstu naveli.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi