Pecanje štuke je zanimljivo i ribolovci jedvo čekaju da prođe period  mresta i da počne ribolovačka sezona. Na našim terenima su velike štuke ne tako česa pojava i izuzetno ih je teško upecati. Statistike pokazuju da ih u toku jedne sezone bude ulovljeno relativno malo, iako u našoj zemlji ima dosta velikih reka, kanala i jezera u kojima štuka može da boravi i uspešno razvija.

Naravno i dalje postoje mesta i kod nas gde se može naći velika štuka, kao što su pojedina jezera i mesta u Vojvodini, ali nažalost i na njima ima sve manje pravih kapitalnih ulova zbog sve češće pojave krivolova i ispiranja pesticida sa poljoprivrednog zemljišta u vodotoke.

Ukoliko znate kako da ih pronađete, ili jednostavno imate sreću pa naiđete na takav teren gde ima krupne štuke, onda počinje razmišljanje o tome kako da ulovite jednog onu koja je kapitalna.

Kako do kapitalnog ulova

Podrazumeva se da je proleće nekako idealno vreme za ribolov kapitalki upravo zbog toga što se tada završava mrest. Naučni podatak, za koji verujem da većina ribolovaca nije čula, je to da su većina štuka zapravo ženke.

One ogladne u proleće nakon mresta zbog toga što su bile zauzete ljubavnim igrama, te veoma agresivnije kreću u lov. Upravo zbog te njihove agresivnosti u lovu, štuke obraćaju manje pažnje na bezbednost.

Upravo na osnovu te pretpostavke zaključujemo da je proleće definitivno najbolji period za ribolov štuke. U tom periodu imamo situaciju da velike štuke dolaze u plićak, i nakon mresta ostaju jedno vreme u plitkoj vodi da se odmore, nahrane i ujedno ojačaju.

Upravo su tada te veće štuke skoncentrisane na malim prostorima i pristupačne su za ribolov sa obale, što nama kao ribolvcima mnogo više odgovara. Kada se voda dovoljno zagreje one polako kreću ka nekim većim dubinama i tamo borave u toku leta.

U našoj zemlji postoji zabrana ribolova štuke koja traje do prvog aprila. Smatra se da se do tog perioda navršava mrest, pa se upravo zbog toga i uzima taj datum kao poslednji dan zabrane na ribolov štuke. Sigurno ste se nekad zapitali gde su to štuke najveće? Iz literature nam je poznato da se gotovo sve najveće štuke na svetu mogu pronaći u upecati u jezerima i rekama Aljaske, Kanade.

Takođe se mogu naći i u Irskim jezerima i rekama, u velikim rekama Rusije itd.  Ali to su sve severniji predeli od ovih naših, tako da se kod nas kao dobra kapitalna štuka podrazumeva ona koja je teža od 7 kilograma.

Ono što je bitno u ribolovu ove ribe je da budete uporni i tihi, jer su štuke itekako oprezne i znaju da budu veoma plašljive ukoliko osete bilo kakvu opasnost.  Krupnija štuka se uglavnom može naći na dubinama od tri i više metara. Upravo zbog toga ih je veoma teško upecati, ali opet ponavljamo, nije nemoguće! Za vreme proleća i zime je temperatura vode uglavnom negde između 8 i 12 stepeni (ukoliko govorimo o vodama u našoj zemlji naravno), dok je temperatura vazduha uglavnom veća od desete stepeni Celzijusevih (u proleće). 

Štuka se veoma dobro uklapa u podvodno zelenilo

Ukoliko ste krenuli u potragu, odnosno pecanju trofejnih štuka, onda trebate više da obratite pažnju na pliće zalive koje se brže zagrevaju u odnosu na okolnu vodu. Štuke se u vodi mogu nalaziti i veoma plitko u periodu posle mresta, čak na pola metra ispod površine vode. Kod takvih štuka je najvažnije da ne pravite buku. Što su bliže, to vas bolje mogu zapaziti, a ukoliko se to desi svi znamo da od ribolova neće biti ništa.

Stoga, potrudite se da budete veoma oprezni i tihi kada idete u ribolov na štuku. Ako se odlučite na ribolov štuke u proleće, onda vam je najbolji termin za ribolov negde u period u 10 do 16 časova. U ovom slučaju se u ribolov ne ide tako rano. Dovoljno je da u devet sati ujutru krenete sa ribolovom.

Ukoliko koristite površinske varalice, veče pred zalazak sunca može biti idealno vreme za pecanje štuke (Ne uzimajući u obzir to da li je vazduh hladan ili je voda topla, itd.)  Ukoliko više preferirate varaličarenje kao metodu pecanja, onda vam savetujemo da koristite sledeće varalice: voblere, dupleks leptire i kašike.

Kada je u pitanju boja voblera, tu vam predlažemo da vobler koji koristite bude boji kedera, jer smatramo da tako ofarban vobler može da postigne najbolje rezultate pri ribolovu štuke.  Ako je voda na kojoj pecate mutna, onda obavezan deo vaše opreme moraju da budu firetiger ili red head.

Primetili smo da se kod nekih ribolovaca dosta dobro pokazao i crni vobler površinac, kao i vobler plavih leđa sa sedef stomakom koji je prošaran narandžastom bojom. Što se tiče vibracija možemo slobodno reći da je to pitanje koje muči mnogo ribolovce. Naime, po našem nekom iskustvu je poželjno da se širok rad voblera vrši uz malo geganja.

Što se modela tiče, pošto se u proleće štuka nalazi u plićim delovima vode zbog mresta (kao što smo napomenuli ranije u tekstu) najbolje je koristiti plitkoroneće i srednjeroneće voblere. Za takve modele možemo slobodno reći da su dobitna kombinacija kada je reč o ribolovu štuke u proleće.

Koje težine da budu varalice

Težina varalice treba da bude negde oko 5 do 20 g, dok veličina treba da bude od 8 do 15 cm. Jedna od veoma dobrih kombinacija boja u proleće su definitivno crveno-bela kombinacija. Što se tiče tehnike ribolova štuke u proleće, važno je da znate da pri upotrebi voblera pustite sam vobler da padne na vodu i polako ga vučete sa malim zastojima koji štuku prosto nateraju da krene u napad. Pauze u namotavanju su  preporučljive Možemo reće da se dešava da se udarac baš desi kada vadimo varalicu iz vode.

Ukoliko se odlučite na upotrebu kašikare, onda sigurno niste napravili pogrešan izbor. Često se u današnje vreme koristi Dam Effzet kašikara sredbrne ili pak zlatne boje u zavisnosti od vremena. Zlatna ili srebrna kašikara se najbolje pokazuju u vodi koja je tamnija upravo zbog tog jakog odsjaja koji stvara ova boja.

Boja pastrmke daje dobre rezultate na jezerima koja imaju populaciju pastrmke i koja su veoma bistra. Na početku sezone se savetuje upotreba kašikare težine 22 g. Kasnije se može preći na teže modele. Crveno – beli Dardevle je jedna odlična vrsta kašikare koja se nekada veoma teško može zameniti nekom drugom vrstom kašikare ili varalice. 

Jedna od boljih taktika kada je u pitanju ribolov štuke uz pomoć kašikare je da se kašikara pusti do samog dna, i da nakon toga počnete lagano da je vučete sa trzajima koji će naterati štuku da napadne vašu varalicu. Pauze u namotavanju su preporučljive s obzirom na činjenicu, da kada prestanete namotavati najlon, kašikara prosto klizne nazad, tako da može da ode tačno na lice štuki koja je recimo krenula za mamcem.

Taj iznenadni povraćaj kašikare izaziva refleksni napad kod štuke, tako da ćete u tom slučaju, preko 50% štuka krenuti u napad ukoliko su u blizini. Kao što smo već napomenuli, upotreba površinskih varalica uveče pred zalazak sunca ponekad može da bude inzvanredna metoda pecanja štuke. Iako se ova metoda veoma retko koristi u poslednje vreme, period posle mresta štuke, odnosno u proleće, može biti idealan period za upotrebu ovakvih varalica. Sigurno se pitate u čemu je trik ove metode. Jednostavno je. Trik je u samoj upotrebi veoma malih površinskih varalica.

Postoje varalice sa jednim ili u kranjem slučaju, dva propelera kao što je recimo Hi-Fin ili Creeper koji je manji model. Ovakvi modeli se često koriste kada se upotrebljava metoda pecanja štuke na površinske varalice. Veoma su praktični upravo zbog toga što mogu lako da se vuku u plitkoj vodi preko male ili tek izrasle trave. Nikako ne smemo zaboraviti da spomenemo i manje bass modele buzzbaita koji takođe mogu biti veoma produktivni.

Kada govorimo o ribolovu štuke u proleće, važno je da kažemo nešto i o spinerbait metodi. Mnogo je manji izbor modela koji se koriste za basa tkom sezone. Ono što štuke takođe prosto nikako ne mogu da zaobiđu kada vide u vodi je i crno – srebrnu Papalu (F18) varalicu koju iz nekog razloga ove ribe prosto obožavaju, da tako kažemo.

Ukoliko koristite ovu varalicu, onda vam svakako savetujemo da malo eksperimentišete sa bojama, jer smo primetili da različite boje daju dosta drugačije rezultate. Recimo, narandžasta boja je jako dobra, zlatno – srebrna takođe, kao i pearch (bandar) su veoma dobar izbor.

Dakle, Rapale su veoma dobre varalice za štuku, ali su se u skorije vreme pojavili i neke nove varalice sa zvečkom u sebi. Upotreba ovakvih mamaca, sa zvečkom u sebi, je preporučljiva ukoliko idete na ribolov štuke u nekim mutnijim vodama. Korišćenje ovih varalica je malo složenije i zahteva malo finiju primenu za razliku od metode gde se koriste kašike.

Tehnika trzanja sa kratkim odsečnim trzajima i pauzom između tih trzaja daje i više nego dobre rezultate. Isto tako, i ovde važi da je imitiranje povređenog kedera jako dobra metoda na koju može da se upeca štuka.

Za sam kraj bismo želeli da napomenemo da je puštanje velikih štuka nazad u vodu jedan jako dobar gest, jer ima višestruku korist. Velika štuka može i dalje da raste i da dostigne veličine jednog pravog trofeja, ali se isto tako, vraćanjem u vodu može obezbediti ponovni mrest kako bi se održala zdrava i dobra populacija štuka u našim vodama. Stoga, razmislite pre nego što štuku povedete kući za večeru.

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi