Vobleri su varalice koje svojim izgledom i kretanjem verno imitiraju živu ribu. Proizvode se prvenstveno od drveta i plastičnih masa, a sastoje se od tela kroz koje je provučena nerđajuća čelična žica, stabilizatora-pakte, olovnog opterećenja ili kuglica, alkica i jedne do tri trokrake udice.

Prema konstrukciji o hidrodinamičkim karakteristikama, vobleri se mogu podeliti na: plivajuće-plitkoroneće; plivajuće-dubokoroneće; tonuće; površince i lebdeće (suspending).

Najpoznatiji proizvodač ovih varalica je finska Rapala i malo je ribolovaca sa ovih prostora koji u svojoj kolekciji za pecanje ne poseduju bar nekoliko modela ove kompanije. Zbog toga ću u daljem tekstu opisati karakteristike njihovih najpoznatijih modela.

Vobleri Rapala za ribolov


Shad Rap

Rapala vobler - shad rap

Ovaj model je plivajuce - zaranjajući vobler koji imitira ribicu zvanu šed, sličnu našoj deverici. Izrađuje se u dve verzije, plitko - zaranjajućoj „shallow runner“ i dubokoronećoj „deep runner“, koje se proizvode u dužinama od 5 do 9cm.

Dubinu zaranjanja dubokoronca proizvodač je utvrdio troling metodom i ona je nešto veća od dubine koja se postiže pri obicnom varaličarenju. Stoga ne treba slepo verovati podacima sa ambalaže voblera.

Original Floating

Ovo je prvi vobler koji je proizveden u čuvenoj kompaniji Rapala. Reč je o plivajućem vobleru koji veoma plitko zaranja, a pri laganom povlačenju vibrira i na samoj površini vode. Iako su se mnogi ribolovci oduševili sa lovnošću ovoga voblera, mnogi ga nerado koriste zbog nemogućnosti daljeg izbačaja, što je posledica male težine. Zato cu posvetiti pažnju samo najčešce korišćenim veličinama ovog modela.

Veličina 11 je vobler sa najvećim lovnim efektom u večernjem i jutarnjem površinskom varaličarenju smuđa na tekućim vodama sve do kasne jeseni. Dobitni dekori su S, B, a noću i po mutnoj vodi SFC i GFR. Veličina 13 je najčešce korišćen model pri površinskom pecanju smuđa i štuke na plićim zatravnjenim vodama.

Razlog što ga mnogi ribolovci poseduju je izuzetno visoka lovnost, pa ako se nađete na pravom mestu u pravo vreme sa ovim voblerom, skoro da ne možete omanuti. Prelivi i brzaci su mesta gde najbolje pokazuje svoje karakteristike. U dekorima P, FT i GFR je neodoljiv za štuku na zamucenim stajacim vodama, a smud ga najradije napada u SFC, B, GFR i S dekoru.

Velicina 18 je prvi izbor za varalicarenje štuke na zamucenim stajacim vodama. Iako izgleda preglomazna, ovu varalicu kilašice napadaju bez respekta u dekoru R i FT. Mogu da zamislim kakav je odjek kod ondašnjih ribolovaca izazvao ovaj vobler koji i danas mnogi sa uspehom koriste na vodama gde je mnogo manje ribe, u poredenju sa vremenom kada ga je izdeljao Lauri Rapala.Shad Rap Shallow Runner

Velicina 5 je vobler široke primene u lakom varalicarskom ribolovu. U boji S i SD je efikasan u lovu bucova u svim uslovima. Dobro se pokazao i u površinskom nocnom lovu smuda i to pogotovo u maju i junu, mesecima kada su kederi nešto sitniji. Ovaj plivajuci plitkoronac roni do 0,5m ispod površine vode.

Velicine 7 i 8 zaranjaju do 0,8m. Efikasne su u jutarnjem i vecernjem varalicarenju krupnih bucova. Smud ih rado napada u brzacima, a najvecu primenu imaju u ribolovu oko potopljenih stabala i prepreka u vodi.
Devetka je odlican vobler za krupnog smuda u dekorima SFC, CW, S. Takode je dobar za varalicarenje soma (iako je „mutava“, tj. nema zvecku), lov štuke na stajacim vodama, povlacenjem paralelno sa obalom, uz pojas trske, trave, lokvanja i stabala u vodi. Dubina zaranjanja pri optimalnoj brzini povlacenja je oko 1m.

Shad Rap Deep Runner

Pri optimalnoj brzini povlacenja petica zaranja na oko 1,5m. Strme obale i nagli prelazi iz plicaka u dubinu su prava mesta za njegovu upotrebu. Voden paralelno sa strmom obalom zaranjajuci u srednje slojeve kretace se u zoni napada smuda.
U velicini 7 i 8 zaranja oko 2-2,5m. Primena je ista kao kod manje petice, samo za vece dubine, zamucenu vodu i tmurnije vreme. Idealan je za uzvodno povlacenje duž brežina. Njegovu lovnost možemo pojacati ako ga koristimo u agresivnijim dekorima kao što su: SFC, FT, CLN i slicno jer na tim dubinama gde ovaj vobler roni vidljivost je dosta smanjena.

{adselite}

Velicinu 9 mnogi izbegavaju zbog zablude da je prevelik, zaranja oko 3m. Vetar, mutna voda i nagla dubina su uslovi za upotrebu dubokoronece devetke. Uzvodnim povlacenjem iz camca moguca je kontrola bokova podvodnih gomila ili grebena u varalicarenju smuda. Som ga napada bez obzira na boju, a na dubljim i nezatravljenim vodama primenjiv je za varalicarenje štuke pri dnu.

Da bi bili uspešni u ribolovu sa ovim varalicama, moramo veoma dobro ukomponovati navike ribe i karakteristike voblera sa kojima lovimo. Primera radi, ako je površina vode glatka bez ikakvih znakova aktivnosti ribe, pravilno je da koristimo dubokoronece modele sa kojima možemo pretražiti slojeve vode iznad samog dna. Plitkoronece voblere treba koristiti ako je aktivnost grabljivice uocena pri samoj površini vode.

Husky

Izraduje se od balze u jednoj velicini dužine 13cm i težine 11gr, u plivajucoj (floating) varijanti. Zaranja oko 0,8m. Odlican za lov smuda u predvecernjim i nocnim satima, kada je smud aktivan pri površini vode. Povlacen uz pojaseve biljnog rastinja u dekorima P i FT bice neodoljiv mamac za štuku.

Husky Jerk

To je suspending (lebdeci) vobler cija je težina precizno odredena, odnosno izbalansirana sa težinom vode. Zbog toga se ovaj vobler koji se izraduje od plastike zadržava ili ostaje u sloju vode na koji je zaronio i posle prestanka vodenja. Izraduje se u velicinama 8, 10 i 12. Zaranja na oko 1,5m. Proizvodac ga preporucuje za tehniku vodenja „kreni-stani“ (tkz. džerkovanje) koja daje najbolje rezultate sa neutralnim (suspending) voblerima na sporo tekucim i stajacim vodama. Na našim vodama najvecu primenu ima u varalicarenju smuda i štuke, na površinskim i srednjim slojevima vode.

U ugradenoj komori ima više manjih kuglica koje emituju diskretne zvucne efekte koji kombinovani sa visokom vibracijom i atraktivnim dekorima iritirajuce deluju na cula grabljivice. Sem visoke lovnosti koja je dokazana u ribolovu smuda, ovaj „plastikaner“ poseduje vrlo znacajnu prednost u odnosu na ostale voblere izradene od balze, a to je lakše ubadanje trokrakih udica u celjust ribe. Naime, prilikom udarca grabljivice (pogotovo smuda) na vobler od balze dolazi do jaceg stiska i utiskivanja zuba u telo voblera, pa ribolovac ostaje nemocan pri kontri i pomeranju voblera u celjustima ribe. Kod plasticnih voblera grabljivica je nemocna pri utiskivanju zuba, pa vobler prilikom kontre lakše sklizne i bolje zabode trokrake udice u celjust ribe.

Jointed

To je dvodelni vobler, živahne akcije sa vecom amplitudom vibracije. Izraduje se od balze, u tonucoj i plivajucoj verziji.

Rapala Jointed Floating je plivajuci vobler i proizvodi se u velicinama 7, 9, 11 i 13.
Sedmica se primenjuje u ribolovu basa i štuke na stajacim vodama, na mestima gde trava dopire skoro do površine.
Devetka je vobler kojim se mogu postici iritirajuci efekti sporim povlacenjem i paranjem površine na stajacim vodama, pri varalicarenju štuke. Ovakav nacin vodenja je narocito atraktivan u danima bez vetra kada je površina vode glatka.
Velicine 11 i 13 su veoma upotrebljivi vobleri u kasnom jesenjem ribolovu štuke na plitkim i delimicno zatravnjenim barama, kanalima i kubicima. U toku dana štuka manje sumnjicavo napada voblere u bojama S i P, a u sumrak izazovniji dekori su F, GFR i SFC. U ribolovu smuda primenjivi su po mutnoj vodi i nocu, vuceni lagano uz obalu ili po ivici brzaka i povratnog toka.

Rapala Jointed Countdown (sinking) je tonuci dvodelni vobler i proizvodi se u velicinama 7, 9, i 11.
Sedmica je veoma lovan vobler u jutarnjem varalicarenju bucova brzim povlacenjem preko limana i povratnog toka i to u boji S. Efikasan je i u lovu smuda u sumrak, pri blago zamucenoj vodi.
Devetka je pravi izbor za varalicarenje smuda, aktivnog na dubinama do tri metra, u uslovima slabe vidljivosti. Zamucena voda i uzvodni vetar pred mrak, pravi su uslovi za njegovu upotrebu, pri cemu je boja nevažna.
Velicina 11 je vobler kojeg vodenog pri dnu, na stajacoj dubljoj vodi napadaju krupne štuke. Na stajacoj i tekucoj vodi nocu ce ga napadati som i smud, narocito u mutnoj vodi i pri jakoj košavi. Bez sumnje to je vobler za kapitalne grabljivice.

Fat Rap

Ovaj model je jedan od najstarijih pa nije nikakvo cudo što se izraduje od balze u nekoliko verzija, a to su: Mini Fat Rap; Fat Rap Shallow Runner; Fat Rap Deep Runner; Rattlin Fat Rap. Kruškastog je oblika i poseduje dosta jaku i odsecnu vibraciju.
Mini Fat Rap se proizvodi u dužini 3cm. Ovaj model kod nas nema širu primenu, pa je veoma retko zastupljen u kutijama ribolovaca.

Fat Rap Shallow Runner je plitko roneci, brzo izranjajuci plivajuci vobler. Proizvodi se u velicinama 5 i 7, zbog svojih hidrodinamickih osobina primenjiv je i efikasan u lovu basa, oko lokvanja, granja i cistina u travi. Sedmica je osim za varalicarenje basa efikasna u lovu štuke oko potopljenih stabala, uz pojas trave i trske oko lokvanja, narocito u bojama CW, GFR, P, a u sumrak i SFC.

Fat Rap Deep Runner je brzo izranjajuci dubokoronac i proizvodi se u velicinama 5, i 7. Solidna težina i duboko ronjenje omogucuju daleke izbacaje i kontrolu nezatravnjene duboke stajace vode. Zdepasto telo i velika zapremina omogucavaju brzo izranjanje i promenu dubine vodenja u zavisnosti od konfiguracije dna. Manji model je primenjiv u dubljim nezatravnjenim vodama, u varalicarenju basa. Sedmica je, osim za lov basa, upotrebljiva i za varalicarenje štuke na dubljim mestima sa izraženim reljefom dna i vecim preprekama u vodi. Zbog vece amplitude vibracije pogodan je za korišcenje u mutnoj vodi.

Rattlin Fat Rap je verzija kojoj je ugrađena komora sa kuglicama koje zveckaju i dodatno nadražuju čula grabljivica. Na ovaj zvečeći dubokoronac je upecano mnogo somova. Down Deep Rattlin Fat Rap je izrazito dubokoroneći vobler sa zvečkom. Proizvodac ga preporučuje za pecanje u vodama dubljim od šest metara, a najvecu primenu ima u lovu soma na vecim vodama.

 

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi