Da bi ste izradili bilo koju vrstu mušiceza ribolov, morate da imate udicu kao osnovu. Zbog velikog izbora udica u današnje vreme može doći do potpunog zbunjivanja ribolovca (naročito ako govorimo o početnicima) o tome koju udicu bi trebali da izaberu za izradu mušice za ribolov. Ali ne brinite, jer ćemo vam ovim tekstom sigurno pomoći da lakše odaberete udicu za vas.

Najpoznatiji proizvođači udica su: Mustad, Dai-riki, Partridge, Tiemco, Daiichi, Orvis itd. Ima ih još mnogo, ali smo se potrudili da izdvojimo one za koje smatramo da su najbolji.

Svi, gore navedeni proizvođači, uglavnom proizvode udice koje su slične jedna drugoj. Što se veličine tiče, uglavnom su kod svih modela obeležene brojem. I gotovo kod svih udica, veći broj predstavlja manju udicu. Tako su recimo, udice obeležene brojem 15 manje od onih koje su obeležene brojem 10 i slično. Dužina udice se obeležava sa “Short” (kratka) i “Long” (duga).

Svako odstupanje od ovih veličina se izražava slovom X. Tako da, ukoliko nekad vidite udicu na kojoj piše 4x Long, to znači da je četiri puta veća, odnosno duža od standardne veličine. Što se boje udica tiče uglavnom se koriste srebrna i crna boja kao standardne boje.

Retko se viđaju druge boje. Ukoliko ih ima, onda su to uglavnom imitacije nekih drugih udica i sl. Ukoliko ste početnik, onda bi smo vam svakako preporučili upotrebu takozvanih suvih i mokrih udica za izradu vaše prve mušice.

Ukoliko ove udice tražite na internetu, onda nemojte biti žačuđeni ukoliko umesto suvih i mokrih udica naiđete na rezultate pretrage kao što su “Dry fly” i “Wet fly”. U suštini ima isto značenje, samo se mnogo češće koriste izrazi na engleskom jeziku.

Kasnije, kada budete usavršili vezivanje, onda svakako možete početi sa vezivanjem drugih tipova mušica. Naime, trebate znati da je gotovo svaka udica namenjena za posebnu vrstu kreacije.

Tu potrebnu rutinu ćete sigurno steći vremenom, ukoliko se aktivno budete bavili mušičarenjem i ribolovom uopšte. Tek kada budete bili kraj vode, videćete zapravo važnost mušica, I to koliko vrsta je potrebno.

Postoje jednodnevne mušice za čiju se kreaciju uglavnom koriste suve udice. Međutim postoje izuzeci kod tzv. “Majskih jednodnevki” kao što je mušica “Ephemera Danica”. Kod ove vrste mušica se koristi udica sa duplo dužim trupom ili pak standardna udica, jer ovaj insekt ima izraženo, dugačko telo. Sa druge strane, za ovakvu vrstu mušice postoje i posebne udice koje se takođe mogu koristiti, ali su ujedno i skuplje od gore navedenih.

mušica za ribolov

Ručno savijanje udica

Iskusniji ribolovci uglavnom malo zakrive udicu kako bi dobili oblik koji im najviše odgovara. Kod kopnenih insekata, tipa: Pčela, mrav, bube itd. se takođe jako često koriste suve udice, ali one koje su jedan do dva puta kraće od standardnih veličina. Kod imitacija skakavaca, ose i drugih insekata slični ovim se koriste udice koje su dva do tri puta duže telom. Na internetu se mogu naći puno sajtova/foruma gde možete naučiti kako sami da napravite mušicu.

Međutim, ukoliko ste početnik, onda bi vam svakako bilo bolje da imate nekog iskusnijeg ribolovca pored sebe koji bi mogao da vam pokaže neke osnove vezivanja, odabira udice i slično. Ukoliko nemate prijatelje ribolovce koji bi vam pomogli u tome, onda možete i preko interneta da potražite što više informacija o tome kako da napravite svoju prvu mušicu.

Na linku koji ćemo vam predstaviti, možete videti do detalja kako da napravite mušicu od Paracode - Veštačka mušica od Paracoda

Sajtovi kao što je ovaj vam mogu puno pomoći, jer postoje slike gde detaljno možete videti način izrade. Naravno, za izradu kompleksnijih mušica morate imate odgovarajuću opremu kako bi ste sve to izveli.

veštačka mušica za ribolov 1

 

veštačka mušica za ribolov 2

 

veštačka mušica za ribolov 3

Udice koje se koriste za mušice na ribolov lososa imaju jako dugu tradiciju. Iz priče drugih iskusnih ribolovaca smo došli do zaključka da je za mušicu na lososa potrebno najviše iskustva kako bi se vezala kako treba. Ribolovac koji vezuje musicu za lososa mora dobro da poznaje vezivanje mušica, da poseduje osećaj za proporcije kao i manipulacije materijalima.

I za sam kraj bi smo želeli da napravimo mali osvrt na važnost oštrenja udice. Bez obzira da li vam je udica izrađena od najkvalitetnijeg materijala koji postoji, ukoliko nije dovoljno oštra, udica neće uspeti dobro da probije, odnosno penetrira. Kada je dobro naoštrena, udica drži ribu čvrsto što je jako bitno. S toga, ukoliko već imate udice, vodite računa da vam uvek budu naoštrene.

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi