Ribolov je hobi u kome uživa više miliona ljudi. Jedan od glavnih problema u ribolovu predstavlja veliki spektar opreme koji traži potrebno mesto u vašem domu i veoma često, oprema može da završi smeštena u garaži na nekom neorganizovanom mestu.

Na takvim mestima, oprema trune, propada i oštećuje se prilikom prebacivanja dok se traži pravi pribor za ribolov baš za taj dan. Ukoliko želite da lepo organizujete svoju opremu, i samim tim je zaštite od mogućeg propadanja, savetujemo vas da nabavite jedan orman za ribolov ili napravite jedan takav.

U zavisnosti od toga koliko opreme imate, tako trebate i vaš orman da odaberete (da bude po meri).

Mislim da sam na internetu negde naišao na sajtove koji rade ormane po meri, odnosno po narudžbini, tako da bi vam to bila najbolja solucija (ukoliko imate dovoljno novca naravno). Sa druge strane, ukoliko ste iskusni stolar ili slično, možete sami da osmislite I napravite orman koji će vam služiti za očuvanje vaše opreme za ribolov.

U ovom tekstu ćemo navesti par različitih ormana, tako da na kraju možete da vidite koji bi vama najviše odgovarao.

Tipovi ormana za pribor

Postoje vertikalni i horizontalni sistemi za smeštanje štapova i ostalog pribora za pecanje.

Primer vertikalnog ormana za štapove i ribolovački pribor

Primer vertikalnog sistema

Primer horizontalnog ormana za štapove i ribolovački pribor

Primer horizontalnog sistema

Postoje podeljenja mišljenja oko toga koji je sistem bolji. Meni se konkretno više sviđa ovaj drugi, horizontalni sistem, ali i on ima jednu manu.

Naime na prvoj slici primećujete fioke u koje možete da držite deo svoje opreme. Na drugom sistemu, odnosno na horizontalnim ormanima ne postoje fioke, tako da ste uskraćeni za malo više prostora nego kada biste se odlučili za orman sa fiokama.

Prvo ćemo krenuti sa ormanima koji su izrađeni od drveta. Smatramo da je to jedan od najkvalitetnijih i najboljih materijala od kojih se može napraviti orman za ribolov.

Vertical Wall Rack:

Ovaj orman ima kapacitet za 6 štapa. Jako dobra izrada, kao što se može videti na priloženoj slici. Materijal od kog je izrađen ovaj orman je borovo drvo. Jako lep finiš u vidu tamnih mrlja oraha. Veoma se lako montira na gotovo sve zidove, tako da ne morate da brinete o njegovoj montaži čak i ako se ne razumete u montiranje. U našoj zemlji je ovaj model dostupan.

Round Floor Rack:

Ovaj orman za ribolov podržava čak do 16 štapova. Složićete se da je to jedan jako veliki kapacitet kada su u pitanju ormani za ribolovačku opremu. Ima savremen dizajn, što ga čini jako privlačnim za oko. Čvrste je konstrukcije, i kao njegov prethodnik u ovom tekstu, i ovaj model je izrađen od borovog drveta. Drvene noge koje ima ovaj model mu daju dodatnu stabilnost. Prednost je što ne trebate da montirate na zidu, kao što je to bio slučaj kod Vertical Wall Rack.

 16 Rod Floor Rack:

Prilagođava se i do 16 štapova, baš kao i prethodni model. Solidna izrada od borovog drveta. Poseduje i gumene klipove koje su tu postavljene da zaštite štapove. Dobar izbor ukoliko nemate dovoljno novca za neke od boljih modela.

Salt Water Rack:

Salt water rack može da podrži do 16 štapova. Za razliku od ostalih modela koje smo predstavili, ovaj orman za ribolov je izgrađen od hrastovog drveta. Točkovi koje poseduje ovaj model, omogućavaju lak i brz pristup I daju mu dobru mobilnost.

8 Rod Floor Rack:

Kapacitet ovog ormana za pribor je svega 8 štapa. Napravljen je od drveta kao I svi ostali modeli I to od bora. Isto ima gumene klipove koje štite štapove da se ne bi oštetili. Dostupan je u našoj zemlji.

Fish Wall Rack:

Prilagođava se do 6 štapa. Solidan rad borovog drveta, lepa konstrukcija, na izgled jako lep orman. Veoma lako se montira na većini zidova. Ima podesive gumice koje štite šipke I drže ih na jednom mestu. Dostupan u tamnim bojama i u boji oraha.

 Kao što vidite, svi ovi ormani su jako praktični i laki za upotrebu. Ukoliko hoćete sami da napravite jedan od gore pomenutih ormana, onda ćete verovatno utrošiti mnogo manje novca nego kada biste kupili gotov, ali sa druge strane gubite dosta vremena na izradu. U svakom slučaju, ukoliko ste aktivan ribolovac i imate dosta ribolovačke opreme koju držite ispod kreveta ili na sličnim mestima, onda vam je naš savet da što pre odete do prodavnice ribolovačke opreme i nabavite jedan ovakav orman. Tako će vam štapovi, kao i sva ostala oprema trajati duže. Da nastavimo sa predstavljanjem proizvoda. Sada ćemo malo više pisati o složenijim, skupljim ali i boljim ormanima za ribolov.

Corner Floor Rack:

Ovaj orman koji možete videti na slici može da primi do čak 12 štapova za pecanje. Veoma lepa izrada, što se može primetiti na uglovima koji su odrađeni na vrhunski način. Drvo koje se najčešće koristi za izradu ovog modela je, kao i kod ostalih, bor. Gumeni klipovi su postavljeni kako bi zaštitili štapove. Corner Floor Rack ima drvene noge koje mu daju neverovatnu stabilnost. Dostupan je u tamnoj boji i boji oraha. Ovaj model je nama lično jedan od najboljih. Tako da vam ga toplo preporučujemo.

:

Još jedan jako lep model, za koji možemo reći da je čak za nijansu bolji od svog prethodnika. Floor Spinner, kako mu i ime govori, okruglog je oblika. Ima neverovatan kapacitet od čak 24 štapova. Drveni klipovi daju neverovatan izgled ovom ormanu. Izuzetno kvalitetna izrada. Konstrukcija čistog borovog drveta daje poseban izgled ovom modelu. Kao i većina modela, i ovaj ima gumene klipove koji štapove drže sigurnim u ležištima.

Za teške uslove rada kuglični ležajevi se rotiraju veoma lako, tako da imate pristup svoj opremi koja se nalazi na ormanu. To je jedan veliki plus ovog modela, te ga takođe toplo preporučujemo. Na raspolaganju je u dve boje, tamnijoj i svetlijoj boji drveta.

Fish Floor Rack:

Ukoliko nemate puno štapova kojima treba poseban prostor u ormanu, onda je ovo model za vas. Ovaj orman može da primi 14 štapova (znatno manje nego gore pomenuti Floor Spinner). Izrađen je isto od borovog drveta. Dostupan u dve boje.

Narrow Four Drawer Cabinet:

Može da primi do 14 štapova. Ima četiri idealnih fioka koje možete iskoristiti za ostatak vaše ribolovačke opreme. Ove fioke koje ima ovaj model mu daju jednu veliku prednost u odnosu na sve ostale modele koje smo do sada naveli. Mnogi ribolovci, pored štapova imaju puno toga od opreme što takođe trebaju da smeste negde, tako da su fioke idealano rešenje.

Izuzetno kvalitetne i tvrde konstrukcije. Poseduje gumene klipove za stabilnost štapova. Takođe ima točkiće koji su na zaključavanje, tako da kada ga jednom postavite na odgovarajućem mestu u kući, jednostavno zaključate točkove i ne morate da brinete o tome da li će se orman pomeriti. Kao i ostali modeli, i ovaj je dostupan u svetlijoj i tamnijoj nijansi boje drveta.

Horizontal Rod Rack:

Evo jednog ormana koji spada u horizontalne modele. Kapacitet mu je za svega 6 štapova, tako da ovaj orman za ribolov više može da posluži ribolovcima koji nemaju puno opreme (za početnike).  Ima zaštitu kao i ostali modeli, tako da će vaši štapovi biti sigurni. Malo je teži za montažu, ali većina prodavaca nudi besplatno montiranje tako da vam to neće biti problem. Dostupan je u dve boje.

Four Drawer Cabinet:

Evo još jednog modela sa fiokama. Kapacitet mu je do 14 štapova. Kao što možete videti na slici, ovaj orman ima četiri fioke koje su idealne za sav ostali ribolovački pribor za koji ne znate gde da smestite. Kvalitetna izrada je uočljiva na ovom modelu. Postoje gumeni klipovi koji drže štapove u mestu i ujedno ih štite.

Ovi modeli koje smo do sada predstavili nisu tako skupi na našem tržištu. Razlog tome su kvalitetniji modeli koji se koriste za tzv. „Ultimate Fishing“. Ti modeli su dosta skuplji, ali i kvalitetniji moramo reći. Nisu istog materijala (drveta) kao što je bio slučaj kod prethodnih modela. No, naš vam je savet da ovakve ormane nabavite samo ako ste strastven ribolovac i ako imate puno opreme za koju ne znate gde da smestite. Evo par modela iz kolekcije za „ultimate fishing“:

Deluxe Tackle Trolley:

Ovaj neverovatan model ormana za ribolov ima kapacitet za 18 štapova. Četiri podesive police, koliko ima ovaj model, pružaju neverovatan prostor za skladištenje vaše opreme. Svaka polica od četiri, koliko ih ima, može da podnese težinu od neverovatnih 50kg. Morate priznati da je ovo neverovatna prednost. Srednje police se mogu izvući, tako da dobijate još veći prostor.

Čvrsti točkovi daju mu dodatnu sigurnost. Ovaj orman, čak i kada je potpuno prekriven opremom, može lako da se pomera upravo zbog tih točkova koje ima. Ima gumene klipove kao i svi ostali ormani. Kao što smo već rekli, ovakvi modeli su samo za strastvene ribolovce koji godinama pecaju i imaju puno opreme koje trebaju negde da smeste.

Tackle Trolley with Drawer:

Za razliku od prethodnika, ovaj model podržava samo 12 štapova, što je sasvim dovoljno za svakog ribolovca (osim ako nemate veću kolekciju štapova). Ima tri podesive police koje možete da iskoristite za skladištenje vaše ribolovačke opreme. Ne morate da brinete da će neka od polica popustiti, zato što mogu da podnesu neverovatnu težinu od 50kg.

Velika fioka je idealna za veće stvari. Ukoliko je ne koristite, može veoma lako da se ukloni. Robusni točkovi omogućavaju laku mobilnost, čak i kada je orman pun opreme. Gumeni klipovi su postavljeni kako bi zaštitili štapove. Nismo sigurni da li je ovaj model dostupan u našoj zemlji. Na internetu ga nismo pronašli, ali ga verovatno ima u bolje snabdevenim radnjama za ribolovačku opremu.

Zaključak: Ukoliko imate puno opreme i ujedno nemate gde da je smestite, onda vam savetujemo kupovinu jednog ovakvog ormana. Veliki je izbor, tako da možete da birate između drvenih modela sa manje kapaciteta ili pak ormana za ultimate fishing. U svakom slučaju, orman za ribolov je neizostavan deo nameštaja gotovo svakog ribolovca.


 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi