Kad smo počinjali sa ribolovom, to je bilo uglavnom na plovak, štap bez mašinice pa lagano i opušteno. Pecalo se svašta, jer svega ima u našim vodama. Cilj su bile deverike i krupne babuške, a dolazili su bandari, peševi, sunčani karasi i još dosta sitnije riblje populacije. Ali povremeno su se dešavale stvari od kojih bi srce zalupalo i kolena počela da klecaju, a to je dolazak krupne ribe_ bucova, štuka, šarana.

Sada je situacija da se preporučuje korišćenje "ozbiljne" opreme, odlazi se na "ozbiljne" vode koriste se "ozbiljni" mamci montirani na "ozbiljne" sisteme. Ribolov šarana na plovak smo nekako gurnuli u stranu, jednostavno ga obeležili idejom da je to sistem kojim se love manje ribe, a mi smo zahvaljujući tome što smo "ozbiljni" ribolovci počeli da lovimo ribe koje imaju "ozbiljnu" težinu.

Ali ako smo kao klinci znali da povremeno upecamo šarana na plovak, zašto smo od toga sad odustali?  Pogotovo ako bi taj sistem montaže plovka za ribolov šarana učinili malo "ozbiljnijim"

Oprema za ribolov plovkarenje šarana.

Mada bi neko iz uvoda mogao pomisliti da ću preporučiti koršćenje jednostavnih štapova koji imaju zavezan nailon i bilo kakav plovak, to neće biti slučaj. Štap za ribolov i mašinica treba da su kvalitetni i po mogućnosti što lakši pošto će biti dosta česte situacije da ih držimo u ruci tokom ribolova. Plovak i nailon trebaju biti prilagođeni udaljenosti koliko daleko zabacujemo mamac, tako da se ne može napraviti jedan univerzalan sistem koji ćemo potom koristiti na svakom terenu gde pecamo šarana.

Kako postoji nekoliko različitih oblika plovaka za ribolov koji su nam zanimljivi, treba obratiti pažnju da postoje i različite veličine za svaki tip plovaka. Odabir udice je takođe veoma bitan, ne sme biti  ni prevelika ni premala. Jedan od predloga jesu udice Kamasan B520, koje se mogu naći u formi da su montirane na nailon. Ovo će pojedincima izgledati kao jeres, ali treba shvatiti da nije baš ono što sam odradiš rukama najbolje bez dalje konkurencije.

Kada duva jak vetar

Kočnica na mašinici treba biti podešena da se omogući sigurno kačenje ribe, ali istovremeno da se nakon toga omogući izvlačenje nailona ukoliko je riba dovoljno velika za takvu akciju. U osnovi je poželjno da se to proveri pre svakog ribolova, da se izbegnu nezgodni situacije kad se zakači veliki šaran a ribolovac nije dobro pripremljen.

  • Prihranjivanje pozicije za ribolov


Princip je isti kao i pecanje šarana bilo kojim načinom, neophodno ga je prvo prihraniti mesto za ribolov. Poželjno je da se prihranjivanje obavlja nekoliko dana ranije, jer to povećava šanse za uspešan ribolov. Neke standarne stvari vezane za prihranu ribe, važe i kad se prihranjuje mesto za ribolov šarana. Bitno je da se prihranjuje sa onim što se koristi i kao mamac. Ovde će jedan deo ribolovaca da prihrani mesto i sa nekom prihranom za ribolov deverike, da bi tako povećali šansu da bar nešto ulove. Ovo je sad individualna stvar kako će se odraditi, ali treba znati šta se želi postići prihranom.

Različite vrste plovaka za ribolov šarana

Primama se u prvom koraku baca malo obilnije i bliže plovku, a nakon toga se manje količine bacaju u širim krugovima oko plovka. Prilično loša varijanta je baciti neku prihranu, pa šta bude. Međutim i to je bolje nego ne koristiti nikakvu prihranu. Takođe je loša praksa da se svaki dan menja lokacija ribolova usled jurenja za glasinama o tome gde dobro radi šaran. Uvek je za dobre rezultate poželjno da se zaređa nekoliko dana na istu poziciju na vodi koju smo prihranjvali.

 Sistemi za montiranje mamca i plovka

Ribolov šarana na plovak se ne može primeniti na veći broj ribolovnih voda i poželjno je da seo sistem bude prilagođen za svaku situaciji u maksimalnoj meri. Broj varijacija koje se mogu primeniti je veliki a osnovni uslov o kom treba voditi računa je da li je voda stajaća ili tekuća i kolika je udaljenos na koju zabacujemo mamac. Ukoliko je mesto za ribolov bliže obale, možemo montirati i manji plovak i tako preciznije pratiti dešavanja pod vodom.

Za situacije kad je mesto gde zabacujemo sistem dalje od obale potrebno je da koristimo i veće plovke. Ako je jak vetar, može se vrh štapa uroniti u vodu da ne bi vetar zatezao nailon i tako pomerio plovak sa mesta gde smo planirali da pecamo ( koje smo pre toga prihranjivali ). 

Lift metod je nešto o čemu se često priča kada je u pitanju ribolov šarana na plovak. Verovatno razlog za ovo jeste način kako se ponaša mamac sa udicom i koliko otpora pruža šaranu kada ga uzima. Za lift metod je potrebno da se olovo nađe na dnu, a mamac da bude udaljen od olova 10cm - 30cm. Mada kod nas baš i nije uobičajan sistem pošto se na ovim prostorima radi tako da se i mamac i olovo nalaze iznad dna, lift metod je nešto o čemu treba razmisliti u slučaju da se odlučite za ribolov šarana plovkom.

Kako plovak radi kad riba uzmemamac

Sam naziv lift potiče od specifičnog kretanja plovka, pošto riba uzme mamac. U tom trenutnki dolazi do izdizanja plovka iznad fode i nakon toga ide njegovo kretanje u stranu. Da bi se što više smanjila sumljičavost šarana i ostalih riva, olovna sačma se raspoređuje i oko mesta gde je plovak fiksiran na najilonu i postepeno duž nailona ukoliko je veća dubina gde pecamo.

Što se tiče rasporeda olova ovo što sam naveo je samo okvirno, svako treba da to prilagodi što bolji način sa krajnjim ciljem da ne bude sve otežanje previše blizu udice. Plovak treba samo malo da viri iz vode ili može da bude odmah ispod same površine vode, pošto će kad riba ostvari kontakt sa mamcem on da se izdigne iznad površine vode i na taj način da signalizira da se nešto dešava.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi