Najpre ćemo napraviti jedan mali osvrt na šarana kao ribu, pa ćemo tek onda reći nešto više o štapovima I opremi kojom možete da pecate ovu ribu.

Šaran je jedna od najpopularnijih riba širom sveta. Možemo reći da se nalaze gotovo u svim rekama i kanalim. Dok su mali, šarani služe kao pravi izazov za sve sportiste – ribolovce. Šaran potiče iz istočne Evrope i Azije, kada su ih monasi doveli u Velikoj Britaniji. Imali su stabilan prirast, te su tako činili pouzdan izvor hrane za celu godinu.

U Kini je, na primer, šaran veoma dragocena riba. Istina je da ova riba izgleda dosta blago, ali tek kada je upecate shvatite kakva se borbenost krije u njoj. Razne vrste šarana su pripitomeljene i uzgajaju se u ribnjacima. Kako je šaran postajao sve učestaliji za trpezom, njegov kulturni značaj u zapadnoj Evropi je postao manje važan. Tražnja je opala, delom zbog pojave drugih vrsta riba poput pastrmke i lososa na tržištu, a delom i zbog zaštite životne sredine. Međutim uzgoj riba u ribnjacima je još uvek glavni oblik akvakulture u Centralnoj i Istočnoj Evropi, gde većina proizvoda dolazi iz bara niskog i srednjeg inteziteta.

Kapitalni ulov šarana

slika preuzeta sa sajta wikipedia.org

U Aziji, uzgoj šarana nastavlja da prevazilazi ukupan iznos zapremine drugih vrsta riba kao što su tuna i losos. Sa čak 2.000 vrsta, koliko ima šaran, ova riba može biti različitih veličina. Ukoliko se drži u velikom akvarijumu, šaran može da dostigne dužinu oko 30 centimetara. Najveća vrsta šarana u Severnoj Americi je „Colorado pikeminnow“. Ova vrsta šarana može da naraste od 90 pa sve do 180 centimetara. Godine 2006, naučnici su objavili da su otkrili najmanju ribu iz grupe šarana  koja je imala samo neverovatnih 8 milimetara dužine

Naučnici mogu dokazati starost ribe na osnovu brojanja linija na krljušti, baš kao što se na drvenom panju može pratiti starost na osnovu njegovog prstena. Dok je još mali, šaran dosta podseća na zlatnu ribicu i mnogi ribolovci ga mešaju. Ono po čemu se šaran razlikuje od zlatne ribice je to što ima brkove na svakom uglu usta. Šaran ima male oči, debele usne, a rep mu se račva u jedan vrh sa finim, izrazito nazubljenim bodljama. Boja šarana varira. U divljinama su obično maslinasto zelene do bronze ili srebrne boje.

Osnovne stvari o šaranu

Stanište šarana: Šaran se obično nalazi u mirnoj ili sporo tekućoj vodi na malim dubinama, posebno u oblastima gde postoji obilje vodene vegetacije. Oni se takođe nalaze i u donjem toku reka i nekih primorskih jezera. Šarani imaju veću toleranciju na nisku koncentraciju kiseonika, zagađivača i zamućenosti nego većina riba, i često se nalaze na degradiranim staništima, uključujući i stajaće vode. Promena vodotoka, opadanje kvaliteta vode i druge promene na rečnim staništima u poslednjih nekoliko decenija su negativno uticale na gotovo sve ribe, ali ne i na šarana.

{adselite}

Reprodukcija šarana: Pod odgovarajućim uslovima, šaran je veoma plodan. Oni rano sazrevaju za parenje. Ženke proizvode veliki broj lepljivih jaja (do 1,5 miliona na 6 kilograma ribe). Većina jaja i larve umre pre nego što dostignu zrelost, mada može i da opstane ako ekološki uslovi to dozvoljavaju. Poplave mogu da obezbede, posebne, povoljne uslove za uzgoj šarana, kao i obilje hrane za mlade šarane. Ovo može objasniti situaciju ’70-ih, kada je šaran tokom velike poplave iskusio neverovatnu populacionu eksploziju.

Ishrana šarana: Šaran je svaštojed i njihova ishrana varira u zavisnosti od toga šta im je na raspolaganju. Mogu da se hrane raznim mekušcima, ljuskarima, larvama insekata ili semenom. Takođe konzumiraju biljni materijal i opšte organske materije, naročito kada ne postoji nikakva druga hrana za njih (u toku zime, na primer). Šarani retko za hranu koriste druge ribe, ali se i to dešava ako im se ukaže prilika.

Štapovi za ribolov šarana

Istorija štapova za pecanje šarana se može pratiti unazad do ranih ’50-ih godina, dvadesetog veka, kada je Ričard Voker (Richard Walker), jedan od ranih ribolovaca šarana počeo da eksperimentiše u dizajnu tako da napravi štap pogodan za veće mamce i jači za veće ribe. Takav tip štapa, koji je Ričard napravio, je zadovoljavao ribolovce jedno vreme (barem što se šarana tiče).

Kad su u pitanju štapovi za pecanje šarana možemo slobodno reći da nema nestašice i da smo takoreći prepravljeni njima (za razliku od pre pedesetak godina). Odabir može da bude itekako težak, upravo zbog toga što u današnje vreme postoji veliki izbor štapova. U dvadesetom veku već počinje masovna proizvodnja ovih štapova i to od različitih proizvođača. Evo i nekih od najpoznatijih štapova širom sveta: Daiwa, Shimano, Greys, Free Spirit i Century.

Izbor štapa za pecanje šarana može da bude jako konfuzan i težak posao, ali uz par saveta koje ćemo navesti, mogli bi ste lako da pronađete štap koji bi vam savršeno odgovarao. Kasnije, početkom šezdesetih počinje upotreba staklenog vlakna što dodatno poboljšava rad na štapovima za pecanje. U narednim godinama primena nove tehnologije pomerila se dalje od bambusa do te mere da do kraja šezdesetih godina, većina štapova za pecanje šarana su bile prebačene na izradu od staklenog vlakna.

Pa, gde da počnemo? Prvo morate dobro da razmislite kojom vrstom ribolova želite da se bavite. Postoje različite vrste štapova za pecanje šarana, sa različitim nagibom i dizajnom koji odgovara samo jednoj vrsti ribolova. Na primer, štapovi namenjeni za teže ribe na ekstremnim udaljenostima. Zatim, tu su i štapovi koji su dizajnirane za kratka i srednja rastojanja sa srednje teškim udicama itd. Kada birate štap za pecanje šarana, obratite pažnju i na njihovu cenu. Isto vam tako savetujemo da još jednom razmislite kakvim ribolovom želite da se bavite.

Da li planirate često da idete na pecanje, ili možda samo jednom godišnje ? To je dosta bitno, jer ako želite da se bavite aktivnim ribolovom, onda vam je bolje da u samom startu uzmete neki bolji (skuplji) štap, kako kasnije ne bi ste morali da kupujete dodatne delove ako naiđete na oštrije i zahtevnije vode. Zbog  toga, ako planirate ribolov u predelima gde postoje oštrije i zahtevnije vode onda vam svakako preporučujemo kupovinu pribora koji može da izdrži te uslove. Na taj način ćete više uštedeti.

Saveti stručnjaka su vam da pri kupovini štapa za pecanje šarana odvojite maksimalno novca koliko ste u mogućnosti, jer vam pecanje umnogome zavisi od samog štapa. Ukoliko nemate dovoljno novca za kupovinu štapa za koji mislite da bi vam najviše odgovarao, onda vam savetujemo da budete strpljivi i uštedite potreban novac za kupovinu štapa. Veličina, odnosno, dužina štapa je jako bitna. Veoma je bitno da se dužina uklapa u vrsti ribolova kojom planirate da se bavite, kako bi štap mogao da izdrži odgovarajući teret.

Iako su težina bacanja i akcija važni faktori koje treba razmotriti u odnosu na krutost štapa i način na koji se savija, dužina štapa takođe može imati dramatičan uticaj na udaljenost postignutu zabacivanjem udice (da ne pominjemo njegovu upotrebljivost u granicama prostora gde pecamo ukoliko ima drveća na obali).

Većina štapova za pecanje šarana su u današnje vreme napravljeni od ugljeničnih vlakana. Ovaj materijal ima prednost zato što je veoma tanak i lagan, a sa druge strane može izaći na kraj sa veoma teškim ribama. Na novijim, skupljim modelima, dodato je više snage što ga čini jačim ali i težim u odnosu na prostije modele.

Što se tiče nekih osnovnih dimenzija štapova, ovde ćemo navesti par njih.

Dobro opremljen kamp

slika preuzeta sa sajta nashisnasti.ru

Koja dužina štapa bi bila idealna?
300 do 330 cm su standardne dužine kada je u pitanju većina štapova za pecanje šarana. Ali, kao i sva vaša ostala oprema za ribolov, i štap za pecanje bi ste trebali da odaberete na osnovu udobnosti. Uvek birajte opremu tako da vama bude najudobnije. E sada, poželjno je da vi, kao ribolovac, budete prilično visoki i jaki u rukama ukoliko hoćete da izvučete najbolje iz štapova veličine od 33cm.

I zapamtite da u određenim situacijama kada imate prepreke poput isturenih drveća ili slično, trebate biti izuzetno obazrivi. Generalno, štap, dužine 300cm odgovara većini ribolovaca.

Koji je težina bacanja najbolja ?
Iako se težina bacanja štapa opisuje kao količina težine koja je potrebna da se vrh štapa savije 90 stepeni, akcija štapa opisuje kako se u stvari štap savije preko njegove dužine. Napominjemo da posebno obratite pažnju na pregib i akciju kada kupujete štap za šarana. Na većini voda štap sa pregibom od 1,2kg (2,75lb) je sve što vam treba.

To će vam omogućiti zabacivanje preko 90 metara ali istovremeno ne morate da povlačite udicu kada se riba oštro bori ispod samog vrha štapa. Ovakvi štapovi će vam pružiti maksimalno uživanje u pecanju šarana. Štapovi sa nagibom preko 1,4kg (3lb) su visoko specijalizovani i dizajnirani su za ribolovce koji pokušavaju da zabace preko 110 metara.

Akcija štapa za ribolov šarana:
Važna stvar koju trebate razmotriti pre kupovine štapa je i akcija štapa. Štapovi koji služe za pecanje šarana su uglavnom dizajnirani tako da imaju dve različite akcije.

Štap sa takozvanom „sporom“ akcijom će se savijati tokom celog pecanja, dok štapovi sa „srednjom“ akcijom su dizajnirani tako da se savijaju više u gornjoj polovini, a manje u donjoj polovini. Tako donja polovina ostaje čvršća.

Mašinica:
Moraćete da izaberete mmašinicu koja odgovara snazi i prečniku pletenice ili monofile.  Izbor dobre mašinice  je individualni proces zbog toga što su različiti uslovi ribolova. Preporučujemo vam da koristite motovilo na vašem štapu kako bi ste pronašli pravu ravnotežu koja vam odgovara.

Nailon:
Verovatno ne bi bilo tako mudro da za ribolov šarana koristite tanki nailon jer verovatno neće izdržati odgovarajuću težinu. Zato je bolje da kupite neki deblji nailon koji može da izdrži težinu šarana. Stručnjaci savetuju da nailon birate na osnovu pregiba. Ribolovci najčešće koriste nailon koji može da izdrži težinu do 9-10 kilograma.

Klasična prezentacija mamca

Udica:
Savetujemo vam da ne kupujete jeftine udice jer takve uglavnom imaju problema sa savijanjem, često se lome i/ili nisu dovoljno oštre da zadrže šarana na udici. Kupovina jeftinih udica vas može koštati gubitka upecanih šarana upravo zbog gore navedenih mana koje takve udice imaju. Što se tiče veličine udice, tu možete slobodno da eksperimentišete, jer može da se desi da vam više odgovaraju veće, ili pak manje udice.

Kao i za sve drugo, na internetu možete pronaći sajtove ribolovačkih radnji, te se tako možete šire informisati o opremi za ribolov šarana. Isto tako, možete uporediti cene štapova kao i materijala od kojih su izrađeni, kao i karakteristike ostale opreme za ribolov šarana.

Sajt na koji smo mi naišli, dok smo tražili online prodavnicu ribolovačke opreme koja nudi kompletnu opremu za lov šarana je sledeća stranica: http://www.formaxstore.com/

Kao što možete da vidite na gore pomenutom sajtu, cene samih štapova za pecanje dosta variraju, odnosno nisu iste. Cena je različita iz više faktora, ali jedan od najvećih je svakako materijal od kog su napravljeni. Tako da su cene formirane po principu: Skuplji materijal – skuplje cene. No kao što smo i pisali do sada, nije pametno štedeti na štapu za pecanje, ukoliko planirate da se u budućnosti bavite aktivnim ribolovom.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi