Predvez na pletenicama

12. 11. 03
posted by: Vejin Nikola
Datum poslednje izmene 08 januar 2016
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Pletenice ( strune ) su manje otporne na habanje od monofila ( nailona ), ovo je testirano više puta i dokazano. Ovo se odnosi na situacije kada je u pitanju prelazak preko prepreka u vodi prilikom ribolova bez obzira da li je u pitanju kamenje ili drvo.

To je jedan od razloga zašto bi valjalo da se stavi predvez od monofila na pletenicu, a drugi, takođe praktičan razlog je da bi u situaciji kad se prilikom ribolova varalica zakači pukao monofil, a pletenica sačuvala u celosti.

Ovo je prikaz jednog od načina vezivanja koji se najviše preporučuje za vezivanje strune i monofila. Jedna od najčešćih situacija koada se kod nas koristi ova varijanta za sportski ribolov jeste kada se peca smuđ džigovanjem. Verovatno da se može uspešno primeniti i na druge situacije prilikom ribolova, ali je potrebno vremena da bi se to odomaćilo kod nas.

Predvez na pletenici

Još nešto o strunama

Mada postoje i neke stvari na koje treba misliti kada se priprema ovaj sistem za ribolov, jedna od njih je i veličina čvora i njegov prolazak kroz karike.

Vremenom će se uvežbati njegovo uvezivanje, ali u samom startu usled nedostatka rutine desiće se da bude malo većih dimenzija. Ovaj čvor se naravno preporučuje i kad je situacija obrnuta, kad se na monofil postavlja predvez od strune sa ciljem da se izbegne kidanje.

 

Nije dozvoljeno preuzimanje tekstova sa zanimljiv.org bez pismenog odobrenja. Sva prava na tekstove su zadržana. © Tri zvezde
 
Kontakt| Marketing | O nama | Mapa sajta | Uslovi korišćenja | Politika privatnosti | Pecanje kao odmor za živce