Mnogim lovcima ova vrsta lova predstavlja jedan od najlepših lova. Ta činjenica nas uopšte ne iznenađuje kad se pogleda na lepotu zime u predelima kao što su šume i druga mesta gde se mogu naći lisice. U našoj zemlji postoje 3 zimska meseca kada je pogodno i dozvoljeno loviti lisice.

Uglavnom lovci praktikuju da ujutru rano krenu u lov, te tako znaju da se zadrže i po ceo dan, odnosno do samog sumraka. No, kao što kažu oni, taj osećaj se ne može opisati rečima, mora se doživeti.

Lov na lisice

Ukoliko nekada planirate da krenete u lov na lisice, trebate da znate par osnovnih stvari o tome šta trebate da ponesete u lovu. Jedna od najbitnijih stavki je obuća. Jako je bitno da imate kvalitetnu obuću koja ne propušta sneg. Isto je bitno da vam bude i udobna, jer kao što smo već rekli, lov ponekad zna dosta da se oduži. Međutim, ukoliko nemate uslova da nabavite kvalitetnu obuću za ovakvu vstu lova, onda će vam i obične lovačke čizme poslužiti.

crvena lisica u lovištu

Samo se postarajte da budu 2 broja veće. Odeća koju planirate da nosite u toku lova na lisice zimi treba da bude slojevita, ali isto tako trebate izbegavati da koristite neku šuškavu odeću koja bi mogla da otkrije vaš položaj. Tako bi ste izgubili prilično velike šanse da ulovite lisicu. Jer kao što znate, lisice, kao i većina životinja ima veoma istančan sluh i vid. Tako da vas može lako primetiti ukoliko vaša odeća bude šuškala.

Kada se uzme u obzir to da se dosta čeka, često do kasno uveče onda se savetuje da se na lovačkoj pušci umesto obične mušice postave tricijumski nišan ili može recimo svetleća dioda ali ona koja se napaja iz baterija u posebnom kućištu koji se uglavnom pričvršćuje za samu cev puške. Što se tiče izbora puške kada je lov na lisicu u zimskim danima u pitanju, postoje podeljena mišljenja. Jedni kažu da je sačma prečnika 5mm dosta krupna za ovakvu vrstu lova, drugi kažu suprotno. Tako da je u suštini najbitnije kako vama leži, odnosno kako vi naviknete na pušku.

Lično poznajem lovce koji koriste sačmu prečnika 5mm i jako su zadovoljni. Možete da je testirate i vidite kako će vama da odgovara. Morate znati da je ova vrsta lova, odnosno lov lisice u toku zime isključivo za strpljive lovce. Ukoliko niste lovac tog kalibra, onda je verovatno bolje da potražite drugu divljač koju bi ste lovili.

Kod lova lisica najbitnija je tzv. „čeka“. Ukoliko vam čeka ne odgovara, odnosno ukoliko vam nije udobna na bilo koji način onda od ulova lisice nema ništa. U tekstovima koje smo pretraživali na internetu najčešće se savetuje da čeku vršite kraj nekog drveta koje nije plemenito kako se ne bi pravila šteta vlasnicima šuma. 

Sedište se pravi od priručnog materijala koji možete pronaći tu gde lovite (najčešće su to šume), a možete i da ponesete običnu dasku zasečenu sa obe strane koja se uglavi u raklju drveta. U svakom slučaju, smatramo da u šumi sigurno možete pronaći neki materijal od kog možete da napravite čeku, tako da nemate potrebe da nosite dasku sa sobom.

Jedino što vam savetujemo da ponesete od kuće jeste jedno manje jastuče, kako bi vam bilo udobnije. Od dodatne opreme vam još savetujemo da ponesete: baterijsku lampu, manju sekiru, kanap i eksere. Takođe u ovom lovu postoje neka pravila koje trebate znati. Na primer kada lisica izlazi iz svoje jazbine, puška se diže u rame kada je divljač u pokretu.

Lisica kao divljač

Kada lisica zastane, onda su joj sva čula aktivirana na sam maksimum. Jako je bitno da u tom trenutku ostanete izuzetno mirni. Ukoliko oseti da ste u blizini sigurno će vam pobeći. Normalno je da se kod početnika javi višak adrenalina, da se lovac uzbudi, no i to se vremenom usavrši.

Pored navedene opreme trebate još sa sobom da imate i zaštitne rukavice kao i plastičnu kesu ili džak, zato što nikada ne možete da znate da li je lisica nosioc virusa besnila ili nekog drugog. Poželjno je da ponesete i sprej protiv buva zato što se lisica isprska tim sprejom kada se ustreli, zato što na taj način uginu sve buve dok se lovac vrati kući. To je sve što vam je potrebno od opreme. Ali morate da zapamtite da je koncetracija ključni faktor u ovom lovu.


 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi