Leptir je naziv za varalice  koje su veoma zastupljene u današnje vreme, a deluju tako što privlače ribe vibracijama i bljeskovima koje stvaraju. Ukoliko planirate da leptir varalicu koristite sa sajlicom, onda definitivno morate da imate i vrtilicu.

Pošto proizvode veliku turbulenciju, dešava se da oštete najlon koji se nalazi u njihovoj blizini. Mada čine samo jedan tip varalica za ribolov, ipak između sebe imaju jako mnogo varijacija što nekada zna otežati izbor odgovarajućeg modela.

Ne morate da brinete oko montiranja vrtilice, zato što u suštini može da se postavi bilo gde. Možete je postaviti odmah ispred varalice, 30 cm ispred varalice itd. Znači kako vama odgovara. Za ovo drugo montiranje od 30 cm ispred varalice, kažu gotovo svi da je bolje jer ima manje uticaja na rad i sam balans varalice kao i na to kakvu će imitaciju imati leptir (važi samo za manje varalice).

Varalaci za sportski ribolov - leptir

slika preuzeta sa sajta wikipedia.org

Za veće ribe poput basa, štuke i sl. se ne preporučuje upotreba vrtilica, jer gotovo da nemaju nikakav efekat. Većina leptir varalica za grabljivice je napravljena zajedno sa trokrakim udicama. Naše mišljenje je da su jednokrake leptir varalice nekad bolje za ribolov, naročito ako se ide u ribolov salmonida na nekim manjim rečicama.

Još jedna prednost tih jednokrakih varalica je to što se mnogo ređe mrse oko najlona pri zabačaju. Ukoliko pak dođe do umršavanja, mnogo se lakše odmrsuju za razliku od trokrakih. A moramo priznati da je i efikasnost zabadanja pri kontri dosta veća.

Razlog zbog kojeg se leptir varalice toliko koriste u današnje vreme je isključivo njihova efikasnost. Vibracije i zvuk koje proizvode ove varalice su ključ uspeha. Na taj način ove varalice mogu da privuku pažnju mnogih riba u vodi. Što se tiče odsjaja koji stvara ova varalica, možemo reći da najviše podseća na krljušt neke manje ribe koja je u begu, tako da može da natera grabljivicu da napadne bilo iz samoodbrane, bilo iz radoznalosti.

Još neki tipovi leptira

Postoji leptir varalica koja se zove „Rotirajući leptir“. Zvuk koji može da proizvede ova varalica je toliko karakterističan i efikasan da ga čak i ljudsko uvo može čuti. Naravno, postoje varalice čiji zvuk čovek ne može da čuje, ali zato riba dobija te frekvencije u vodi. Trebate da znate da leptir varalice za grabljivice prave u različitim vrstama, drugačijim oblicima, bojama itd.

Danas stvarno ima jako puno izbora što se varalica tiče, no trebate znati da nisu svi tako dobrog kvaliteta. Uvek birajte varalicu po savetu starijih i iskusnijih ribolovaca. Tako ćete vrlo teško pogrešiti pri odabiru varalice. Iako mnogi ribolovci misle da oblik i veličina varalice nisu tako bitan faktor, varaju se.

Baš oblik i veličina utiču na samu rotacionu brzinu kao i na sam ugao pod kojim ide varalica, što dalje utiče na jačinu zvuka, brzine, kao i vibraciju koju stvara leptir varalica. Po pravilu, što je kraći i širi leptir, to je i sporiji. Isto tako mu je ugao rotiranja dosta veći nego kod ostalih varalica.

Duži, a uski leptiri se mnogo brže okreću u vodi nego kraći, a širi. Isto važi za veličinu leptira, što je veća povšrina varalice, to se leptir teže okreće kroz vodu upravo zbog otpora koji se javlja usled velike površine. Duguljasti leptiri se preporučuju kod ribolovaca koji idu na brzim rekama, ili u vodama gde ima trave, jer se zbog svoje manje površine lakše provlače kroz prepreke. Široki leptiri sa druge strane, daju puno više vibracija i više se okreću pri sporom namotavanju.

Veliki leptiri sa većom težinom znatno brže tonu, te im to omogućava da dođu do dna i tamo ostanu. Leptiri varalice za grabljivice su najčešće srebrne ili zlatne boje. Naravno, postoje leptiri i u drugim bojama, ali su ove dve koje smo naveli ipak najzastupljenije. Opet kažemo, sam izbor varalice zavisi od ribolova koji imate u planu. Ne radi svaka riba isto na jednoj varalici.

Neki od najpoznatijih modela su Mepps Lusox, Blue Fox Classic Vibrax, Panther Martin.

Iskusniji ribolovci su nam rekli da je poželjno koristiti blještave i svetle boje ukoliko je dan sunčan i ako je voda bistra. Tako se dobija maksimalni efekat. Tamne boje se koriste kada su oblačni dani, a voda mutna. Ovo pravilo ne važi uvek, tako da je najbolje da sami vidite koja je najbolja kombinacija.

O tome da li su bolje leptir varalice sa dlakom, perjem ili pak crvom je pitanje koje se oduvek provlačilo i za koje nikada nisu bili isti odgovori. Jednostavno nekim ribolovcima više odgovaraju varalice sa dlakom, drugima sa perjem itd. U svakom slučaju, leptir kao varalica je jako efikasan u ribolovu.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi