U našim vodama som spada među najveće ribe koje možete upecati, težina mu može biti i preko 100 kilograma. To je riba koja ima karakterističan izgled tela, nema krljušti a oko usta se nalazi 6 brkova.

Mada mogu narasti veliki, kao trofejni primerci se mogu računati i oni teži od 30 kg. Som je najčešće aktivan noću, u sumrak i jutro. Veoma je zanimljivo da je aktivan i kada je kiša i nevreme je, razlog zašto ga to podstiče na povećanu aktivnost je nepoznat.

Ribolov soma je najčešće na dubinu ili varaličarenjem, a za njega se koristi i posebna tehnika koja se zove bućkanje. Kada se ulovi pruža dosta jak otpor uglavnom trudeći se da ode prema preprekama, a ako je veći nabija prema dnu.

Zaštićen je lovostajem u kasno proleće tokom perioda mresta, a takođe i merom minimalne dužine tako da se somovi kraći od 60 cm vraćaju nazad u vodu.

Osnovne stvari o somu

Riba som ima telo koje je izduženo, na prednjem delu prošireno i zbijeno pa se postepeno sužava prema kraju. Telo je smeđe-sive boje različitih nijansi, nema krljušti nego je prekriveno sa slojem sluzi. Stomak je malo svetlije boje.

Glava soma je velika sa širokim usnama blizu kojih se nalaze brkovi, dva sa gornje strane a ispod donje usne ima 4 brka. Oni služe da omoguće lakše pronalaženje plena, jer najčešće lovi na većim dubinama gde je voda zamućena. Oči su relativno male i postavljene su malo višlje na glavi.

Leđno peraje je relativno malo, dok se analno proteže dosta dugačko i od repnog peraja je odvojeno malim zarezom. Tokom zimskog perioda somovi su malo aktivni, dok se u proleće sa porastom temperature povećava njegova aktivnost.

Som se mresti tokom maja i juna meseca, pravi retmin je kada temperatura vode bude između 19°C - 24°C. Ikru polažu u "gnezda" koja su ranije pripremili i ženka soma ga čuva dok mlade ribice ne počnu izlaziti iz jaja.

Lov soma je najuspešniji na mestima gde se nalaze velike dubine i vodotok je malo sporiji na tekućim vodama, takođe i oko prepreka u vodi kao što su potopljena stabla, mostovi i prevodnice. Bez obzira da li se peca na dubinu ili varalicama pribor mora biti jači. Veličinu udice prilagoditi očekivanom ulovu.

Varalice koje daju najbolje rezultate su dubokoroneći vobleri, silikonske varalice sa težim glavama i kašike.Vobleri za soma uglavnom imaju u sebi ugrađenu zvečku što povećava njihovu atraktivnost na većim dubinama. Ovo nikako ne shvatajte da su ti vobleri sa zvečkama univerzalni mamci koji uvek love, kad na njih nema rezultata treba probati sa drugim varalicama.

Infografika riba som

Korišćenje sajlice nije obavezno kao pri ribolovu štuke, ali može da se postavi predvez od strune. treba reći da ima ribolovaca koji iz nekih svojih iskustava sajlice navode kao obaveznu kada je som u pitanju.

Ribolov na dubinu je najčešći način ribolova bilo da se peca sa obale ili iz čamca. Prilikom ovakog načina pecanja najbolje je da se opremite sa težim olovima koji će omogućiti da mamac brzo stigne do dna i da tamo ostane bez obzira na snagu vodenog toka. mamci za soma su uglavnom veća količina glista nanizana na udicu, mogu biti u pitanju ritske ili kišne. Veoma popularni mamci su i rovci, zatim se spominje tu i keder, parče ribe, žaba i iznutrice od živine.

Bućkanje je vrsta ribolova kada se mamac spušta iz čamca obično na dubinu od par metara, čamci se puštaju potom da ih voda slobodno nosi. Za vreme spuštanja ribolovci iz čamca udaraju sa drvenom palicom koja se zove bućka po vodi da bi aktivirali soma. Ovo uglavnom uspeva i somovi se dižu i kruže ispod čamca što se može videti kad se prati situacija sa sonarom, međutim nekad prosto ignorišu mamac.

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi