Ovaj vid dresure pasa nije uopšte jednostavan kao što se to većini čini. Nije tako jednostavno prići nepoznatom psu i staviti mu oko vrata ogrlicu ili povodnik i od njega očekivati da se ponaša kako treba. Prva i osnovna stvar je to da dreser koji je tu da psa navinke na povodnik bude sa psom što češće kako bi se pas što više navikao na njegovo prisustvo i kako bi stekao neku vrstu poverenja.

Isto tako, dreser je zadužen da psa upozna sa svim predmetima i opremom za dresuru za koju planira da koristi u toku samog procesa dresure.

U većini slučajeva se pas navikava na povodnik dok je još štene. Međutim, postoje slučajevi gde se pas obučava na povodnik i u kasnijim godinama. U svakom slučaju je poželjno da vašeg psa što pre naviknete na ogrlicu, ukoliko to niste uradili do sada.

navikavanje psa na povodac

Najčešće se pas na ogrlicu, odnosno povodnik, navikava za vreme šetnje i igre. Dokazano je da na taj način pas najlakše prihvata ovu vrstu dresure. Pre nego što dreser krene ka psu, potrebno je da obezbedi ogrlicu, tako da ona bude zakačena za dugačak povodnik, da psa zove po imenu, miluje ga, te da mu istovremeno pokuša staviti ogrlicu na vrat. Ukoliko dreser primeti na bilo koji način da je pas uznemiren zbog toga što ima ogrlicu oko vrata, dužnost dresera je da psu što pre odvuče pažnju. Iskusni dreseri to najčešće rade igrom.

Igrajući se sa psom, dreseri odvlače pažnju psa i izbegavaju nemir i neprijatnost koja se javlja kod pojedinih psa kada osete ogrlicu oko vrata. Za vreme same šetnje je poželjno skidati ogrlicu par puta, i opet je nakon toga stavljati. Nakon što se pas navinke na ogrlicu (to vreme privikavanja zavisi od psa do psa) i ukoliko ne pokušava da je skine, tada se može početi sa šetnjom psa na povodniku.

Dužine povodca za psa

Što se tiče dužine povodnika, ona je u početku veća. Nakon izvesnog vremena je treba skraćivati, tako da pas na kraju počne da šeta odmah pored dreserove noge. Povodnik se stavlja odmah u samoj prostoriji u kojoj boravi pas, ali tek onda kada želite da svog psa izvedete u šetnju. Često se dešava da psi kasnije povezuju da stavljanje povodnika ima veze sa šetnjom, tako da se dešava da se pas raduje kada vidi da dreser ide sa povodnikom u ruci. Uglavnom se većina pasa privikne na povodnik posle dan ili dva.

Ono što je jako bitno napomenuti je to da se posle svake šetnje preporučuje skidanje ogrlice sa psa zbog toga što može oštetiti dlake na vratu. Uglavnom se ova vrsta dresure koristi nakon što se pas navikne na komandu „Dođi“ i još par osnovnih komandi. U suštini je najbolje da se svaki pas dresira dok je još štene.

Kasnije je teže, ali opet može da se izdresira i kada pas ostari. Po mišljenjima nekih stručnjaka, najbolje je da se povodnik u početku pušta na nekih 8 do 10 m. Kasnije se, kao što smo rekli, ta dužina povodnika skraćuje. U suštini, psi različito usvajaju naredbe i učenje od dresera.

Jedan od načina za dresuru psa

Neki psi to čine brže (uglavnom ženke), a neki psi sporije. Ta razlika pojedinačno kod svakog psa je dobro objašnjena takozvanom Pavlovljevom teorijom o tipovima pasa. Na osnovu ove teorije postoje više tipova pasa, i to na osnovnu nervne aktivnosti u pasa. Postoje 4 osnovna tipa, a to su: nervozan, uzbudljiv, uravnoteženo živahan, miran i na kraju loš ili apatičan.

Ovo i nema toliko velikog udela u navikavanju psa na povodnik. Najbitniji je uspostaviti pravi odnos sa psom. Mora postojati uzajamno poverenje između dresera i psa, kako bi ova pa i svaka druga dresura uspela.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi