Pristup ribolovnome mestu

11. 07. 14
posted by: Vejin Nikola
Datum poslednje izmene 07 januar 2016
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Šanse za uspeh u ribolovu višestruko se mogu uvećati pravilnijim pristupom i kretanjem na ribolovnom mestu. Skoro svima je poznato da se zvuk najbolje prenosi kroz čvrsta tela, potom kroz vodu, a kroz vazduh najslabije. Svaki zvuk i vibracija proizvedeni na obali brzo se prenose kroz vodu do istančanih ribljih čula. Ribe instiktivno reaguju i sklanjaju se sa mesta gde im je ugrožena sigurnost.

Često su odronjen kamen, zaljuljana grana iznad vode ili pojava figure ribolovca na obali, bili uzrok neuspeha. Zbog toga ne treba potcenjivati riblja čula, koje je korisnije preceniti, pa se shodno tome i ponašati. Sve treba raditi tiho i sa pristojnog odstojanja. Treba izbegavati gacanje i pljuskanje po vodi ako to nije neophodno.

Ribe, naime dobro prepoznaju zvuke koji potiču iz njihove prirodne sredine, ali i one koji ih upozoravaju na prisustvo neprijatelja.

Kako prići ribolovnom mesru

Odabir dobrog terena za ribolov je veoma bitan

Ako mi ribu ne vidimo to ne znaci da i ona nas ne vidi. Retki su oni ribolovci koji umeju biti „nevidljivi“ i nečujni u prirodi i upravo su oni najuspešniji u ribolovu. Na mestu gde pecamo treba koristiti zaklone, a ako ih nema treba se dovoljno odmaći od obale, tako da se ne vidi cela figura i ne treba činiti suvišne pokrete.

Odeća ne bi trebala biti upadljivih boja i poželjno je da se uklapa u boju prirode. Glasan razgovor ili truckanje po čamcu, ako se iz njega lovi umanjuje šanse za uspešan ribolov, ma koliko riba dobro radila tog dana.

Osim toga, ribolovnom mestu se ne prilazi pomoću motora, vec upotrebom vesla. Sidrenje se izvodi laganim spuštanjem sidra i to tako da ne udari ni po površini vode ni po dnu. Treba obratiti pažnju i na položaj sunca i nikada se ne postavljati izmedju njega i vode, jer cete biti lakše uočeni.

Isto važi i za nocći sa punim mesečom, kada silueta i pokreti ne smeju biti uočljivi iz vode. Izuzetak donekle predstavlja jedino zamućena voda i noć bez mesečine koji dozvoljavaju prilazak vodi i nešto slobodnije kretanje.

Nije neophodno biti indijanac da bi se riba ulovila, ali pridržavanje određenih pravila ponašanja i kretanja na ribolovnom mestu čine ribolov interesantnijim i uspešnijim.

 


 

Nije dozvoljeno preuzimanje tekstova sa zanimljiv.org bez pismenog odobrenja. Sva prava na tekstove su zadržana. © Tri zvezde
 
Kontakt| Marketing | O nama | Mapa sajta | Uslovi korišćenja | Politika privatnosti | Pecanje kao odmor za živce