Mepps Lusox je veoma cenjena varalica za ribolov na ovim prostorima, neki će reći i da je neprevaziđeni leptir.

Sada je situacija da je Mepps već neko vreme ne proizvodi ( više informacija ), što su iskoristili mnogobrojni da naprave kopije i plasiraju ih na tržište.

Jedna od velikih prednosti u varaličarenju je to što postoji velika mogućnost izbora. Na taj način možete upoznati mnoge vode i da tačno znate gde se nalazi riba koju pokušavate da upecate u tom trenutku.

Međutim, ono što niko ne može da zna je to da li će riba da radi tog dana ili na koju varalicu. Čak i da imate toliko iskustva da možete nekako da odreditu tip varalice, opet vam ostaje to da odredite boju, veličinu i još mnogo sitnica koje dosta znače pri pecanju.

Praktični primeri za odabir modela

Uzmimo za primer ribolov štuke posle mresta, što mu pada negde aprila ili početkom maja meseca. Za ovakav ribolov bi trebali da imate Mepps Lusox varalicu. Kada pecate na dubokim vodama, onda je lusox pravi izbor za vas baš zbog različitog olovnog otežanja. Takođe ga je moguće dosta daleko zabaciti a da se ne umrsi. Što se tiče modela Mepps Lusox 3, možemo reći da dobar zato što svojom lopatom stvara iluziju velikog zalogaja.

Jednom kada nabavite varalicu, tj. model, onda trebate smisliti koju boju želite, odnosno koju bi boju trebali da koristite kada odete na pecanje. Postoje dve boje, a to su silver i gold (srebrna i zlatna) koji se mogu kupiti u dekoru Sliver/fluo Red i Gold/fluo chartreuse. Za bogate velike vode (kao u Evropi recimo) on nije preveliki, ali ne i za naše. Izuzetak su samo pojedina jezera u Srbiji. Ako se lovi iz čamca sa svojom težinom od 45g Giant je odličan izbor za troling opciju.

Takođe možete da razmislite o određenim modifikacijama koje bi vam odgovarale. Naš vam je savet recimo da probate sa Giant modela da skinete rep i da ga postavite na Lusox 3 modelu. Na taj način ćete moći daleko više da zabacujete čak i bez olovnog otežanja. Međutim ova modifikacija ima jednu manu, a to je činjenica da se upotrebom ove modifikacije može desiti da vam se udica zamrsi.

Naravno ovo je samo jedan primer. Vi možete sami da vršite modifikacije i da sami isprobavate. Tako najbolje možete pronaći odgovarajuću udicu za ribolov. Naravno, pored modela Mepps lusox 3, postoje i modeli 1 i 2. E sada, mnogi će se od vas pitati po čemu je baš ovaj model poseban.

Nekoliko veličina leptira

Trebate da znate da Lusox rotira oko ose (25 stepeni) ali se i najsporije vrti, od svih poznatijih tipova krilaca. Samo da napomenemo, da prednost nije to što se ova varalica rotira za 25 stepeni, već što se sporije obrće. Svetlost koja se odbija od specifičnog krilca, sa tri ravne površine, riba kao što je štuka veoma dobro vidi. U takvom slučaju dekor i nije toliko bitan, barem je tako bilo u par naših slučajeva, koliko je bitan odbljesak.

Naravno, kao i kod ostalih varalica, vibracija je najbitnija ali ne treba zanemariti i ostale stavke jer i one mogu nekad dosta da znače. Godinama se Mepps Lusox mogao naći u zlatnoj i srebrnoj boji, i godinama su te dve boje bile sasvim dovoljne za uspešan ribolov. Sama ta činjenica govori dovoljno o tome koliko je ova varalica zapravo uspešna u ribolovu, odnosno koliko daje dobre vibracije i odbljesak. U suprotnom bi bilo isto kao kod varalice Aglia, gde boja ima veoma značajnu ulogu.

Klasični leptir za ribolov štuke

Takođe smatramo da je za uspešan ribolov zaslužan i dlakavi rep koji je uvek crvene boje. Sam odbljesak sa površine krila je različitog inteziteta, i sve to u zavisnosti od toga da li je zlatne ili srebrne podloge. To je u suštini i najbitnije, ta količina odbljeska o kojoj govorimo. Ispod možete videti na slici kako izgleda ova varalica ukoliko do sada niste imali prilike za to.

Jedina, da kažemo, „mana“ ove varalice je to što postoji samo u dve boje. Smatramo da bi postojanje ovakve varalice u različitim bojama čak i doprinelo poboljšanju ribolova prilikom upotrebe varalice. No, čak i da ostane samo u srebrnoj i zlatnoj boji, Mepps Lusox ostaje odlična varalica koju bi smo preporučili svim ribolovcima. Tako da, ukoliko već niste nabavili ovu varalicu, požurite do najbliže ribolovačke radnje i nabavite jednu ako kojim slučajem nađete nešto iz starih zaliha!

 


 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi