Ribolov šarana se razvija velikom brzinom i dosta novih stvarii je na tržištu, pa smo malo pogledali kakva je tu situacija i napisali ponešto o tome. Ima dosta caka, a jedna od često prisutnih jeste da se prosti sastojci nazivaju novim imenima i tako napravi privid da je to nedostupno sportskim ribolovcima u rifuzi.

Mamci ribolov šarana na bazi proteina su čuveni po tome što su veoma privlačni velikom šaranu, somu i još nekim većim ribama. Jedan od starih i tradicionalnih sastojaka u tim proteinskim mamcima jeste meso kobasice. Ova metoda ubedljivo drži rekord u hvatanju šarana i drugih velikih riba sa visokom energetskom potrebom za unos sastojaka koji su napravljeni za lakše varenje uz dodatak raznih začina.

Proteini kao što su samo meso kobasice, potom živinsko brašno, različiti mekušci i rakovi, kao što su dagnje i račići potom ribe kao što su losos i tuna, svi oni imaju termogeni efekat na telo.

Izrada mamaca za šarana u svojoj režiji

Koji je efekat tih proteina? Oni u stvari podižu temperaturu tela zbog toplotne energije koja nastaje usled različitih hemijskih reakcija u različitim procesima koji dovode do oslobađanja vitalne energije, koja pritom omogućava opstanak. Tu spada i sagorevanje glukoze u ćelijskom disanju.

Ostali procesi su vezani za sagorevanje masti u organizmu i varenje hrane. Takođe su povezani i sa podizanjem, odnosno održavanjem normalnog metabolizma. U suštini, uklapanjem termogenih sastojaka i supstanci u vašim mamcima za šarane svih vrsta, možete podići nivo energije vašeg šarana, te da se tako ohrabre i krenu da se hrane više vašim mamcima.

Termogene supstance i elementi u hrani su veoma poznate i u sebi sadrže aspirin. Aspirin ima antiinflamatorni efekat i njegove supstance i efekti u odnosu na metabolizam proizvodnje energije su izuzetno značajne u sastavu mamaca. Pošto ćelije u našem telu neprestane održavaju metabolizam, njima je potrebno neprestano dopremanje kiseonika i energije kako bi se taj metabolizam nastavljao odvijati bez ikakvih problema.

Zbog toga postoje mamci za šarane koji omogućavaju sve ovo. U stvari, element račića (kantaksantin) jedan je od sastojaka koji se koriste u nekim od vodećih preparata za mršavljenje (pored kofeina).

Dodaci mamcima za šarana

U ovoj listi su uključeni i voće, Goji bobice, brusnica, jagoda, beli luk itd. Sir i beli luk imaju termogeni efekat, tako da nas ne iznenađuje činjenica da su mamci u periodu zime izrazito veliki zbog metabolizma šarana. Predloženo je da vodeći proizvođač i dobavljač mamaca za šarane, Ccmoore, koristi koprivu u prahu u određenim mamcima, iz istog razloga, i zato su proizveli njihov lični, ekstremno moćni, tečni aditiv koji se zove „Red Venom“ ili Crveni otrov i njihov Crveni Cantax 365 je dizajniran za sve ove godine svestrane upotrebe, i iskorišćavanje kataksatina.

Takođe, đumbir u prahu se za mamce koristi isto kao i za kuvanje. I crvene paprike su verovatno najpoznatiji primer u pogledu aktuelnih modnih trendova koji imaju snažno atraktivne efekte na šarana i to na mnogo načina. Na taj način se vrši povećanje telesne temperature i nivoa metabolizma, te vam tako daju mnogo veće šanse za ulov šarana čak iako je u pitanju zimski period.

Ekstrakt čilija koji proizvodi kompanija Ccmoore je veoma efikasan, tako da svom mamcu možete da ubacite dodatni bioaktivni „udarac“ kako ga mnogi nazivaju, te da tako olakšate sebi ribolov, kako zimi tako i u ostalim vremenskim uslovima. Takođe postoji metoda kombinacije velikog broja efikasnih esencijalnih ulja zajedno u mamce svih vrsta riba.

To takođe podiže metabolizam i dovodi do odličnih rezultata u lovu. Ccmoore je u svom asortimanu „najpouzdanijih“ izabrao eterična ulja. Majčina dušica je veoma značajna u doprinosu nekim velikim ukusima.

Dakle ako želite vrlo jeftin domaći mamac jednostavno možete da izaberete veoma jeftinu varijantu soje i griza za vaš mamac. Takođe ga možete pojačati nekim od koncetrata proteina surutke ili laktalbumina ili pak ekonomičnije živinsko brašno. Bez obzira što je ova varijanta soje i griza najjeftinija, ona može biti pojačana dodatkom od samo nekoliko aditiva.

Na primer, to vrlo često mogu biti riblje brašno, potom rastvorljivi proteini ribe, takozvano „krill“ brašno, meso lignje, krv u prahu, natrijum i kalcijum kazinati itd. Dodavanjem čili praška, za pecivom i plavim sirom, koncetrovanim belim lukom u prahu na primer, su velike ideje za veoma veliki broj kombinacija i izrade velikog broja jeftinih mamaca u toku godine.

Ovo je jedan veoma dobar način za uštedu novca. To bi bilo to što se tiče dodataka koje možete koristiti u proizvodnji mamaca. Važno je da upamtite to da možete sami napraviti odgovarajući mamac koji će vam pomoći u ulovu, i to bez posebnih ulaganja. Ukoliko imate novac, onda naravno možete testirati i metode koje zahtevaju veća ulaganja. Ali je savet da najpre krenete sa jeftinijom metodom, vidite kako sve to ide, pa kasnije nastavite ukoliko niste zadovoljni.

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi