Lipljen (Thymallus thymallus), ili lipljan, lipen, lipljan, lipan kako ga neki zovu, je riba salmonid koja živi u čistim slatkovodnim rekama koje imaju veću koncetraciju kiseonika od ostalih. Maksimalna dužina ove ribe uglavnom varira, dok im maksimalna težina iznosi 2 kg. Neki ribolovci kažu da je ovo najlepša slatkovodna riba koja postoji. prekriveno je krljuštima. Izgled je lipljena je da mu je telo usko i izduženo. Usta su mu mala, a ima karakteristično leđno peraje koje je metalno-plave boje sa nekoliko reda velikih ljubičastih pega. Glava im je mala, dok su im zubi slabo razvijeni u obliku kuke.

Izgled ribe lipljen

Na bokovima iza glave imaju karakteristične pegice crne boje čiji broj i raspored varira, dok sa obe strane tela lipljen ima karakteristične crvene prelive. Za vreme mresta su ove boje mnogo više izražene, a naročito su izražene kod mužjaka. Ova riba se hrani mušicama, larvama i drugim vodenim životinjama koje imaju sićušnu konstituciju tela.

Što se staništa tiče, lipljen zahvata severni i srednji deo evroazijskog kontinenta. Kod nas u Srbiji ga najviše ima u srednjem i donjem toku Dunava. Dok je najjužniji deo gde ova riba živi, kod nas na Balkanu, reka Ljuća zajedno sa Plavskim jezerom. U Srbiji se još može naći i u reci Tari, Drini, Ljuči, Ibru. Uglavnom su to reke koje spadaju u deo crnomorskog sliva.

lipljen, prava riba za musicarenje

Lov lipljena se uglavnom sastoji u mušičarenju. Lov ove ribe samo prirodnim mamcima je zabranjen u našoj zemlji, a isto tako je i kažnjiv zakonom. Poznata je činjenica, da lipljen posle mresta nije puno izbirljiv, ali u 90% slučajeva napada mokre mušice. Kasnije, kada voda postane toplija, lipljen se diže na površinu vode i uzima tzv. “suve” mušice. Za ovu ribu slobodno možemo reći da definitivno nije ranoranilac, tako da ribolovci uglavnom na ribolov odlaze između 9 i 16 časova.

Ono što se smatra za posebnom veštinom, kada je u pitanju lov na ovu ribu, je definitivno veština pravilnog odabira veštačkih mušica koje će lipljen zagristi. Obavezno se te mušice vezuju na manjim udicama veličine od 12 do 14. Isto tako, lipljen se jako često može uočiti na nekim vodama tako što pravi kolutove na površini.

Kod lipljena nema neke drastične razlike u mušicama od reke do reke. Znači uglavnom se slične mušice koriste na svim vodama. Tako ćemo vam u ovom tekstu navesti par veštačkih mušica koje se najčešće koriste za ribolov lipljena. U te veštačke mušice se ubrajaju mušice kao što su: Fazanska, Golden, Zečje uho i još par njih. Od suvih mušica najpoznatije su jednodnevke, mravci i one sa CDC perom.

U ovom članku ćemo vam objasniti kako najbolje da vežete veštačku mušicu pod nazivom „Zečje uho“ za koju smatramo da daje najbolje rezultate u ribolovu lipljena. Što se pripreme tiče, dosta je bitno da dlaku skinete sa osušene kože. Prirodna masnoća na samoj dlaci nije toliko bitna, tako da ne morate puno da obraćate pažnju na to kada budete vršili štavljenje dlake. Najbitnija je oštrina kao i obojenost dlake.

Samo skidanje dlake, koju ćete koristiti, se vrši nekim oštrim, manjim, makazama i to odsecanjem odmah iznad kože. Potom se ovim istim postupkom skida i poddlaka koja zajedno sa dlakom daje poznatu maslinasto-žutu nijansu.

Dužina ovih dlaka iznosi od 0,7 do 1 cm i te dlake su paralelne jedna drugoj. Ono što je jako bitno da se uradi, kako bi dlaka bila što pogodnija za vezivanje je to da se izmešta na taj način da se u toj smeši ne nađu paralelne dlake. Ako vam je dlaka na neki način slična vati, onda budite sigurni da ste uradili dobar posao.

A do takvog rezultata je najlakše doći na sledeći način: U okruglu kutijicu ( metalna ukoliko imate ), stavite 10 – 15 sitnih novčića i nekoliko dlačica koje ste uspeli da izdvojite. i sada, kada ste to završili, uzmite kutijicu, lepo je zatvorite i tresite je dokle god možete. Kada budete otvorili kutiju, videćete koliko je ovo dobra metoda dobijanja kvalitetne dlake za izradu mušica.

nekoliko varijacija mušice zečuje uho

nekoliko varijacija mušice zečuje uho

Najlakše za vezivanje je nanošenje te dlake na konac premazan voskom. Ako nemate vosak, onda postoji i drugi način koji možete iskoristiti. Verovatno kod kuće imate lak za nokte, pustite bočicu tog laka da ispari aceton i da postigne takvu gustinu, da bude sličan gustini meda.

Onda uzmite četkicu kojom možete dopreti do te smese u bočici. Jednom kada na četkici namažete tu smesu, biće dovoljno samo da dodirnete dlaku, a potom i nit konca i videćete kako će se odmah prilepiti. Ponavljanjem ovog istog postupka ćete dobiti nekoliko centimetara te niti koju možete kružnim trljanjem palcem i kažiprstom pretvoriti u dlakavu vunicu spremnu za porebravanje ili pak neku drugu radnju.


 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi