Za mrenu se može slobodno reći da je kraljica među ribama kada su u pitanju brzaci, jaka riba i odličan plivač. U letnjem periodu, mrenu treba tražiti na mestima sa jačom strujom, brzim potokom, odnosno mestima sa što više kiseonika i čvrstim dnom. Mrena se kreće u jatima, i uvek je u društvu riba iz svoje vrste koje su po dimenzijama slične, dok su one krupnije malo izdvojene, a tokom hranjenja cesto su zajedno sa manjim komadima, ali su dosta lukavije od njih.  U našim sredinama postoje slučajevi kada su hvatani i kapitalni primerci mrene preko 8 kg. 

Pribor se mora prilagoditi veličini ribe koju očekujemo, a takođe i samim uslovima u kojima lovimo mrenu. Poželjno je da se koristi nešto jači pribor jer je mrena jaka riba, a dodatno na sve to je struja u kojoj boravi ova riba, pa je zamaranje primeraka preko 3 kg pravi užitak. Ona izuzetno oprezno uzima mamac, tako da morate obratiti pažnju na kontru i na to da ona usledi brzo nakon toga kako biste uspešno zakačili ribu. Dril na mašinici za ribolov se mora obavezno podesiti jer usled kačenja, mrena totalno podivlja i begovi su joj siloviti, tako da treba ostati smiren i držati sve pod kontrolom bez panike ili preterane žurbe, što bi moglo da pokvari pecanje.

Gde boravi najčešće

Mrena je riba koja boravi na dnu, tako da bilo koji sistem i mamac koji koristimo mora da bude tik uz dno ili na samom dnu. Nekako se uvek stacioniraju uz neke prepreke poput stena, spilja, velikog kamenja i raznih potopljenih struktura u bržem toku. Idealna mesta, na kojima vam preporučujemo da tražite ribe kao što je mrena su iza stubova mostova, brana, ušća (iz sporijeg toka u brzi), a takođe je možete potražiti i u samom repu u najbržim delovima i bazenima jer su tu tokom leta.

mrena blizu dna dok se hrani

Ukoliko želite da upecate krupnu mrenu, onda vam savetujemo da u ribolov krenete rano ujutru ili uveče, jer se po danu retko desi da neko ulovi kapitalca, izuzev kada je voda mutna ili je vreme takvo da je vidljivost smanjena. Mrena je noćna riba, tako da krupniji kapitalci uglavnom tokom noći tragaju za hranom, a prilaze i u plićak, tako da morate biti oprezni tokom ribolova da ne pravite buku.

Što se mamaca za mrenu tiče, možemo reći da postoje raznovrsni. Postoje moderni boili, testa, palete itd. Sve do glista, rovca-mrmka, pijavica, raznih sireva, kukuruza šećerca itd. Na vama je da se opredelite na šta želite da lovite.

Ribolov mrene na dubinu kotrljanjem

Ovakav vid ribolova je popularan u našim vodama, a za takvu popularnost su zaslužni dobri rezlutati koje je ova metoda donela. Ribolov mrene kotrljanjem spade u dubinske metode, dok se štap celo vreme drži u rukama. U današnje vreme je metoda malo više uznapredovala pa se efikasno lovi u kombinaciji kotrljanjem i fider tehnikom. U ovom slučaju je štap na držaču, odnosno ne drži se u rukama. Mrena se stalno kreće i jako brzo pronalazi mamce, dok najradije uzima mamce u pokretu, odnosno one koje se kotrljaju po dnu. Ovakva metoda daje mnogo veće mogućnosti od obične dubinske, a i riba uzima agresivnije bez sumnje u mamac.

Ovim sistemom možemo loviti u svim uslovima i na svim terenima, mada se ovaj sistem ubedljivo najbolje pokazao na peskovitim sredinama jer sistem ne zapinje, i tako možemo kidanja da svedemo na minimum. Metodom kotrljanja možemo pecati u gotovo svim godišnjim dobima. Već smo spomenuli koji sve mamci mogu da se koriste, ali oni koji su se pokazali kao najefikasniji su: crvići, gliste i hleb. Gotovo su svi mamci koje smo nabrojali ubitačni kada je ribolov mrene u pitanju. Ribolovački pribor se usklađuje sa uslovima na vodi i veličinama riba koje oćekujemo da će se pojaviti.

Štapovi za ovu metodu ribolova, odnosno ta metodu kotrljanja, su dužine između 2.70 i 5 m, ali sve to zavisi od terena na kome se peca. Najloni su pretežno mekši i rastezljivi, promera između 0.20 i 0.25 mm, a podvez može biti i nešto tanji.
 
Olova koja se koriste za ovaj sistem su uglavnom okruglog ili valjkastog oblika, kako bi mogli lakše da se kotrljaju po dnu. Ukoliko ne možete da nađete tako oblikovano olovo, onda možete uzeti i obično klizeće olovo i oblikovati ga uz pomoć noža ili nekim drugim alatom. Sa druge strane, možete da koristite olovo u nekom sasvim drugačijem obliku, jer će se nakon izvesnog korišćenja ono samo oblikovati.

Danas se veoma često koriste hodajuća, odnosno klizeća (in line) dubinska olova u nekim standardnim težinama koje iznose od 10 pa do 80 grama. Ta težina i veličina zavise isključivo od terena i brzine toka. Glavni najlon se može spojiti virblom iznad koje možete slobodno da stavite gumenu kuglicu kako olovo ne bih oštetilo čvor uz pomoć kojeg je vezana virbla.

Sistem mora da je dosta sporiji od brzine vodotoka na kome pecate. Sistem lova je poprilično jednostavan. Zabacite uzvodno, onda blago zategnete najlon, i pritom ga sve vreme držite u ruci ili na kažiprstu kako bi osetili udarac ribe.

Položaj štapa treba da bude na nekih 60 do 80 stepeni, odnosno kako se prezentacija spušta da i vi blago zanosite štapom i na taj način pratite najlon. Ako slučajno sistem zastane negde, onda samo lagano cimanje može da ga oslobodi i tako nastavite sa daljim kotrljanjem.

Znamo da riba u samom kretanju zna da uzme mamac, tako da morate da budete oprezni kada nakon cimanja. Cimanje mora da bude blago, a nikako žestoko sa velikim potezima da bi sistem ostao što mirniji na dnu. Ponekada možete i sami da blago zaustavite sistem kako biste isprovocirali nezainteresovanu ribu.

Ono što trebate da znate pre nego što se uopšte upustite u ribolov mrene je to da je mrena veoma veliki borac i da je na našim vodama znaju da se pojave  kapitalaca preko 6 kg. Prosek je negde između 1 i 3 kg. Dakle, mrena koju budete upecali se sigurno neće predate tek tako. Iz tog razloga morate imati strpljenja i ne smete paničiti jer se definitivno svaka greška plaća.

Dril pre ribolova podesite na granicu trzanja da vam sistem ne bi otišao u nepovrat sa upecanom mrenom. Nemojte nikada pokušavati da silite mrenu, jer vas može iznenaditi kad se najmanje nadate. Udarci su agresivni i treba odmah reagovati. Nikako ne trebate da čekate, i baš zato sistem treba držati u rukama kako bi blagovremeno kontrirali, a i upravljali sistemom.

Uzimanje se manifestuje blagim zatezanjem ili kratkim jačim trzajima koji ponekad i nisu tako blagi. Kontra mora da bude jaka i kratka jer mrena ima izuzetno debela usta, ali to ne znači da treba kontrirati i pokidati sistem. Brza i kratka kontra je definitivno najefikasnija, a nakon nje treba odmah početi sa blagim namotavanjem koje se nastavlja ako je riba manja, a krupnije komade treba oprezno zamarati bez forsiranja.

ribolovac sa kapitalnom ribom mrenom

slika preuzeta sa sajta gofishing.co.uk

Ribolov mrene fiider tehnikom

Upotreba fider tehnike – hranilice u lovu mrene je jedan od novijih metoda ribolovaca, i to iz razloga što je ovaj metod sportskog ribolova se dobro pokazao. Dok su zaokupljene pretragom sitnih hranljivih čestica, mrena gubi na oprezu i u većini slučajeva može da pokupi i vaš mamac. Ribolov sa dodatkom hranilice je brz i dinamičan, jer mrena može veoma brzo da pronađe vaš mamac, a hranilica služi kao  primama u neposrednoj blizini vaše udice sa mamcem.

Ono što je poželjno je to da koristite neku kvalitetniju fider primamu kako bi imali što bolje rezultate, a posebno obratite pažnju da je hrana za tekuću i brzu vodu jer sa običnom hranom za stajaću nema smisla pecati u jakim rečnim  strujama.
 
Da ponovimo. Osnovni najlon treba biti veličine od 0.22 do 0.25 mm. Udice moraju biti čvrste i jake, a najčešće su to broj 6 ili 8 (zavisno od mamca koji se koristi), a hranilice u obliku opruge teške oko 20 g. Predvez treba biti dugačak i to između 5 i 10 cm, a najbolje je napraviti od tanke upredenice koja je dovoljno jaka, a pritom i mekana. Tako smanjuje opreznost krupnih mrena. Izbor hrane za primamljivanje i punjenje hranilica od velike je važnosti za uspešan ribolov.

Hrana treba da bude teška i isto tako da bude dovoljno lepljiva da joj se može dodati dosta crva i kuvano konoplje, a nekada je poželjno da bude sa aromom sira koja je mreni uglavnom privlačna. Mrenin prilično širok jelovnik otvara širok spektar mamaca koje se mogu koristiti u ribolovu ove ribe. Ukoliko lovite feederom, zapamtite da ne zatežete na lagana podrhtavanja vrha štapa, jer je to znak da je mrena na hranilici.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi