Kao što većina vas zna, crvići su jeftini i mogu se naći na različitim mestima, tako da slobodno možemo reći da su crvići jako korisni u ribolovu. Mogu se kupiti na litre, pola litre ili na kutijice, dok se u nekim delovima zemlje može videti prodaja crvića na kašikama. Mada je često situacija da u prodavnicama opreme za sportski ribolov se vode time da što više zarade, a ne da nabave kvalitetnu robu.
 
-  Njihova upotreba je jako jednostavna, višenamenska upravo zbog toga što služe i za primamljivanje ribe kad se izađe na vodu. Međutim, najveća prednost ovih mamaca je to što mogu da omoguće maksimalne ulove bez obzira na to kakva je riba. Znači, crvići imaju veliki spektar riba kod kojih mogu da služe kao mamci. Neki ribolovci ne vode računa o kupljenim crvićima.
 
Jednostavno ih kupe od prodavca, nameste je na udicu i zabace u vodu. Sa druge strane, postoje ribolovci koji poklanjaju određenu pažnju ovim mamcima, kako bi postali što lepši i primamljiviji ribi koju love. Naravno, to je bolja opcija ali samo za one ribolovce koje imaju višak vremena i koji znaju kako se uzgajaju takvi crvići. Ukoliko možete da se informišete o tome kako se ovi crvići uzgajaju, onda vam je naš savet da to učinite, jer ćete na taj način postići bolje rezultate u ribolovu.
 
-  Kada je reč o tome kako možete prepoznati sveže crviće, možemo slobodno reći da sve to počinje na početnu, odnosno u trgovini. Svi sveži mesni crvići se mogu prepoznati po crnoj mrlji koju imaju posred tela. Ta mrlja je zapravo hrana koja se nalazi u fazi probave. Tako da postoji pravilo da, što je veća mrlja to je i crv svežiji. Neki pak proveravaju kvalitet tako što detaljno opipaju crviće koje kupuju. Tu proveru vrše tako što znaju da crvići koji su stariji, oni su i tvrđi i manje živahni.
 
Da bi ste pravilno vršili uzgoj crvića, morate da znate kako se ovi mamci čuvaju. Ukoliko kupujete neku veću količinu crvića (za nekoliko sedmica) onda ih morate redovno čistiti kako bi ih održali u dobrom stanju. Isto tako morate barem jednom u toku nedelje da ih propustite kroz sito, kako biste odstranili mrtve, a sačuvali žive crviće. Mesne crviće, koji su po pravili beli crvi, je najlakše održati u dobrom stanju.

Čuvanje crvića

Prva i osnovna stvar na koju morate da obratite pažnju pri čuvanju belih crvića je to da posuda u koju ih čuvate bude potpuno suva. Svaka posuda koja nije suva ili ima nekakav neprijatan miris mora biti detaljno očišćena, ukoliko mislite da tu držite crviće. Isto tako, mnogi ribolovci imaju običaj da crviće pomešaju sa kukuruznim brašnom zbog toga što kukuruzno brašno upija vlagu, odnosno održava odgovarajuću vlažnost u tegli ili nekoj drugoj posudi u kojoj čuvate svoje crviće. 
 
U suštini, najbolje je crviće namenjene sportskom ribolovu držati u hladnjaku, međutim to nije uvek moguće, tako da postoje i druge prostorije koje odgovaraju čuvanju crvića kao što su podrum ili garaža ali samo pod uslovom da tamo postoji temperatura koja ne prelazi 6 stepeni C. Isto tako, trebate znati da je veoma bitno držati crviće na jednoj konstantnoj temperaturi. Znači nije dobro da često menjate temperaturu. Na taj način možete izgubiti veliki broj crvića, ako ne i sve.
 
Primer za to je kada se recimo menja temperatura od toplijeg ka hladnijem onda dolazi do pojave kastera, odnosno crvići počinju da se pretvaraju u lutke. Posuda u kojoj ih čuvate treba da ima probušen poklopac, i da bude barem dvaput veća nego što ima crvića u njoj. 
crvi kao mamac za sportski ribolov

 i

 
-  Ukoliko planirate da crviće koristite za različite vrste ribolova, onda isto tako morate imate različite boje ovih mamaca. Naime, poželjno je imati mesne crviće koji se mogu naći u različitim bojama, poput crvene, bele, žute itd. Međutim, kako se sve ove boje ne mogu tek tako naći u trgovini, onda je poželjno da vi sami, kao ribolovci, znate kako obojiti crviće. Možete da birate između dva načina bojenja a to su: spolja i unutra.
 
Za spoljašnje bojenje kažu svi da je lakše i brže od unutrašnjeg bojenja. Lakše je i brže upravo zbog toga što se sam proces bojenja sastoji od čišćenja, posipanje boje u prahu i nakon toga ostaje samo da se mamci natope vodom. Kao što vidite, sam proces je jako jednostavan, brz i efikasan. Jedina mana ove vrste farbanja je ta što boja može da se skine i ostane na prstima.
 
Za drugi način bojenja je potrebno znatno više vremena, što nas uopšte ne čudi s' obzirom na činjenicu da je sam proces znatno komplikovaniji. Za ovu vrstu bojenja, morate nabaviti crviće koji su u fazi rasta. Nakon toga im trebate nabaviti mekinje u kojima se dodaje nekoliko kapi prehrambene boje, i te mekinje treba posuti preko crvića. Na taj način se oni hrane mekinjama i već nakon par dana dobijaju odgovarajuću boju. 
 
-  Da biste bili uspešni u ribolovu u kome se koriste crvići kao mamci, onda trebate biti upoznati sa procesom montiranja ovih crvića na udicu. Mnogi ribolovci prave grešku pri montiranju na udicu. Trebate znati da se mesni crvići sastoje od 2 dela, a to su špicast deo koji je u pokretu i drugi deo koji predstavlja telo. Udica se mora ubosti na drugi deo, odnosno na telo i to na takav način da se jezičak samo provuče kroz kožu crvića.
 
Da bi ste bili što uspešniji u ribolovu, onda morate znati i to da se ovi mamci moraju često menjati. Sa obzirom da ne podnose vodu, crvići nakon izvesnog vremena uginu,  te se tako moraju često menjati. Verovatno se pitate zašto se ne može iskoristiti i mrtav crv? Jednostavno je. Mrtav crv nije aktivan, ne kreće se i na taj način ne privlači pažnju nijednoj ribi. Dok sa druge strane, crv koji je u dobroj formi može da se kreće kroz vodu i da na taj način privuče pažnju riba koje se nalaze u njegovoj blizini. Postoje više, različitih, vrsta crvića koji se koriste u ribolovu.
 
-  Mi ćemo ovde, u ovom tekstu, nabrojati par njih, kako bi vam bolje približili temu o crvićima u ribolovu. Veliki beli crv je jedan od čestih crvića koji se koriste u ribolovu. To su zapravao larve plave muve zunzare. Jako se često mogu videti u trgovini. Za ovu vrstu crvića slobodno možemo reći da su jako kvalitetni kada se koriste kao mamci, te su tako pokazali jako dobre rezultate. Ukoliko koristite ove mamce, onda vam svakako savetujemo da ih koristite isključivo na tekućim vodama, upravo zbog toga što su se na tekućim vodama najbolje pokazali. Pinki crvići su larve zelene muve.
 
To su rozikasti crvi, te zbog toga imaju naziv „Pinki“. Često se mogu videti kako se prodaju u kukuruznom prekrupu. Ukoliko ste pripadnik ribolova na kanalima i mirnim, sporotekućim vodama, onda vam svakako savetujemo ovu vrstu crvića. Pinki crvići su mali i lagani, te zbog toga pogoduju ribolovu na takvim mestima. Dobro su se pokazali za sitnu ribu, ali i za krupnu kada su ugrizi dosta slabi kao npr. zimi. Zimi su ovi crvići živahniji od velikih belih crva. Zbog te svoje živahnosti koju imaju ovi crvi, čim padnu na dno počinju da se ukopavaju.
 
Pošto su prilično malih dimenzija, jako ih je teško zabaciti na neke veće daljine. Squatt crvići su larve kućne muve i jako su sitni. Prodaju se u navlaženom pesku dunavcu. Koriste se u određenim situacijama, kada postoji potreba za primamom i prehranom i to isključivo na sporotekućim i stojećim vodama. Nakon bacanja, ovi crvići dosta sporo tonu ali ostaju na površini dna (ne ukopavaju se kao ostali) te su tako dobri mamci za određene ribe koje traže hranu.
 
Za ove crviće možemo reći da su najbolji za ribolov deverika. Pošto nisu živahni kao ostali crvići, squatt se koristi u tzv. „groundbait“ tehnici jer ne razbijaju kugle primame. Zbog toga što su izuzetno lagani, ovi crvići nisu pogodni za brze vode jer uopšte ne uspevaju da dođu do dna. 
 
-  Još jedna jako popularna vrsta crvića su „Mlečni crvići“. Poznati su po tome što se veoma lako uzgajaju i po tome što su odlični za početak sezone upravo zbog toga što su mlečni. Ova vrsta crvića je dobila naziv po načinu na koji se uzgajaju (potapanjem hleba u mleko). Zbog tog načina uzgoja ovi crvići imaju jaku belu boju koja ih čini karakterističnim. No, i ovi crvići imaju mane. Jedan od najvećih problema pri uzgoju ovih mamaca je to što često muve znaju da upljuju mleko u kome se potapaju. Upravo zbog toga se ne može očekivati veliki broj crva od jednog legla.
 
Prema nekim statistikama, uglavnom se od jedne ture izlegne oko 50 do 60 komada crvića. Još jedna stvar koju trebate da znate za ove crviće je to da ih nikada ne koristite kao primamu. Ovi mamci su specijalitet za mamčenje, tako da vam je naš savet da ih samo za to i koristite. Sledeći crv o kome ćemo pisati je „Gozer“. Za Gozera slobodno možemo reći da je najzastupljeniji mesni crvić. Idealan je za veće ribe. Što se tiče njegovog uzgoja, Gozer se uzgaja leti i na jesen.
 
Jedan od glavnih razloga zbog čega mnogi ribolovci izbegavaju korišćenje ovih crvića je to što imaju poprilično neprijatan miris. Međutim, greška je u uzgoju. Kada se uzgoj vrši ispravno, onda se i taj neprijatan miris smanjuje na sam minimum. Za uzgoj Gozera je potrebno svega osam dana. Obratite pažnju da vam crvići budu sveži (nemojte da pokušavate da pravite zalihe od ovih crvića). 
 
-  Poslednji crv o kome ćemo pisati u ovoj temi je Kaster. Kaster na neki način predstavlja poslednju fazu mesnog crvića, pre nego što postane insekt, odnosno muva. Kaster daje odlične rezultate u ribolovu na velike ribe i to na samom dnu kao dodatak hrani za primamljivanje. Ukoliko kupujete kaster, obavezno obratite pažnju na crnu mrlju o kojoj smo ranije pisali. Veoma je bitno u kakvom ih stanju nabavite.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi