Od momenta kada osetimo da je riba uzela mamac počinje ono zbog čega milioni ribolovaca i po najvećoj zimi, ali i najvećim žegama provode na stotine dana godišnje u ribolovu. Udarac ili napad grabljivice na varalicu može biti jedva primetan, ali i odsečan i snažan, pa se često događa da ručica mašnice ispadne iz ruke.

Kada se na tekućoj vodi varalica vodi lagano, pri dnu, napad grabljivice može biti takav da se registruje kao sitno titranje ili jedva primetno zaustavljanje. Na većoj dubini krupnije grabljivice manje agresivno uzimaju mamac, ali i manje oprezno, što najčešće rezultira ubodom udice unutar čeljusti.

Napad grabljivice u srednjim slojevima vode najčešće je odsečan, vrlo dobro se oseti preko štapa i nema dileme da li je u pitanju riba ili ne. U plitkoj vodi ili pri površni vode napad je još agresivniji, ali je riba opreznija, jer se ne nalazi u zoni bezbednog oporavka. Udarci su tada iznenadni i ribolovac često kasni sa kontrom, a ubodi su najčešće na ivici čeljusti ili sa spoljne strane.

Koliki je uticaj varalice na ribolov

Agresivnost napada grabljivice zavisi i od vrste varalice, načina njenog vođenja, godišnjeg doba, meteoroloških uslova po kojima se ribolov odvija itd... Pravovremenom i odsečnom kontrom se može uticati na dubinu uboda udice i to pre negošto riba pokuša da je izbaci iz usta.

Pogrešne su tvrdnje nekih ribolovaca da se sa kontrom može poraniti. Pravilnim izborom i upotrebom pribora, uz dobre reflekse može se uštedeti nekoliko desetinki sekunde, često ključnih za uspešnu kontru. Kako će se ponašati riba, osim ostalog, zavisi i od toga gde je ubodena.

Smuđ je mnogo borbeniji ako je uboden u donju čeljust, što se vrlo retko dešava. Uboden u gornju čeljust, smuđ je praktično ;nokautiran;. Prilikom borbe, zaustavljanje ribe silom se primenjuje samo onda kada nema drugog izbora, a u svim ostalim slučajevima riba se mora strpljivo zamarati.

Zamaranje se obavlja tako što joj se dozvoljavaju kontrolisani begovi i trošenje energije na bezbednim mestima, a stopira se beg u pravcu prepreka. Nema tog ribolovca koji je realizovao sve udarce ili izvadio sve zakačene tibe.

Ako su otkačinjanja češća i veća od 10 procenata realizovanih uboda, valja nam vratiti ;film; unazad i analizirati bar pet najčešćih slučajeva. Možda je štap prekrut ili premekan za našu ruku i ribu koju lovimo. Treba proveriti i udice koje mogu biti loše i premalene na varalici kojom lovimo.

 

 

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi