Pribor koji treba koristiti u lovu jaza bi trebao biti lagana mašinica kapaciteta 100m/0,30mm, štap dužine 2,7 do 3m, težine bacanja do 30gr, pri cemu treba imati vršnu (brzu) akciju. Za lov ove grabljivice bice dovoljni i najloni debljine do 0,25mm. Ovako lagan pribor za varaličarenje je vrlo bitan, jer se u pecanju jaza koriste male i lake varalice, koje se grubljim i jačim priborom ne bi mogle zabacivati na potrebnu daljinu.

Najčešće korišćene varalice kada je u pitanju ribolov jaza su manji vobleri, spineri, džigovi i strimeri. Jun je period kada jaz izlazi iz mresta, a omiljena hrana mu postaju larve. Jedan od najomiljenijih zalogaja mu je larva vilinog konjica, koja se upravo u tom periodu nalazi u fazi podizanja sa dna ka površini. Zbog obilja tih larvi, nije ga lako uloviti na bilo vrstu mamca, a pogotovo ne na varalicu.

Prava sezona za varaličarenje jaza počinje od jula, kada se u ishrani preorjentiše na riblju mlad. Najbolje je u ribolov izlaziti u sumrak i rano ujutro. Najpovoljniji je vodostaj pred porast i prvi dan porasta, a idealni tereni su mali potopljeni šporovi, prelivi sa dnom od trulih grana, odnosno mesta koja vrve od larvi račića. Uobicajeni, a rekao bih i neprevaziđeni sistem je kombinacija strimera sa voblerom.

Jaz riba

Još ponešto o strimeru

Vrlo je bitno da strimer bude pravilno odabran. Žuto telo sa crvenim repicem i naježenim nožicama su detalji lovnog strimera. Najcešce korišceni vobleri su: Rapala Mini Fat Rap, Ujka, Ružno Pace velicine 3, 4 ili 5cm. Prirodni dekori su pravi izbor dok su FT, GFR za jaza neupotrebljivi. Sistem treba biti formiran tako da strimer bude udaljen iznad voblera oko 30cm, fiksiran cvorom, koji ce omoguciti zamenu strimera po potrebi. Sistem treba voditi u srednjim slojevima ili kada je u kombinaciji džig, po dnu.

Aktivnost jaza se lako uočava. Podiže se na površinu vode i izbacuje poput delfina. Pošto se radi o ribi koja se krece u jatu, moguce je uloviti više primeraka. Varalicu uzima munjevito, udarac je snažan, a posle udarca se diže ka površini.

 

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi