Postoje dve vrste tolstolobika, to za ribolovce nema nekog posebnog značaja. Postoje beli tolstolobik i sivi tolstolobik, ali izgledaju veoma sličano kao i mesto gde žive, način ishrane tako da se ne mogu uočiti značajnije razlike.
Odrasli tolstolobik se hrani uglavnom cijanobakterijama (plavo zelene alge), fitoplanktonima, algama,  hrizofitama, ksantofitama. Ovakva vrsta ishrane je omogućena zahvaljujući organu zvanom branhiospinam, prevod za tu reč bi bio procedne ploče.

Pribor za ribolov tolstolobika

Tolstolobik se uglavnom peca u srednjim slojevima vode (ne u dubokim) sa šaranskim udicama i najlonom od 0.2 do 0.3 mm. Na udicu ide stiropor ¾ mm. Mada se uglavnom u praksi koristi šaranski pribor za ribolov, spomenućemo da su u pitanju štapovi za ribolov koji bi trebali biti dužine od preko tri metra i da su predviđeni za dalje izbačaje ukoliko pecamo dubinskom metodom.

Pri metodu sa plovkom poželjan je štap duži od 3 m, težina bacanja ne treba biti velika.

Prihrana za tolstolobika

Za uspešno pecanje tolstolobika obavezno je korišćenje primame koja u vodi treba da stvoriti oblak oko oblasti gde se nalaze udice. Najčešće se koristi potopljen stari hleb, koji se malo iscedi, tome dodati kukuruzno brašno i obavezno mleko u prahu.

krupna riba tolstolobik

Pojedini ribolovci preporučuju da se nikako ne štedi prilikom dodavanja mleka u prahu, jer ono zbog svoje praškaste strukture stvara “maglu” koja privlači tolstolobika. Bacajte hranu često, ali u malim količinama. Na taj način ćete dobiti privid plantkonskog oblaka, koji može privući tostolobika. Veoma je bitno da kugle za prihranu ne budu previše tvrde pre nego se bace u vodu.

Mamac za tolstolobike

U poslednje vreme su mamac broj jedan tablete fitoplanktona tzv. tehnoplankton, koje se koriste. Kao što smo rekli, tolstolobik se hrani uglavnom fitoplanktonima te ove tablete mogu da ga privuku. Ova tablete se koriste tako što se provuku kroz nailon, pa se nakon toga montira udica.

Na udicu se postavi loptica stiropora koja omogućava da se udica digne od dna i nađe unutar oblaka koji nastaje rastvaranjem plankton tablete čiji sadržaj se lagano izdiže iznad dna. Takođe su se uspešno pokazale pri ribolovu deverike na nekim terenima.

Ukoliko se tolstolobik peca na plovak potrebno je koristiti drugi tip tehnoplankton tableta koje prilokom razlaganja počnu tonuti polako prema dnu. U tom slučaju se ne stavlja stiropor na udicu. Na tržištu postoji više različitih tipova ovih tehno plankton tableta sa raznim ukusina i dodacima. Predviđene su za korišćenje na stajaćim vodama, ali ih ribolovci koriste i na tekućim vodama sa manje uspešnosti. Težina jedne tehnoplankton  tablete je 25 gr.

veli broj  mirisa tehnoplankton tableta

Postoje i gotovi sistemi gde se tableta fitoplanktona montira na plastični ili metalni nosač, za kojim se naknadno privezuje predvez sa udicom. Ribolovcima ne možemo nešto posebno preporučiti odnjih jer nismo se sa njima direkno sretali, a dosta je modela tih montaža za tolstolobika u ponudi. Takođe treba pomenuti i mamac "Puffi" koji se promoviše da je i za ribolov amura i tolstolobika.

Pogledajte video o tehnoplankton tabletama

Još nekoliko saveta o pecanju tolstolobika

Kontriranje ide pri najmanjem trzaju ukoliko se peca na plovak. Dosta se često tolstolobik tom prilikom zakači za spoljni deo usta, ali znači da ga ipak zna privući ono što je na udici ili oko nje.
Pored ovih tableta kao mamac su dobri i kukuruzna svila, stiroporna kuglica koje su bile poropljene u neke arome, list deteline, zrno pšenice. Tolstolobici su najaktivniji u jutranjim časovima kao ili večernjim te su to najbolji termini.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi