Bucov je jedna od retkih riba grabljivica koja nema zube. Najčešće ga možete naći na većim i otvorenim vodama bez obzira da li su tekuće ili stajaće, ali veoma retko u delovima koji su zatravljeni. Poznat je pod nazivima belun i bolen, spada u familiju šaranskih riba.

Napad pri vijanju kedera mu je silovit i dosta se često za njega koristi naziv raub. Prilikom tih jakih udara koji su dosta blizu površine vode mogu se primetiti virovi koje napravi. Dok su manji kreću se u jatima, ali odrasli primerci su samostalni ili ponekad u veoma malim grupama.

Kapitalni bucovi su oni preko 6 kilograma, njih možemo nazvati trofejima. Za njihovo pecanje se koriste najčešće varalice, mada sitniji komadi mogu da sse uhvate i na crviće ili gliste.

Dosta često ga svrstavaju u grupu bele ribe jer ima malo više kostiju, a delom je to vezano jer se nalazi u familiji šarana.

Osnovne informacije o bucovu

Bucov je riba koja ima izduženo telo, boja je po leđima tamno siva sa prelivima, a bokovi i stomak su svetliji, srebrnkasti. Usta su dosta duboko usađena u glavu što omogućava da se široko otvore. Kao i ostale ribe iz te familije imaju neku varijantu zuba unutar ždrela.

Bucovi su dosta dugo bili bez preterane zaštite, ali sad za njih važi lovostaj za vreme mresta a određena im je i minimalna veličina primeraka koji se mogu nosti kući sa pecanja. Svoju polnu zrelost dostiže obično tokom treće godine, period kada se mreste je obično u kasnijem delu proleća ili početkom leta u zavisnosti od temperature vode.

informacije o ribi bucov

Bucov je riba koja se najčešće lovi pomoću varalica, dok na žive mamce (kedere, crviće ili gliste) dolaze najčešće sitniji primerci. Mesta gde ga treba tražiti je otvorena voda, ali ne predaleko od obale. Sasvim je sigurno da ćete ga primetiti zbog specifičnih aktivnosti tokom lova. Ako ste i početnik to ćete lako povezati sa ovom ribom, jednostavno se čuje jak udar o vodu i na mestu odakle je došao zvuk se primeti vir na površini. To se naziva raub i obično se ponavlja neko vreme na jednom mestu, sve dok se jato kedera zadržava tu.

Pribor za ribolov bucova treba malo jači jer je u pitanju veoma borbena riba koja pruža žestok otpor kad se ulovi, mada se mora reći da nema naviku kao ostale grabljivice da beži u granje i panjeve. Usled nedostatka zuba došlo je do zadebljanja ivice usta i udica treba da je dobro naoštrena da bi se ostvario dobar kontakt i sprečilo spadanje ribe tokom izvlačenja.

Što se tiče izbora varalica treba prvo koristiti one koje idu blizu površine tokom povlačenja, mogu biti vobleri, kasmasteri, pilkeri ili izdužene kašike. Štap za ribolov sse drži tako da je vrh visoko što omogućava varalici da se zadržava u gornjim slojevima vode. Ovo nije jedini način ribolova, jer se može upecati i drugim tipovima varalica, kao i u dubljim slojevima vode. Veoma je često zabacivati i do udaljenosti od 40 metar od obale, a za to su potrebne dosta teške varalice.

Dosta popularno je montiranje velikih mušica (strimera) iznad varalica na udaljenosti oko 50 cm, one kada se pokvase izgledaju kao sitnije ribice što zna biti izazovno za bucova.. Još jedna od metoda jeste korišćenje nekog od površinskih kedera koji se bez opterećenja kače na udicu i zabacuju dosta daleko od obale. Potom se puste da se slobodnije kreću, što ovu tehniku čini dosta specifičnom i ograničava broj mesta gde se može primeniti za ribolov.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi