Kada je izbor kedera za lov smuđa u pitanju, savet da koristite mrtvi keder jer se on do sada pokazao kao najbolji izbor. Iz tog razloga ćemo napraviti osvrt baš na tu vrstu kedera za ribolov smuđa. Iz iskustva možemo reći da je u jesen mnogo bolje koristiti mrtvi, plivajući, keder jer se tako postižu znatno bolji rezultati u ribolovu nego kada bi se koristila neka druga mrtva ribica koja bi samo ležala na dnu.

Postoje više prednosti upotrebe takvog mamca. Smuđ, s obzirom da ima veoma razvijen vid, može veoma lako pronaći svoj plen. Naročito ako je keder premazan nekim od specijalnih sredstava koji se koriste za privlačenje smuđa.

Takva sredstva za privlačenje se zovu atraktanti i mogu se naći na našem tržištu. Upotreba takvih sredstava na mrtvim kederima može dati i te kako dobre rezultate u ribolovu. Postoje atraktanti sa mirisem ribljeg ulja koji se najčešće koriste i koji su zaista najbolja sredstva za premazivanje kedera. Na taj način miris dolazi do smuđa, te on ne može da odoli i tako postaje plen. Kada je zima, smuđevi se zadržavaju u dubljoj vodi, u blizini potopljenih panjeva, često i u rupama na kosinama oko plićih izdignutijih delova dna sa tvrdom podlogom.

Nema univerzalnih rešenja

Ribolov smuđa na kedera

Konkretno, što se kedera tiče najčešće se može videti da kod ribolova smuđa ribolovci koriste ukliju. Uklija je jedna od najrasprostranjenijih belih riba u našoj zemlji. Pored toga, ovaj keder predstavlja jedan od najučestalijih i najomiljenijih mamaca kod mnogih grabežljivaca kao i kod smuđa. Ko nije tako dobro upoznat sa građom ribe uklije treba znati da je idealno građena za montiranje na udicu (ima izduženo i usko telo).

Pored Uklije, u najbolji izbor kedera za lov smuđa se još ubraja i takozvana riba Crvenperka. Ovu ribu je malo teže uloviti naročito kada je hladno vreme. Kao mamac je veoma zahvalna i pokazala se kao skriveni adut na koji se smuđ prima kada neće gotovo ni na šta drugo. U nekim vodama je smuđu crvenperka na prvom mestu u prehrani.

Uklija - Alburnus alburnus

Uklija - slika preuzeta sa sajta hlasek.com

Sa druge strane, ukoliko koristite takozvanu pop-up montažu, deverika može da bude idealan keder za vas (naročito ako je veličine od 5 do 7cm). Odlično se drži kod zabacivanja i to zahvaljujući svojoj debeloj koži i čvrstoj građi tela. Uloviti deveriku ne bi trebao da bude tako veliki problem. Postoji članak na našem sajtu o primami za ribolov deverike koji možete pročitati. Tu možete pronaći jako korisne informacije koje vam mogu pomoći u ribolovu deverike.

Pitate se da li postoji univerzalni mamac za grabljivice kao što je smuđ? Postoji naravno. To je tzv. Žutooka riba (bodorka) koja može da se koristi u gotovo svim situacijama i na gotove sve vrste grabljivica. Ova riba se može naći na vodama gde je gusto naseljena i to u velikim jatima oko kojih uvek kruži smuđ ili pak štuka. Pored nabrojanih kedera za lov smuđa, mogu se koristiti i Vijun, Badelj ili Piškor. Ovi kederi su poznati kao prvi izbor kedera za lov smuđa kod ribolovaca.

Njih je mnogo teže namestiti na pop-up sistemu pa ste tako mnogo ređe koriste ovi kederi za razliku od prethodno nabrojanih. Pošto smo već napomenuli da smuđ ide najviše na miris morske ribe, postoji jedan zanimljiv članak koji je radio televizija vojvodina objavila, a radi se o ulovu smuđa na keder sa sardinom. Možda će nekima ovo zvučati čudno, ali je i te kako izvodljivo. Sa vama ćemo podeliti jedan deo tog članka:

„Ukoliko se odlučite da ga pecate na keder, imajte u vidu da smuđ „ide" na miris morske ribe. Ona ne mora biti živa, šta više, bolje je da bude mrtva riba.”

Ukoliko želite da pročitate ceo tekst o tome kako se za keder može koristiti i sardina kada je reč o ribolovu smuđa, idite na ovaj link:

Smuđ grize na keder sa sardinom

To bi bila sva mudrost koju bi svaki ribolovac trebao da zna, pre nego što pomisli o ribolovu smuđa uz pomoć kedera. Kao što ste mogli da pročitate u tekstu, veliki je izbor kedera za ribu kao što je smuđ. Tako da vam savetujemo da lepo razmislite koji bi keder vama najviše odgovarao. Napominjemo da bi ste pritom trebali da razmislite i kakvom vrstom ribolova želite da se bavite kao i sam teren na kom pecate.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi