Odavno su prošla vremena kada je većina ribolovaca kući nosila pune srtingere i čuvarke. I danas ima takvih, ali se njihov broj sveo na minimum, to su dobri znalci koji mnogo više vremena posvećuju ribolovnim mestima i uslovima koji utiču na aktivnost ribe. Pred nama je oktobar kada temperatura vode ubrzava metabolizam svih riba, naročito grabljivica.

Tada šaran ne pecka već savija štapove do vode, štuka ne bira mnogo, a smuđ radi i noću i danju. Ipak, sve se ovo odnosi na one najistrajnije ribolovce, koji šarana pecaju na hranjenom mestu, na smuđaroše koji pravilno povlače dobro odabranu varalicu, na pravom mestu, u pravo vreme, itd...

Zato ću pokušati u narednim redovima da pomognem ribolovcima da reše zagonetku o uslovima koji utiču na apetit ribe.

Uticaj sunca i meseca na uspešnost ribolova

Poznato je da odnos Sunca, meseca i Zemlje usled međusobne privlačnosti izaziva plimu i oseku na moru. Utvrđeno je i od kakvog je to značaja za uspešnost u ribolovu na moru. Na pitanje od kakvog je to značaja na ponašanje riba odgovor je dao američki naučnik Knajt. On je višegodišnjim posmatranjem ustanovio da su ribe najaktivnije i najintenzivnije se hrane kada Sunce i mesec prolaze kroz meridijan.

Mesečeve mene različito utiču na različite vrste riba, a pošto sam zaljubljenik discipline zvane varaličarenje pravio sam beleške na osnovu aktivnosti smuđa koji je i najosetljiviji na ove promene. Krenućemo od punog meseca kada smuđ dobro radi, ali samo na prva dva dana punog meseca, dok u ostalim danima prestaje sa aktivnošću.

Tada, kad neće na varalicu, dešava se da usred podneva dođe na glistu ili kukuruz i to često budu kapitalni primerci. Posle punog meseca sledi pražnjenje (uštapanje) kada smudj dosta ;kilavo; radi, sve dok se mesec ne ;isprazni; do pola, kada će pojačati aktivnost, da bi u danima poslednje četvrti bio hiper aktivan. Tada se često love kapitalni primerci. Nakon poslednje četvrti sledi faza bez meseca, kada se aktivnost smuđa svodi na minimum.

Posle ovog, ne baš; omiljenog perioda, ponovo sledi prva četvrt i to je period kada će aktivnost biti pojačana, vreme za lov kapitalnih primeraka. Dakle sve što se dešava u fazi pražnjenja (uštapanja), skoro će se isto dešavati i u fazi punjenja.

Pratite mesečeve mene, ali ovo ipak nije čarobna formula uspeha, tako da u ribolov treba izlaziti svakodnevno.

 

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi