Ribolov štuke na varalicu

Ribolov  štuke varalicom je veoma popularan i to ne bez razloga. Osnovni razlog je dinamika i obilazak većeg broja terena za ribolov pri jednom izlasku.

Što se tiče pribora, potreban je štap dužine 3m  i težine bacanja od 50 do 100. Ovde je teško dati neke tačnije preporuke, nego samo ovako okvirno, jer jer potrebno da ribolovac sam prilagodi štap terenu gde peca i tipu varalica koje koristi. Kada su u pitanju mašinice, tu je neka opšta preporuka da se uzme kvalitetnija mašinica na koju staje 100m monofila od 0.30. Što se tiče opcije da li će se koristiti monofil ili struna, na samom je ribolovcu da proba i da odluči.

Ja lično koristim monofil i zadovoljan sam sa rezultatima. Prilikom ribolova štuke varalicama, poželjno je korišćenje sajlice na kraju sistema, i da se za nju kači varalica. Izbor sajlica je prilično širok, lako se mogu nabaviti materijali za samogradnju kod kuće. U svakom slučaju sajlice su nešto na čemu ne treba štedeti.i

Na kraju dolaze varalice, o kojima ovom prilikom neću mnogo pisati iz razloga što je izbor veliki.

Prilikom odabira koju ćemo varalicu koristiti treba da vodimo računa o tome koliko je voda bistra, da li je tekući vodotok ili stajaća voda, pa prema tome odabrati varalicu i način povlačenja kroz vodu.

Pri ribolovu  štuke sa varalicama, nosi se i presluk ili torba u koji se smeštaju kutije za varalice. Veoma je teško napraviti pravi balans koliko varalica treba poneti u ribolov. Ako se nosi mnogo varalica, to otežava kretanje i opterećuje, a ako ponesemo manje varalica rizikujemo da smo kući ostavili baš onu koja bi u datom trenutku omogućila ulov.

Česte su situacije kad štuka jednostavno doprati varalicu do obale bez kontakta, i tu potom sledi eksperimentisanje sa  drugim varalicama.

Ribolov štuke na plovak

Drugi način  ribolova štuke na mirnim vodama jeste uz pomoć plovka ( pampura ). Plovci za ribolov štuke su velikih dimenzija, a treba obratiti pažnju i na to kako su obojeni. Na nekim terenima se zabacuje daleko, a uz prisustvo vodene vegetacije, teško je ispratiti šta se dešava sa plovkom ukoliko nije dobro obojen. Ima ih različitih oblika, tako da svako može da izabrati onaj koji najviše odgovara terenu gde peca.

Balerina za štuku

 

 

Kao i kod ribolova na dubinu podrazumeva nošenje veče količine pribora, što opet ograničava mogućnosti kretanja ukoliko riba ne radi na tom mestu gde smo se smestili. Najčešće se koriste živi kederi, mada u nedostaku njih mogu se probati i drugi mamci. Sistema ima nekoliko, ali je najpopularniji klasični gde ide plovak, olovo pa zatim udica sa kederom.

Ukoliko se koristi varijanta da se olovo nalazi ispod  predveza sa udicm, tada se predvez  veže na ceo sistem sa trostranom virblom. Takvim načinom vezivanja se smanjuje mogućnost da keder zamrsi ceo sistem.Od opreme koja je potrebna, treba obratiti pažnju na kanticu za kedere, jer je potrebno da oni duže vremena budu sveži.

Ribolov štuke na dubinu

Treći način koji je takođe veoma popularan kada je u pitanju ribolov štuke jeste pecanje na dubinu. Ceo sistem podrazumeva u osnovi na kraju montirano olovo, a iznad njega na 60cm da se nalazi predvez sa sajlicom i trakraka udica. Udaljenost predveza od olova može da bude različita, kao i dužina samog predveza. Pored trukrake udice koju sam predložio, mogu da se koriste dvokrake ili redovne udice. Zavisi da li se na tom terenu mogu očekivati i druge ribe (smuđ), pa prema tome se i vodimo pri izboru udice.

Stvar koja je veoma aktuelna kod pecanja štuke na dubinu jeste način kačenja kedera na udicu. Najčešće se udica provuče ispod leđnog peraja, jer na taj način je kederu omogućeno da se dobro kreće. Postoje i neke alternativne metode, kao što je kačenje kedera kroz usnu jer štuka plen napada od glave i slične stvari.

U praksi se to nije pokazalo kao dobro rešenje, pošto štuka prilikom uzimanja kedera ga dosta lako skine sa udice i pri tom izbegne udicu.


 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi