Ribolov šarana je popularan jer ga možete naći u mnogim kanalima i rekama širom zemlje, a izuzetno je borben kad se upeca. Jestiva je riba i jako često se koristi kao glavni dodatak nekom jelu. Poreklo vodi iz Evrope i Azije. Vrlo često dostižu enormne veličine, što naravno može da bude jako interesantno, jer samim tim čini lov zanimljivijim.

Kada je reč o ribolovu šarana, jako je bitno da u svom priboru za ribolov imate i kvalitetan štap, jer vam od toga dosta zavisi uspeh u samom ribolovu. Dobar štap za ribolov šarana omogućava da se i ostatak pribora ponaša na najbolji mogući način.

Pored štapova za ribolov šarana, postoje i štapovi za hranjenje,  „Spod štapovi“ potom postoje i „Marker štapovi“. Ti marker štapovi služe za markiranje područja na kojem lovimo.  Sama dužina štapa može da varira između  305 do 395 cm, dok se najčešće koriste štapovi dužine 12 i 13 stopa. Tako se još može napraviti podela na dvodelne i trodelne štapove (dvodelni se više koriste od trodelnih).

Detalj štapa za ribolov

Na šta još obratiti pažnju

Uprkos tome što je dužina jako bitna, snaga štapa koja se još obeležava kao „test curve“ na engleskom, je jako bitna. Postoji podela štapova i po snagama, odnosno težini koju mogu da podnesu. Ono na šta ćemo posebno da obratimo pažnju u ovom tekstu, jesu sami proizvođači i njihove kreacije, kada su u pitanju štapovi za ribolov šarana.

Ako ste početnik, onda vam je verovatno bolje da kupite neki jeftiniji štap, solidnog kvaliteta i na njemu naučiti neke osnove oko ribolova. Naravno, ovo vam savetujemo sa ciljem da vas odvratimo od ideje da kupujete odmah na početku skup štap  pošto se može pokazati da neće odgovarati za vaš stil ribolova i terene gde pecate. Tako da vam je kupovina jeftinijeg štapa za početak, mnogo bolja solucija (ukoliko ste početnik naravno).

Ponekad je i malo jači udarac po nekoj grani ili udarac olova po štapu sasvim dovoljan da se štap tako ošteti, da pri svakom drugom zahtevnijem zabacivanju postoji mogućnost pucanja štapa za ribolov šarana. Ako se malo više raspitate za cenu kvalitetnijih štapova, nemojte se iznenaditi ako cene budu mnogo skuplje od očekivanih. Vrhunski pribor je izuzetno skup, tako da kvalitetniji štapovi koštaju od 200 eura pa naviše. Kali za taj novac dobijate štap koji sa redovnim održavanjem i pažljivim rukovanjem može trajati i 20 godina.

Neki od najpoznatijih proizvođača ovakvih štapova su: Saxon, Harrison, Sportex, Daiwa, Century, Greys, Chub, DAM, Fox ...

Koji su to štapovi najkvalitetniji ?

Sam kvalitet štapa za ribolov šarana se temelji pre svega na bacačkim mogućnostima koje ima, kao i na njegovoj podatnosti koja je jako važna pri umaranju ribe. i dok izgledaju kao dve sasvim različite karakteristike, najbolji i najkvalitetniji su oni štapovi koji se kombinuju te dve karakteristike. Do toga možete doći ako birate najbolji materijal. Za provodnike smatramo da su najbolji SiC  (silicijum karbid), zatim držači i na kraju najudobniji rukohvati. Kao što volimo da napomenemo, uvek lepo razmislite i obavezno se raspitajte pre nego što odete da kupite opremu.

Druga, ali ne i manje važna stvar, je trajnost tog materijala koji kupujete kao i način, odnosno kvalitet kojim je izrađen. Kvalitetni štapovi traju godinama bez ikakvih problema, dok se loše odrađeni štapovi često kvare i ne traju ni približno kao kvalitetno izrađeni. Za provodnike trebate znati da se biraju u zavisnosti od same namene.

Dalekometni štapovi imaju manji broj šire raspoređenih jednonožnih provodnika, dok će sa druge strane oni štapovi za ribolov na nekim manjim ili srednjim daljinama imati više tih dvonožnih, sa gušćim rasporedom i sve to da bi se štap bolje savijao.

Kao što smo gore naveli, najbolji su oni provodnici koji su izrađeni od SiC materijala jer imaju mnogo manje trenja od onih koji su izrađeni od porculana. Držači za role moraju biti dobro postavljeni i pričvršćeni da ne “igraju” ni kod najvećih izazova, onda kada je savijanje štapa najveće. Tu je još bitna i ravnoteža koju štap sa rolom mora da ima kada ga uzmete u ruke. U današnje vreme ima jako puno dobrih i kvalitetnih trodelnih štapova, ali uprkos tome, najbolji su dvodelni štapovi za ribolov šarana.

Takozvani “telskopski” štapovi se najčešće izrađuju zbog lakšeg transporta. Međutim, spojevi su uvek kritične tačke kod ovakvih štapova i baš zbog toga često dolazi do pucanja štapa. Primetili smo da iskusni ribolovci dosta često savetuju ribolovce da je najbolje imati štap koji ima donji muški, a gornji ženski spoj.

E sada, kada smo rekli neke osnovne stvari, želimo da kažemo šta je ono što je u stvari najbitnije. Prvo i osnovno što morate znati da bi ste našli odgovor na prethodno pitanje je to na kakvim vodama planirate da pecate, koliko ćete daleko zabacivati, i kakve to ribe očekujete? Ako planirate da lovite na manjim jezerima ili rekama gde je ribolov na nekih 50 do 60m, onda svakako ne bi ste morali da trošite puno novca na kupovinu nekih dalekometnih štapova.

Na takvim vodama bi vam štapovi sa 3,60m i akcije od 2,5 do 3 lb bili sasvim dovoljni. Sa druge strane, ako planirate da često menjate vodu, da lovite na nekim većim jezerima i rekama, onda vam savetujemo da kupite neki skuplji štap. Na takvim vodama bi vam odgovarala neka dužina od 3,90m, dok bi akcija morala da bude od 3,5lb pa naviše.

Neki čak imaju po dva kompleta ovih štapova. Tako da kada pecaju na kraćim udaljenostima koriste prvi tip štapova, a kada love na većim udaljenostima koriste ove skuplje štapove koje imaju bolju akciju i dužinu.

Na našem najvećem sajtu za kupovinu ribolovačke opreme, formaxstore.com možete uočiti razlike u cenama kao i same specifikacije štapova, pojedinačno za svaki. U suštini, ovde kao i u svakoj drugoj kupovini, važi pravilo da su skuplje stvari bolje. Tako recimo ovde na sajtu možemo videti štap pod nazivom: Windcast carp 3.5 lbs, 3.90m za 11000 dinara i Snoop carp 2.50 lbs 3.60 m za samo 1500 dinara.

Ako pročitate opise oba štapa uvidećete i u čemu je još razlika pored ove u ceni. No, opet napominjemo da trebate lepo da razmislite kakvim ribolovom šarana želite da se bavite, pa da na osnovu toga donesete odluku o kupovini odgovarajućeg štapa.

Ukoliko ste početnik, i prvi put idete na ribolov šarana, svakako vam savetujemo da se najpre konsultujete sa nekim iskusnijim ribolovcem oko toga kakav bi štap trebali da uzmete. Takvi saveti bi vam naročito dobro došli, ako taj isti lovac lovi na istoj vodi. Tako može da vas savetuje recimo koju dužinu štapa da uzmete, snagu, koju marku štapa i slično. Znači, ako poznajete nekog ribolovca koji ide na istoj vodi da peca, pitajte ga da vam kaže par saveta, barem kada je u pitanju štap za pecanje šarana, jer vam ribolov dosta zavisi od toga, kao što smo gore već napomenuli.

Sada ćemo nešto reći o Saxon štapovima za ribolov šarana.

 “Od samog početka naš cilj je bio da se razvije niz štapova koje nude izuzetne performanse ali po odgovarajućoj ceni”  . Ovako su predstavnici Saxon-a predstavili svoju kompaniju. Možemo slobodno reći da nimalo nisu pogrešili kada su ovo napisali. Naša iskustva sa njihovim štapovima su odlična! Štapove koje ova firma proizvodi su itekako kvalitetni i pristupačni ribolovcima.

Postoje mnogo štapova u današnje vreme koje se oslanjaju na loš kvalitet materijala i specifikaciju, što je jako loše za sve ribolovce. Dostupni su u prodaji štapovi koji imaju snagu od 2,5 lb do 3,5 lb. Svaki štap je tako dizajniran, da u potpunosti zadovolji zahteve šarana i prirodne okoline.

 „Hexalite“ verzija Saxon štapova za pecanje je serija koju bi smo posebno izdvojili. Kako kažu u Saxon-u, ova verzija štapova je dizajnirana tako da pomogne ribolovcu i izvuče najviše iz ribolova na svim poljima samog ribolova. U ovoj seriji štapova je koriščen vrhunski kvalitet visokog modula ugljenikovih atoma u kombinaciji sa jedinstvenim procesom takozvane „niske smole“. Kao rezultat tog procesa, dobija se izuzetno tanak i jak štap. To čini ovaj štap izuzetno izdržljivim. Na ovoj slici možete videti kako izgleda deo ovog štapa:

za ribolov šarana

A evo i cele slike ovog predivnog štapa za ribolov šarana:

Ribolov šarana


Potom imamo „Wychwood Extricator Stalker Rod”. Štap koji je takođe jako dobar kada je u pitanju šaran.
Extricator je štap sa veoma lepim i mekim vrhom i u kombinaciji sa velikom snagom koju poseduje, daje jedan predivan štap za ribolov.

 Što se cena tiče, štapovi novih i ne toliko poznatih proizvođača su uglavnom znatno jeftiniji od onih poznatih (Saxon, Harrison, Sportex itd.). Koliko god vam to delovalo privlačno, zbog manje cene, ne mora da znači da činite ispravnu stvar ako kupujete jedan takav štap. Upravo zbog toga što ti štapovi vrlo često mogu da ispadnu nekvalitetni, pa ćete tako samo baciti novac i na kraju nećete dobiti ništa.

Sa druge strane pribor poznatih firmi poput Venture, Daiwa i ostalih proizvođača koje smo pomenuli, je skuplji ali vredi. Na neki način, sve ovo zavisi od toga kakve su vaše želje, potrebe i kakvo vam je finansijsko stanje naravno. Neki bi rekli da je prava sreća to što danas postoji tako puno izbora kada je u pitanju oprema za ribolov, tako da prosečni ribolovac gotovo uvek može da pronađe kvalitetan pribor po nekim pristupačnim cenama. Sa druge strane, ako imate finansijskih mogućnosti da priuštite najbolje, onda vam možemo reći da je pravi užitak loviti sa nekim od vrhunskih štapova.

Morate upamtiti činjenicu da se velike ribe ne love samo dobrim i skupim priborom, već glavom i iskustvom. Naravno i dobar pribor je jako bitan, ali sigurno nije najbitniji faktor koji utiče na uspeh.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi