Često, u nekom od dugih razgovora sa različitim ribolovcima se povede priča koji se mamci koriste najčešće, a koji se koriste sa druge strane u specifičnim situacijama. Znate to može da se uporedi sa tipom pitanja koje vam devojka ili dečko postavljaju na početku veze: „Koja ti je omiljena boja, omiljeni glumac, knjiga, itd.“.

Istina je da imamo favorite, iako se trudimo da da razmišljam objektivno i van kutije, kako bih ostavili prostora za subjektivnost, ali moram da priznamo da i svako od nas ima poseban osećaj za neku vrstu "svojih" varalica.

Sve ćete ovo shvatiti nakon što uhvatite samog sebe kako se spremate za korišćenje neke varalice koja baš i nije korišćena na terenu, ali mi uporno je forsiramo trudeći se čvrsto verujući da je pitanje sata kad ćemo naći uslove idealne baš za nju.

I to tako radimo već mesecima umesto da se koristimo varalice koje su popularne za te terene.

Mogu da pretpostavim o čemu sad razmišljate ukoliko ste strastveni ribolovac. Nakon što sam se navikao na to da sam prilično prebirljiv oko opreme, a imam omiljene mamce za gotovo bilo koju tehniku ribolova kao i većina vas.

Sada ćemo se potruditi da predstavimo neke koji bi lako mogli postati omiljeni, a poznato je da su omiljeni mamaci za smuđa meki mamci od silikona.Treba znati da su to izuzetno svestrani mamaci, što znači da mogu biti veoma zgodni u velikom broju različitih situacija sa kojima se suočavate dok ste na vodi.

Kratak pregled nekih modela

Hajde da pogledamo neke silikonske varalice o kojima bi trebalo razmisliti kad se ide u ribolov smuđa. Ako ne možete da ih pronađete u vašoj kutiji sa opremom, preporučujemo vam da ih probate nabavite. Prilikom testiranja na vodi, možda vam se neka od ovih varalica pokaže kao favorit.

1. Relax Kopyto

silikonci Relax Kapyto

Relax je poznati mekan mamac preduzeća koje se nalazi u Poljskoj. Ona ima veliki spektar silikonskih mamaca namenjenih za mnoge vrste predatora. Relax Kopyto je veliki hit kada je u pitanju spin pecanje za grablivica, pa tako i smuđa. To je grupa agresivnih i super mekih efikasanih mamaca. Imaju fantastičnu akciju sa repom koja čini ove mamac smrtonosnim za smuđa.

Ali realno ne baš u svakoj situaciji i na svakom terenu. Kopyto je mnogima drag mamac za smuđa, naročito u proleće. Kopyto dolazi u 6 dimenzija, počev od 3,5 cm do 15 cm. Preporučuju se za ribolov na smuđa uglavnom modeli od 6,5 cm i 7,5 cm.

2. Mann's Shad

manns silikonci za smuđa

Prva stvar koju primetite u vezi ovog mamca je to da su oni zaista stvarno mekani. Ova osobina im daje jedinstven akciju repa i tela, kojima možete da šaljete ogromne vibracije.. Mann's shad dolazi u 4 veličine, i 12 boja i bio je prvobitno razvijen za ribolov štuke. Ono što volimo kod ovog mamca je to da može da se peca sa izuzetno malim brzinama, što ga čini savršenim za prirodne, spore prezentacije.

3. Relax Aqua

relax aqua

Još jedan kandidat iz Relax vrste je baš ovaj, Aqua Relax. To je savršen mamac za klasičnu „jigging“ tehniku. Ima širok rep akcije koji zaista može da napravi razliku, pogotovu kada se radi o sumnjivom smuđu. Meki materijali koji se koriste za proizvodnju ovih mamaca su takođe veoma otporni i ne utiču na sve podvodne e uticaje.

4. Cabela’s Aqua Glow

cabelas glow silikonci

Veoma popularna varalica i veoma se često koristi za područja gde se teško dolazi do smuđa. To odlično funkcioniše na sporom preuzimanju, jer vibrira pri svakom pokretu štapa vrha. Uglavnom se koristi ovaj mamac kada je reka na kojoj pecamo ispunjena oblastima kao što su stene ili drveća. Ova silikonska varalica ima neverovatnu akciju što je čini posebnom, bez obzira na temperaturu vode.

5. Orka Shad

Orka je još jedna od mnogih kompanija koje proizvode mamci, ali za razliku od nabrojanih ova se nalazi u Srbiji. Ona proizvodi velike i mekane mamce, sa niskim cenama u odnosu na ostali varalice koje spominjemo u današnjem tekstu. Ovde u Srbiji je popularna, ali su na zapadnim tržištima kupci su bili oprezniji upravo zbog niže cene, ali s posle par testiranja pokazalo kakav je potencijal ovog silikonca pri ribolovu smuđa.
Orka shad dolazi u 13 veličina, počev od 4cm do 26cm. neke uobičajne i preporučene dužine idu u rasponu u rasponu od 7 do 11 cm. Probajte da ne potcenjujete veće veličine jer su 14cm mamci ponekad veoma efikasni, i mogu da budu i te kako dobri za ribolov. Njihova jaka akcija repa može da izazove veoma jake pokrete riba, tj. da izazove ribu na napad, što nam je u ovom slučaju prvenstven cilj.

6. Bass Assassin Turbo Shad

bass turbo shad

Na šestom mestu se nalazi mekan mamac koji se zove “Bass Assassin Turbo Shad”. Kako mu i samo ime kaže, ovaj mamac je ubica za ribe! Proizvodi ga kompanija koja se nalazi u Floridi, i oni to čine već nekih 20 godina. Ima solidnu vezu tela sa repom koji generiše veliku akciju, što je neodoljiva opcija za smuđa. Ovde je malo poznat, ali bi trebalo se raspitati kako da se nabavi. Oblik omogućava da ga riba proguta odmah istovremeno ostvarivši dobro zabadanje udice, bez gubljenja mnogo ribe.

7. Charlie Brewer’s Slider

charlie brewers silikonci za ribolov

Ovaj mamac nije namenjen za smuđa, ali verujte nam na reči da je zaista koristan u ribolovu smuđa. On ima tzv. “Vibra – rep” koji izaziva dobru reakciju kod smuđa što za rezultat ima udarac. Ima dosta ribolovaca koji ga koriste godinama, ali kod nas se tek sporadično spominje.

8. Big Byte Baits Shad

big byte baits su se dobro pokazali pri ribolovu

Kad se prvi put nabavi Big Byte Baits Shad, ostaje se malo zatečeno dizajnom. Kao što već sigurno znate, “3” I “4” iz Shad grupe su itekako uspešni na jezerima i sa velikim i agresivnim smuđom. Oni odlično rade sa 2/0 – 4/0 udicama. Ovaj Shad ima neverovatnu akciju I kada se koristi u samom ribolovu on postaje veoma brz i veoma često izaziva smuđa na akciju. Takođe je veoma efikasan u ribolovu na rekama, pošto se pojavio slučaj da je na Dunavu upecan smuđ preko 10kg i to baš zahvaljujući Big Byte Baits Shad mamcu.

Verujem da vas je ovaj spisak zainteresovao i da ćete se ovom članku vratiti još koji put u toku godine, možda će čak izazvati nekoga da napiše neki svoj komentar. Sa izuzetkom Orkinog shada, ostali mamci su relativno slabo poznati, ali kako se radi na olakšavanju uvoza robe, verovatno će se još toga pojaviti. Nadamo se da ćete među ovim silikoncima za ribolov smuđa naći bar jednog koji će vam postati nezaobilazan favorit i obavezan deo inventara u vašim kutijama za varalice.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi