U ovom tekstu ćemo reći nešto više o varalicama koje su među ribolovcima poznate po imenu - poperi (popper). Treba napomenuti da ovakva vrsta varalica, bez obzira koliko se o njima priča da su efikasne i dobre, ne mora da znači da će na vodama na koje vi izlazite pokazati dosta dobre rezultate. Slobodno reći da je tu izbor popera dosta veliki.

Možda ste čuli za Duovog Poco Poca dužine 40mm koji ima veoma malu težinu od svega tri grama. Takođe ima veoma dobru završnu izradu i neverovatne je površinske akcije. Velika prednost Due Poco Poc popper je to što može da se ubaci i u najmanju rupu (baš zbog njegove neverovatno male veličine i težine od svega 3 grama) u travi upravo na glavu grabljivice i jednim plopom može veoma lako da isprovocira na napad.

Drugi poper koji ćemo spomenuti, i za koji smatramo da je vredan pažnje je čuveni Megabass Pop X u saltwater varijatni.  Megabass Pop X je ubedljivo jedan od najpopularnijih popera trenutno. Zatim, tu je i Pop Queen od 50mm i od 80mm. U ovoj drugoj varijanti od 80mm na sistemu sa bočnim silioncem (nekad može da se koristi i strimer) je veoma dobar i efikasan kada je lov po vetrovitom vremenu u pitanju, tj. kada postoje talasi. Treba naravno napomenuti i odlične Lucky Craft G Splash 65 i S8.

Duo poco poco popper

Još jedan veoma dobar poper na koji definitivno trebate da obratite pažnju ukoliko želite da malo obogatite svoju ribolovačku opremu sa nekim novim varalicama. Ono što je veoma važno kod popera je to da se bacaju daleko i da nemaju debelo telo. Kada kažemo da nemaju debelo telo zapravo mislimo na to kako im je telo tanje od ostalih varalica I takođe izduženo za razliku od drugih.

Neke od preporuka za teren

Ono što bismo vam svakako savetovali da probate jednom je da ukombinujete poper varalicu  sa silikoncem na bočnom predvezu, jer se može videti da ta kombinacija itekako dobro radi kod nekih ribolovaca. Pa eto, možete I vi da probate isto to.Situacije u kojima je naročito dobra ova metoda koju sam spomenuo iznad je kada lovimo za vreme trajanja jačeg vetra kada je smanjena vidljivost, a grabljivice okrenute površinskoj aktivnosti.

U takvim situacijama se sa varalicama normalne težine, bolje rečeno, sa walker ili minijaturnim poperom nećemo baš naloviti dobro, a da ni ne pričamo o mogućim teškim situacijama pri svakom izbačaju po jakom vetru. Međutim ukoliko na predvez od nekog flurokarbona montiramo poper, i ukoliko lovimo po vetru, ili walkera koji je puno bolji kada je voda mirna na udaljenosti od 50’tak cm od njega na bočni predvez, vežemo manjeg silikonca tipa Fins ili pak Jackall-ov Super Pin Tail Shad 3, 4 ili može isto tako i super reaper od 3 na nekoj dužini od 10-15 cm, onda bismo stvarno mogli da prođemo jako dobro i upecamo neki trofej.

Megabass pop x poper

Ovakvom kombinacijom popera I silikonca se oponaša akcija lova veće ribe koja lovi manjeg silikonca na bočnom predvezu. Za sam kraj imamo jedan mali savet koji bi želeli da podelimo sa vama. Ako nekad pokušate metodu bočnog predveza, onda pazite da se kod takve izrade kod bočnog sistema na kome se nalazi silikonac, predvez treba da se radi od debljeg nailona kako biste moguće zaplitanje bočnog sistema sa silikoncem sveli na neki minimum. Isto tako, pogođena dužina predveza je ona kada silikonac prilikom povlačenja lagano poskakuje po površini vode.

 Razni dezeni Lucky Craft G Splash 65 poper

Nabavite i testirajte popere

Uprkos čudnom izgledu prilikom ribolova su se dokazali na vodi i njihova popularnost nije prazna priča.Zahvaljujući velikom broju  različitih oblika veoma su često kompleksni, ondosno složeni za upotrebu. Ukoliko ste još uvek mlad ribolovac, pa se niste sreli još sa ovim tipom varalica, onda vam predlažemo da najpre pročitate i šta se još pisalo na ovu temu i pogledate video snimke koji su dostupni kako biste mogli da shvatite kako funkiconišu poper varalice.

Za sve iskusnije ribolovce imamo samo jedan savet, a to je da što pre nabave poper varalice ukoliko to nisu učinili do sada. Veoma su dobre i efikasne, tako da je neko naše mišljenje da bi svaki ribolovac trebao da ima ovakvu jednu varalicu u svom priboru jer sigurno da ima dana kad sve ostalo zakaže. tada je treba probati, verovatno ćete se iznenaditi. Za sada to bi bilo sve na temu popera, a u nekom narednom periodu ćemo se pozabaviti nekim konkretnijim modelima.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi