Jig glava, ili „Jig head“ na engleskom, jeste uopšteni naziv za udice na koje se direkno izliva otežanje od olova. Takve, otežane udice se uglavnom koriste za ribolov sa silikonskim varalicama. Postupak izrade je takav da se u kalupu stavlja odgovarajuća jig udicai, nakon toga se kalup zatvori i u rupu sa gornje strane treba sipati rastopljeno olovo.

Nakon što se ohladi, olovo prelazi u čvrsto stanje i jednom kada se kalup otvori treba još odrezati višak olova koji je ostao od proreza sa livenja.

Uradi sam metoda je mnogo jeftinija varijanta od kupovine izlivenih jig glava u prodavnicama, ali ne treba gajiti iluzije da će se ostvariti ogromna ušteda. Razlog je relativno visoka cena kvalitetnih udica koje se koriste za ovu namenu. Obično je jedan katalog za jedan oblik jig glave, samo što nudi nekoliko različitih veličina. Od veličine pozicije na kalupu zavisi koliko će na kraju ta udica biti otežana, a svi znamo da je poželjno imati istu veličinu udice sa većim i manjim glavama. Sve to zavisi od uslova na vodi gde pecamo.

jig head

Tipovi olovnih jig glava

Na našim prostorima se uglavnom koriste sledeći modeli jig glava:
1. Okrugla glava. Za ovaj model možemo reći da je univerzalan i samim tim je i najpopularniji. Dobro tone i nema preveliku siluetu.
2. Erie. Ovaj model je dobio ime po američkom jezeru Erie gde je ova jig glava prvi put upotrebljena za ribolov  američke vrste smuđa. Posle okrugle glave najpopularnija na ovim prostorima. Suprotno od oštice udice ima veliko zaobljenje.
3. Sledeća na listi je Shad head koja ima trouglastu glavu koja podseća nakon montaže shada bukvalno na glavu ribice. To je čini pogodnim za jako brzu vodu i velike dubine. Ima veliku siluetu i dugačak okovratnik, te je potrebno koristiti duže udice. Ukoliko nemate dužu udicu, onda jednostavno možete skratiti glavu silikoncu.
4. Četvrta, i poslednja koju ćemo spomenuti je Stand up jig glava. Stand up glava je pogodna za najsporije propadanje. Ova jig glava ima dugačak okovratnik što je čini veoma pljosnatom.

Svakako se zapitajte šta bi najviše odgovaralo za vaš teren.

razne vrste glava za dzigovanje

Uz ove gore nabrojane postoje mnogobrojne varijacije, za koje uglavnom samo autori tvrde da su revolucionarne i bi ih svaki riboloca obavezno trebao imati u svojoj kutiji sa varalicama.

Kalupi za jig glave

Kada pričamo o kalupima, možemo reći da je mnogo dobrih kalupa u Evropi ili čak onih koji se prave kod kuće. Kalupi za jig glave su uglavnom napravljeni od aluminijuma i raznih legura istog. Malo iskusniji majstori, koji kalupe prave kod kuće, mogu da naprave kalup od gipsa, tvrde gume ili drugih materijala. Kada se kalupi prave kod kuće, onda je njihova cena značajno niža. Međutim u tim situacijama treba biti jako dobar majstor, jer i najmanja greška može za rezultat imati to da udice ne mogu dobro da se postave.

kalup za izlivanje olova

Trenutno su u svetu najpoznatiji takozvani Do-iT mold kalupi iz SAD-a. Ovi kalupi su napravljeni od specijalne legure aluminijuma i praktično su neuništivi. Uz uredno podmazivanje šarke mogu služiti veoma dugo, a nakon izvesnog vremena upotrebe je poželjno zameniti drvenu dršku.

Važnije od njihove izdržljivosti je to da se gotovo svi proizvođači jig udica ravnaju po standardima po kojima su izrađene gnezda u Do - iT kalupima, dok Do - iT u svojoj ponudi ima kalupe za preko sedamdeset različitih oblika olovnih glava.

U ponudi imaju i svu dodatnu opremu udice, boje, kao i kalupe za izradu olovnih mamaca, klasičnih olova i različitih olovnih proizvoda za koje je jedini problem shvatiti čemu služe.

Američka jedinica za težinu je 1 oz, a da ne bi naručivali prevelike ili premale kalupe, evo kako ih možete preračunati u grame:

  • 1 oz (ounce) = 28,35 g
  • 1/8 oz = 28,3 x 0,12 = 3,36 g
  • 1/4 oz = 28,3 x 0,25 = 7,0 g
  • 3/8 oz = 28,3 x 0,37 = 10,6 g
  • 1/2 oz = 28,3 x 0,50 = 14,1 g
  • 5/8 oz = 28,3 x 0,62 = 17,6 g
  • 3/4 oz = 28,3 x 0,75 = 21,2 g
  • 7/8 oz = 28,3 x 0,87 = 24,7 g
  • 1 1/2 az = 28,3 x 1,5 = 42,45 g

Kalup za izdužene glave za džigovanje

Dimenzije i oblik jig glave utiču na siluetu i na to koliko jig glava zauzima vrat udice. Ovo je dosta bitno, naročito u bistroj vodi, jer u toj situaciji nije dobro da se olovna jig glava previše ističe. U određenim situacijama veliki gabarit ne predstavlja tako veliki problem, međutim ako se desi da prekrije pola vrata udice, onda već imamo problem. Ali iz tog razloga i ima toliko veliki izbor oblika veličine i težina, pa je na sportskom ribolovcu da izabere one koji najbolje odgovaraju terenu gde peca.

Poznati proizvođači udica za jig glave su Gamakatsu i WMC, već izivenih glava su Buckeye Lures, Offshore Angler, Bass Pro, Booyah, Blakemore, Cabelas. Što se tiče kalupa tu su poznatije firme Cabela's, Barlowstackle.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi