Riba klen spada u vrste sa kojima se ribolovci među prvima upoznaju kada počnu da se bave pecanjem. Latinski naziv joj je Squalius cephalus, a naseljava mrenski regin voda. Prijaju mu brži vodotoci, ali se krupniji primerci mogu naći u stajaćim vodama i većim rekama.

Zaštićen je sa dve mere, lovostajem i meinimalnom veličinom. Lovostaj klena traje od 15 aprila pa do 31 maja, dok je obavezno vraćanje u vodu riba koje su manje od 20 cm.

Može narasti do dužine od 60 cm, a kapitalnim primercima smatramo one teže od 3 kg. Lov klena može da se obavlja na mnogo načina pošto je u pitanju svaštojed, ali bi ribolovci trebali da svoju taktiku prilagode terenima gde pecaju. Nije loše pogledati kako to rade lokalni pecaroši.

Neki osnovni savet za pecanje klena bi bio da tokom leta treba na vodu izlaziti ujutru ili predveče, dok se tokom zime najbolji rezultati postižu oko podneva.

Osnovne informacije o klenu

Po načinu ishrane spada u svaštojede, što ribolovcima pruža priliku da ga pecaju na dosta različitih mamaca. On je veoma oprezna riba koja prestaje da se hrani ukoliko proceni da postoji opasnost.

Izgled tela je kod klena vitak, jer su staništa uglavnom u bržim delovima vodotoka. Boja najčešće varira od toga gde se riba nalazi, ali je stomak uvek svetlije boje od bokova i leđa.

Manji primerci se najčešće nalaze u jatima dok krupni komadi klena vode usamljenički način života. U potocima i manjim rečicama ih možemo najčešće naći  na mestima gde je veća dubina, a to su virovi. Uglavnom na ulasku i izlasku iz vira.

Na većim rekama i jezerima riba klen se može naći u svim delovima vodotoka. Na prelasku priobalnog dela u naglu dubinu, gde ima potopljenog granja, u blizini uzvišenja pod vodom ili velikog kamenja.

Hrana za klena bi se ugrubo mogla podeliti na podvodne trave (alge, mahovine), voćne plodove (dud, kupine, maline, višnje, šljive) i manje životinje (vodene insekte, mušice, žabe i ribice). Problem je što je to sve uglavnom sezonska hrana i tada je efikasna. Voćni plodovi su dobi ako na obalama raste to voće pa deo plodova završi u reci gde ga klen kupi.

Najčešće se lovi plovkom, a povremeno se može mušičariti mada se najređe lovi na dibinu. Kako je to jatna riba ukoliko se napravi neka buka na obali, jato će se u potpuno rasterati. Ukoliko se peca plovkom na vožnju treba imati malo više strpljenja, jer klen zna pipavo da uzima mamac. Ali, jer uvek postoji neko ali ima i perioda kada sitniji klenovi brzo uzimaju mamac i kreću sa njim, što plovak pod vodu nestaje trenutno bez najave. Tako da treba malo prakse da se tačno zna odrediti kad je pravo vreme za kontru.

Slika klen riba

Na manjim rekama dodatni izazov kada je u pitanju lov klena jeste osciliranje vodostaja koje može biti izraženo i na dnevnom nivou. Sa tim promenama nivoa vode i riba menja mesta gde se zadržava u vodi, pa treba iskustva da bi se odredile tačne pozicije gde zabaciti mamac.

Lov varalicama

Varalice za klena bi trebale biti prilagođene veličini ribe koju očekujemo, pošeljno je da imaju malo jaču vibraciju. U rano proleće se klenovi zadržavaju u malo mirnijim delovima vodotoka, obično u manjim zalivima ako postoje, iza većeg kamenja ili u granama potopljenih stabala.

Kako se zadržava u bržim vodama tokom leta se dešava da novo reke opadne i voda postane bistrija. Lov klena je u tim situacijama otežan jer ribe postaju opreznije i plašljivije. U tom periodu se pretražuje veća dužina obale tako da se na svakom mestu gde zabacujemo varalice odradi desetak izbačaja. Pri kretanju po obali je potrebno biti dodatno oprezan da se na pravi dodatna buka jer će se klenovi iz blizine razbežati.

Za ribolov tokom leta se mogu koristiti malo teže varalice, glavinjare ili leptiri koji se mogu zabaciti na veće udaljenosti. Na taj način se pokriva veća površina reka sa najmanje plašenja ribe. na pozicijama gde je to moguće se mogu koristiti i plutajući vobleri, koji se puštaju nizvodno do neke udaljenosti, pa nakon toga se povlače.

Lov klena tokom jeseni sa varalicama se obavlja najčešće na dubljim mestima, ali treba obratiti pažnju jer se ribe mogu podići tokom sunčanih dana bliže površini vode i sunčati. Tokom zime se može probati ribolov povlačenjem kroz najdublja mesta na reci kada to vremenski uslovi dozvoljavaju. Klen se u tom periodu nalazi u mirovanju, pa se ne mogu očekivati rezultati kao tokom letnjih meseci.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi