U ovoj temi ćemo pisati o tome kako možete uspešno namirisati vaše varalice za ribolov tako da one postignu što bolji efekat. Ali, pre nego što podelimo to sa vama, želeli bismo da napišemo par reči o ovoj „problematici“ u ribolovu, odnosno o tome kako možete uspešno namirisati vašu varalicu za ribolov.

Ribe imaju leve i desne nozdrve odmah iznad usta a na svakoj nozdrvi postoje po dva otvora. Ti otvori služe da voda može da prođe kroz organizam ribe. Kada se u vodi nađu određeni mirisi, riba ih može odmah osetiti zahvaljujući brojnim mirisnim receptorima. Ovi receptori se aktiviraju od strane različitih veličina molekula hemikalija, feromona i hormona. Većina riba takođe ima receptore ćelija koje se nalaze u ustima. Ovi receptori se, sa druge strane, koriste kako bi riba mogla da oseti ukus.

Nekoliko bitnijih stavku

Trebate znati da postoje različite vrste mirisa koje se mogu koristiti kako bi se varalica namirisala. Feromoni su hemikalije koje se koriste da komuniciraju opasnost (miris koji se ispušta kada riba uoči opasnost u svojoj blizini) i atrakcija (miris koji se ispušta pri udvaranju i parenju riba). Amino kiseline su prisutne u svim živim organizmima. Ribe koriste amino kiseline kako bi proverili i ustanovili da li je nešto živo.

Istraživanja su pokazala da riba losos može da oseti miris koji se nalazi u vodi, čak iako je taj miris u nekim veoma malim količinama. Kada je sezona mresta kod lososa, utvrđeno je da losos u tom trenutku može na kilometrima da oseti (namiriše) i locira mrestilište (potok). To dovoljno govori koliko ribe zapravo imaju istančan osećaj za miris, tako da je svakako preporučljivo da koristite namirisane varalice u toku ribolova. Mirisi u ribolovu se koriste kako bi privukli ribu, a i isto tako zamaskirali druge mirise.

Sada ćemo reći par stvari o određenim mirisima za koje mi smatramo da su najefikasniji kada je ovakav ribolov u pitanju.

  1. Pro Cure Bait Injector System

Svi znamo (i to nije neka tajna) da čak i najkvalitetnije ulje koje se namaže na mamac, može veoma brzo da se ispere. Ono što većina ribolovaca radi pogrešno je to da oni ulje nanose na površini mamca. Poenta je u tome da kod ovakvih mirisa treba da se ubrizga u mamac, umesto da se nanosi na samoj površini. Na taj način dobićete veoma dobar efekat, jer sada ulje polako curi iz vašeg mamca, ostavljajući privlačan miris u vodi za ribe, tako da će gotovo svaka riba koja oseti taj miris krenuti na vaš mamac.

Varalica sa uljem u sebi se u praksi pokazala mnogo bolje nego varalica na kome je ulje naneto na površini, tako da vam svakako savetujemo da pri korišćenju ovog sistema (i svakog koji u svom nazivu ima reč „Injector“) ubrizgavate ulje u vaš mamac. Cena ovog mirisa je u 5 dolara, ili negde oko 400 dinara kod nas.

  1. Atlas Mikes Gel scent

Atlas Mikes Gel scent je miris koncentrisan u kombinaciji sa lepljivom formulom koji bi trebao biti praktično neodoljiva gotovo svim ribama. Gel ostaje poprilično dugo na mamcu, što omogućava ribama da više puta napadnu mamac. Primena ovog mirisa je veoma prosta. Sve što trebate da uradite je da gel namažete na mamac. Jedan mali savet pri nanošenju ovog gela:

Obavezno koristite neke rukavice, ili četkicu kojom ćete nanositi miris. Ukoliko to budete uradili golim rukama, nećete moći da sperete miris danima. Atlas Mikes Gel scent se pokazao kao odličan miris za varalice kako u slanim, tako i u slatkim vodama. 

Ovaj miris dolazi u jednostavnoj bočici na kojoj postoji uputstvo kako možete naneti miris na varalici. Atlas Mikes Glo Scent Bail Oils ulja su sve bolja i bolja u današnje vreme. Moramo priznati da ova kompanije daje sve od sebe da poveća kvalitet kada su u pitanju njihovi proizvodi. Zato vam savetujemo da se držite ovakvih mirisa jer su u našem slučaju pokazali izuzetnu efikasnost.

Sve što trebate da uradite je da pravilno nanesete miris na varalicu, što nije toliko težak posao s obzirom da na bočici imate gotovo sve detaljno objašnjeno. Čak i da nemate, sve što trebate da znate je da se gel nanosi na površini varalice i to je to, spremni ste za ribolov! Ono što ovaj miris čini posebnim je jedan miks između amino kiselnia, mirisa i ukusa. Upravo je to formula koja nijednu ribu neće ostaviti ravnodušnom. Ovaj miris nema samo tu prednost da privlači ribe, već je dobar i za maskiranje ostalih, neprijatnih mirisa koje mogu da oteraju ribu dalje od vaše varalice.

Pored spoljašnje upotrebe, Atlas Mikes Gel scent se može koristiti isto kao i, prvi na našoj listi, Pro Cure Bait Injector System. Naime, ovaj miris može da se ubrizga u varalicu, baš kao injekcija. Na taj način biste možda mogli da postignete još bolji efekat nego kada biste koristili gel na površini varalice. Na vama je da odlučite koju ćete metodu koristiti. U nastavku teksta možete videti sliku na kojoj se nalaze boce ovog mirisa. Na taj način možete videti kako otprilike izgleda ova boca kada budete išli u nabavku. Inače, cena ovog mirisa je nešto manja od četiri dolara.

Atlas Mikes Gel scent

  1. Atlas Mikes Glo Scent Bait Oil

Atlas Mikes Glo Scent Bait Oil je kombinacija koncetrovanog i jakog mirisa, koje ribe retko ne primete, i neonskih boja. Ova kombinacija se pokazala kao jedna od najboljih, jer znamo da pored mirisa, ribe mogu veoma često da privuku i različite boje. Upravo zbog toga je osmišljen ovaj miris. Miris se veoma prosto nanosi. Jedini način da se varalica namiriše je prskanjem po površini.

Ovaj miris se ne može ubrizgati u varalicu, kao što je to slučaj kod prethodna dva mirisa. Kako god, to nikako ne utiče na efikasnost ovog mirisa. Naravno, jedna veoma bitna stvar koju morate da znate kada kupujete ovakav miris je to da, pre kupovine morate da odlučite koje ribe planirate da lovite. Za svaku vrstu ribe postoji posebna bočica.

Malo se raspitajte kod iskusnijih ribolovaca koji bi miris najbolji bio za ribe koje lovite, ili jednostavno potražite na internetu. Atlas Mikes Glo Scent Bait Oil se takođe veoma dobro pokazao kako u morskim (slanim) tako i u slatkim vodama. Pošto je u pitanju sprej, onda znate i sami da se veoma prosto nanosi.

Samo poprskate površinu varalice i spremni ste. Cena ovog mirisa je nešto skuplja, i iznosi oko 6 dolara. U našoj valuti bi to bilo negde oko 500 dinara. U ovom članku smo takođe uključili i jednu sliku da biste znali kako izgleda bočica ovog mirisa.

Atlas Mikes Glo Scent Bait Oil

  1. Atlas Mikes Lunker Lotion fishing scent

Četvrti po redu, na našoj listi, je Atlas Mikes Lunker Lotion fishing scent. Ovaj miris za varlice je kombinacija koncetrisanog mirisa, neonskih boja i lepljive formule. Možemo reći da se ovaj miris pokazao veoma dobro, s obzirom na to da ostaje dosta dugo na varalici (znatno duže od nekih mirisa koje smo koristili).

Kombinacija koju smo gore naveli izaziva ribe na agresivan napad, što ribolovcu može pružiti jedan veoma zanimljiv dan na vodi. Miris možete naneti direktno na varalici. Kod Atlas Mikes Lunker Lotion fishing scent mirisa je isti slučaj kao kod prethodnog, odnosno, morate birati posebne boje za svaku vrstu ribe. Ovo je još jedan miris za varalice koji se pokazao veoma dobro kako u slanim, tako i u slatkim vodama.

  1. Berkley Gulp Alive

Berkley Gulp Alive je napredna generacija Gulp mirisa. Ovaj miris može varalicu da napravi toliko sličnoj stvarnom i živom mamcu, da riba verovatno neće uopšte biti svesna toga. Čak daje i ukus varalici kao da je živi mamac. To je jedna od najvećih karakteristika ovog mirisa. Ovaj miris je nešto kao trag krvi u vodi za ajkule. Jednostavno ne mogu odoleti.

Čak se preporučuje upotreba ovog spreja i na živim mamcima. Ukoliko do sada niste okušali sreću sa Berkley Gulp Alive, onda vam definitivno savetujemo da požurite do najbliže ribolovačke radnje i nabavite jedan ovakav miris, jer smo sigurni da ćete sa njim postići veoma dobre rezultate. Jedna mana ovog mirisa je, da kažemo malo veća cena. Kod nas je negde oko 700 dinara. Naravno to nije toliko skupo za ovakav miris, ali opet, malo je skuplji za razliku od svoje konkurencije.

Berkley Gulp Alive

  1. Berkley Power Bait Scent Attractant

Kada govorimo o Berkley Power mirisima, sigurno ne možemo izostaviti Berkley Power Bait Scent Attractant. Ovaj miris košta samo par stotina dinara i veoma je dobar. Ovaj miris itekako poboljšava varalice čineći ih neodoljivim za sve ribe koje se nalaze u vodi. Ovaj miris dolazi u plastičnim bocama, i može se rastvoriti u vodi, mada to nije baš preporučljivo.

Svakako, ukoliko rastvarate, gledajte da imate manje vode. Ne želite da uništite miris na vašoj varalici, jer time nećete postići sve ono što možete kada imate jak miris na varalici. Ovaj miris je posebno efikasan kod riba kao što su: bas, smuđ, som, pastrmka itd.

  1. Berkley Power Bait Trout Dip

Poslednji na našoj listi je Berkley Power Bait Trout Dip. Za ovaj miris možemo reći da ostaje najduže od svih koje smo isprobali. To je njegova najveća i najbolja osobina. Pastrma je riba za koju se ovaj miris najčešće koristi. Za ostale ribe je takođe dobar, ali definitivno ne toliko koliko je za pastrmku. Cena ovog mirisa iznosi negde oko 300 dinara.

Ovaj tekst je morao biti ovako obiman da bi smo napisali što više podataka o nekim proizvodima koji su prisutni na tržištu, a kroz više primera možete bolje da upoznate osnove vezane za ovu oblast. naravno bito je obratiti pažnju na veliki broj skeptika koji smatraju da je ovo neka prevara i težka mućka. Međutim veliki broj proizvoda i to što su velike firme odlučile da uđu u ovaj posao je siguran znak da se nešto tu dešava.

Za kraj bi trebali da preporučimo neki proizvod iz ovog programa, ali za sada smo i sami u nekom periodu testiranja. Tako da ćemo preporuku dati verovatno u nekom od narednih tekstova.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi