Šta poneti u prirodu

14. 03. 23
posted by: Vejin Nikola
Datum poslednje izmene 28 novembar 2017

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Prilikom odlaska u prirodu, pred nas će se postaviti određeni izazovi koje treba da savladamo, a da bi ih savladali i dobro se proveli potrebno je da se dobro pripremimo. Na taj način će nam boravak u prirodi biti pravo i istinsko zadovoljstvo, ali ako krenemo nepripremljeni ili slabo pripremljeni desiće se to da ćemo sebe dovesti u veoma nezgodnu situaciju. Kad krećemo treba da obratimo pažnju na dve stvari: prva je koliko ostajemo a druga da li idemo sa nekim ili sami. Od toga će zavisiti količina i izbor opreme koju ćemo sa sobom poneti.

Obratite pažnju i na količinu stvari

Ukoliko idemo sa nekim, tada se potrebe uduplavaju ali nam se u isto vreme i otvara mogućnost da ponesemo dodatne stvari. Što se tiče vremena koje planiramo provesti ako idemo na jedno popodne dovoljno će biti poneti malo osnovnih stvari, ali ako idemo na nekoliko dana tad se povećava količina opreme da ne bude nekih iznenađenja. U ovom tekstu su nabrojane neke osnovne stvari

  • Voda

Ovo je nešto od čega treba krenuti kad se razmišlja, čak i ako se ide u popodnevnu šetnju prijatnije će biti uz jerdnu malu flašu sa vodom. Ukoliko se planira provesti duži period, potrebno je proceniti koliko treba poneti.

sta poneti u prirodu

  • Hrana

U današnje vreme se može naći dosta manjih pakovanja hrane koja imaju veliku kalorisku vrednost. Oni nisu teški za poneti na pecanje ili u lov, mali su i zauzimaju malo mesta i dobro dođu da se čovek osveži posle dužeg pešačenja. Duži boravak kao na kampovanju zahteva nošenje više hrane koja uz to treba biti raznovrsna.

  • Prva pomoć

O prvoj pomoći se počne razmišljati tek nakon nekog problema i nakon toga se počne nositi. A trebalo bi razmisliti o nošenju flastera ili zavoja uvek, nisu teški i ne zauzimaju puno mesta u opremi. Kod kampovanja se može poneti i alkohol i jod, u slučaju da dođe do neke ogrebotine ili posekotine. Tu su još i kreme protiv uboda insekata ili u slučaju opekotina.

  • Šator i vreća za spavanje

Ova oprema kod nas se ne koristi za kraće izlete, mada postoje šatori koji služe samo kao sklonište od vetra ( za sad ih samo upotrebljavaju ribolovci na pecanju ). Za duže izlete je potrebna ozbiljna oprema koja će boravak u prirodi učiniti bezbednijim i prijatnijim.

  • Vatra

Sredstva koja pomažu da se lako upali vatra su u današnje vreme Lako dostupna. Imamo kockice lako zapaljivog materijala koje su lagane i male pa su zgodne za poneti, a tu su i bremerski upaljači kojima ne smetra vetar. Za one tradicionalnije mogu se koristiti posebne šibice ili razna kresiva koja bacaju postojane varnice.

  • Kabanica

Ovo je nešto na šta mi nismo baš navikli na ovim prostorima, a što bi trebalo postati normalno. Zahvaljujući novim materijalima neke osnovne kabanice su veoma lagane i dolaze dobro spakovane tako da zauzimaju malo mesta. Čak i za kratke izlete, ukoliko postoji imalo sumlje da bi se moglo naoblačiti treba da se ponese. Za duži boravak u prirodi su tu već neka ozbiljnija rešenja.

  • Oprema za kuvanje

Prilikom kraćih izleta se obično ponese samo neki sendvič, par čokoladica da bi se imalo šta pojesti usput. Pošto je vreme boravka napolju kratko da se ne gubi na tome da se hrana posebno sprema. Ovde se eventualno može razmisliti o jednom pakovanju konzervisanog gotovog jela, jer je za njega dovoljno samo da se ugrije. Za duži boravak je dobro poneti neku žicu na kojoj se može peći meso i povrće i neki sud za kuvanje jela.

  • Bateriska lampa

Kao i ostala oprema koja može dobro doći pri boravku u prirodi i bateriske lampe su doživele prilične promene. Izbor je velik i prvo se dele prema veličini, od onih koje se koriste kao privesci za ključeve do nekih koje su baš velike. Takođe se mogu podeliti na one bateriske lampe koje koriste baterije i na one koje imaju neki dinamo sistem kojim se obezbeđuje struja. Ove druge se postale zanimljivije, pošto uglavnom iz nekog ranijeg period svako od nas ima loše iskustvo sa slabim baterijama koje jedva bacaju neko tanko svetlo u ključnom momentu

Komplatna oprema za kampovanje

  • Odeća

Izbor odeće je ogroman i treba paziti šta će se poneti, da bi nam boravak u prirodi bio što prijatniji. Neće valjati ni ako smo previše obučeni, ali ni ako nam fali koji sloj odeće. Takođe i obuća je veoma bitna, jer na terenu je velika razlika između patika za laganu šetnju i dubokih cipela za planinarenje. Ako niste lično upoznati sa terenom gde idete, poželjno je da se raspitate kakva su iskustva drugih ljudi.

  • Nož

Kada je nož u pitanju, onaj koji će se koristiti pri boravku u prirodi većina će odmah pomisliti na veliki lovački nož. Druga ideja koja pada na pamet je švajcarac ili neki njegov klon. Ova druga ideja je prihvatljivija, jer mali perorez koji uz nož ima i još koji alat će biti sasvim dovoljan u velikoj većini slučajeva.

Nije dozvoljeno preuzimanje tekstova sa zanimljiv.org bez pismenog odobrenja. Sva prava na tekstove su zadržana. © Tri zvezde
 
Kontakt| Marketing | O nama | Mapa sajta | Uslovi korišćenja | Politika privatnosti | Pecanje kao odmor za živce