Da li ste nekada pomislili kako da neku od vaših varalica učinite još izazovnijom za grabljivicu koju lovite? Ja jesam i to je bio razlog da sam se "bacio" na kuvanje vrlo neobičnih specijaliteta. O čemu se radi? Manji šedovi sa zadebljanim radnim delom repa i malom površinom papučice idealni su za eksperimentisanje.

Izmena silikonaca

Recept: U posudu sa proključalom vodom ubaciti takve šedove. Dok se oni krčkaju uzmite višeslojni karton i nekoliko čioda, pri čemu ne treba preterati sa dužinom kuvanja, dovoljno je nekoliko sekundi.

Posle toga vadite jednog po jednog šeda iz posude, pa ih jednom čiodom probodite kroz glavu, fiksirajući ga istovremeno za karton.

Uhvatite ga potom za papučicu na repu i razvucite za trećinu njegove dužine. Tako razvučenog fiksirajte probadanjem drugom čiodom, kroz koren papučice i karton. Na zabadanje ove druge čiode posebno obratite pažnju, jer ce od mesta zabadanja zavisiti položaj i ugao papučice.

Kuvajner - varalica za ribolov

Ako budete težili da čiodu zabodete što više prema gornjem delu papučice dobićete zatvoreniji ugao papuce, koji ce znatno uticati na pokretljivost i vibraciju šeda. Zatvoreniji ugao ujedno znači i bolju pokretljivost i jaču vibraciju. Rastegnute i priheftane šedove odložite na neko hladno mesto (frižider bi bio idealan), a ako vam se ne žuri možete ih ostaviti i na sobnoj temperaturi, ali će u tom slucaju formiranje trajati nešto duže.

Posle nekoliko dana provedenih u frižideru, šedovi ce zadržati novi, izduženi oblik i postati još ubojitiji za određene situacije. Sada imaju još izraženiju vibraciju repom, ali izazovno podrhtavaju i telom.

Šta smo postigli ovakvom intervencijom? Suština je da smo dobili duži džig, čiji su najbitniji detalji za proizvodnju vibracije istanjeni i precizno srazmerni, što se fabričkim štancovanjem teško može postici. Za dobar i izazovan rad šeda potrebno je uskladiti debljinu radnog dela papučice, ugao, oblik i površinu papučice sa mekoćom ili tvrdoćom gume.

Možda ovo nekima izgleda kao teranje "maka na konac", ali smatram da je sve bitno i da je sreća zadnji faktor koji utiče na uspeh u ribolovu.

 

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi