Nadam se da vas do sada nisam smorio, verujte puno toga je izbačeno, a ostalo je samo najosnovnije.

Kao prvo upoznaćemo se sa osnovnom streličarskom terminologijom da lakše možete pratiti tekst.

 • Bow - luk
 • compaund bow - luk sa kamovima
 • arrow - strela
 • arrow point - vrh
 • fletching - pera
 • nock - jahač tetive
 • rest - ležište strele na luku
 • bow string - tetiva
 • bow tip - vrh kraka
 • serving - završnica tetive
 • riser - srednji deo luka
 • sight - nišan
 • peep sight - zadnji nišan
 • sight windou - prozor luka
 • nock point - marker za strelu na tetivi
 • tab - zaštitnik za prste
 • gloves - zaštitna rukavica
 • armguard - štitnik podlaktice
 • release - okidač qiver - tobolac
 • owerdraw - pomoćna šina na luku omogućava korišćenje skraćenih strela
 • stabilizer - stabiliziciona šipka--teg

 

1. Strela

Već smo spomenuli u drevna vremena pravljena od drveta uzimanog izvorno iz prirode (kedar, balza...). Iz ličnog iskustva dobre osobine ima bagremova mladica. Vrhovi su bili od kamena i kosti, a perca od kože i perja.  Danas su se strele primenom savremenih materijala približile idealnom. Prave se od: drveta, aluminijuma, karbona, aluminijum-karbona, aluminijum-magnezijum, za ribolov od fiberglasa. 

Najjeftinije su drvene (za vezbu, slabije lukove) - do 5 eura  Bolje i skuplje su od aluminijuma i njegovih legura - od 5 do 20 eura  Najskuplje-najbolje karbonske i njegove kompozitne kombinacije od 8 do 100 eura.

Od strele se traži da izdrži velika naprezanja- propulzivne sile koje joj saopštava tetiva i delovi o koje se tare. Da bude određene savitljivosti (spajna) u odnosu na snagu luka, da bude izbalansirana, ravna, iste debljine zida, odredjene težine za snagu luka, dobro postavljenih perca. Težina je veoma bitna jer lakše strele oštećuju krajeve luka, a teže imaju lošije performanse.

Takođe mora biti i određene dužine. Ovo je dosta individualno zbog telesnih karakteristika, dužine se kreću od 25 do 33 inča. Ako nemate spravu za merenje poslužite se metodom obeležavanja. Nategnete luk pravilno, markerom označite strelu. Strela treba da dopre do kraja luka.  Treba napomenuti da se lovačke strele ostavljaju duže za oko 15 mm da bi se izbegle povrede.

OZNAKE STRELA

 Aluminijumske strele prave se u 2 izvedbe i označavaju sa:1.X7(čvrsće), 2.XX75(mekše)  Dimenzije se označavaju sa 4 cifre. Od 1813 do 2514. Prva dva broja su prečnik strele u inčima(1 inc=2.54 cm), druga dva broja su unutrašnji prečnik. Razlika daje debljinu zida strele. Tako je strela oznake 1813 u stvari 0.18 inca = 4.57 milimetara i 0.13 = 3.3 razlika je kao što rekosmo debljina zida i iznosi 1.27 mm.  Sada je potrebno odrediti strelu za luk koji posedujete. Snaga lukova meri se u engleskim funtama ( 1 funta = 453 gr). Luk snage 65 - 70 funti dužina natega 30 inca po Eastony možete koristiti strele sa oznakom XX75 , 2314 , 2216 , 2217. Najadekvatnije su 2216. Za isti luk Easton po svojim tablicama preporučuje i karbonske strele sa oznakom 400, 423, 398, 443 - najadekvatnija je 423. 

Dužina strele ima veliki uticaj na preciznost. Ako je suviše duga dolazi do pojave strelišarskog apsurda, nastaje zbog prevelikih dejstava propuzilnih sila na samu strelu. Strela se njiše desno zatim levo i tako naizmenično da bi se posle petnaestak metara smirila i nastavila let pravo.Da bi se ovaj efekat ublažio koriste se plungeri i inercioni restovi o čemu ćemo kasnije.  Samo adekvatna strela izvuče maksimum iz luka i jedino sa njom je moguće postići najbolje rezultate.  Reč - dve o firmama koje ih proizvode. Postoji ih mnogo, a najpoznatije su :Easton(SAD), Diva(Fra). Naravno i strele se kao i sve drugo prave u bezbroj kombinacija i boja, pa ćete pored dužine ,težine strele koje morate ispoštovati moći da birate boje perca, vrhove i nokove. Za početnike savetujem što drečavije fluo strele zbog lakšeg pronalaženja na terenu.

2.Lukovi(BOWS)

Najinteresantniji deo teme o streličarstvu jesu lukovi, zato ćemo na ovaj deo obratiti najviše pažnje.

Najkraće rečeno danas postoje tri kategorije, u stvari ima ih više ali ovo su najčešći.

 • 1 Long bow (dugi luk) jednodelni
 • 2 Refleksni (duplo zakrivljeni) recurve, čitaj (rekrv) Take down trodelni olimpijski luk.
 • 3 Compound luk

Današnji moderni lukovi se pojavljuju od 30-tih god prošlog veka. Compound od 60-70god.  Izrađuju se u svim mogućim bojama i varijantama kao i veličinama i snagama. Snage se kreću od 20 do fantastičnih 100 funti. Samostreli i preko 250 funti. Najviče ih proizvode u Americi i Engleskoj, ali se u zadnje vreme probijaju i koreanci. Pored njih prave ih i mnoge lokalne firme u svetu.  Navešcu neke od najeminentnijih svetskih firmi.  Hoyt, Beer, Jennings, PSE, Mathews, Barneet, Marksman, Oneida Eagle, Reflex, Darton, Buck Master, Alpine, Genesis, Bromning, Person, Win&Win, Wings . . .  Za sada mi nije poznato dali neki od korejskih proizvodjača pravi compound lukove.

Najpoznatiji su po olimpijskim.  Opisaćemo detaljnije deo po deo luka , moći cete bez problema da pratite tekst budući da u rečniku imate sva terminološka pojašnjenja i prevode.  Opisaću vam compound luk jer sve što on ima imaju i drugi tipovi. stim da neke delove ima samo on.  Compound luk je najbolji luk. Najlakše ga je prepoznati po prenosnim excentrima. Glavna prednost ovih lukova je u tome što pomoću njih u zadnjoj trećini natega redukuje silu potrebnu da se luk drži u napetom stanju i do 80%. Ovim dobija viseštruku pomoć u odnosu na klasične lukove jer omogućuje duže i preciznije nišanjenje sa mnogo jačim lukovima kao i natezanje sa istim. 

Postoje okrugli točkići sa osovinom u ekscentru (kamovi)  Malo ekscentrični (energieccentrics) Takodje sa osovinom u ekscentru.  Sasvim ekscentrični (cams) kao i solo cams najnovije generacije.  Iako bih voleo neraspolažem podacima ko je izmislio compound luk,Jedino što znam izmislio ga je neki Alen.

TETIVA (STRING)  Teteive se danas prave od sintetičkih vlakana, 100% poliester (trgovačko ime dakron), fastflight i kombinacija gumiranih sajli - kablova. I zrađuju se procesima polikondenzacije i polimerizacije. Dakron se više koristi iako ima malu istegljivost (do 3%) što je nepoželjno kod tetive, ali se u simbiozi sa materijalima krakova bolje ponaša, manje ih oštećuje. Za razliku od njega Fastflight nema istegljivost.

Pravac repera na tetivi kod njega je skoro idealno ravan te je i preciznost nesto bolja. Mana mu je što brže oštećuje limbove.  Tetiva je veoma bitan segment od nje se traži da bude što tanja, što manje istegljiva, da izdržava enormne napore istezanja ne oštećuje krakove, da je u stanju da to učini što više puta. Pored primene novih i boljih materijala ona je i dalje potrošan deo.  Sistem upredanja i postavljanja suviše je komplikovan za opisivanje, najbolje se uči kroz praksu.

KRAKOVI (LIMBS)  Pogađajte šta se od njih traži? Da budu sto lakši, što elastičniji, da što kasnije dođu do zamora, oštećenja, pucanja, da budu ujednačene snage, da što bolje podnose vibracije, da budu laki za obradu, zamenu, jeftini, što jači...  Kroz istoriju radili su se od drveta , roga, čelika... Danas se rade od prirodnih i veštačkih materijala.

Ti materijali su uglavnom ugljeničnog sastava. Komercijalni nazivi su:  1. karbon,karbon grafit, magnezijum, zentron, biaskarbon i njihove kombinacije  2. polimeri:fiber, fiberglas, pleksiglas, dainema, kevlar  3. keramika  Obični lukovi i većina takmičarskih su pretežno napravljeni od drveta ojačanih fiberglasom, kevlarom, staklenim vlaknima. Ima ih svih dimenzija i konstrukcija na primer deblji na početku i kraju, širi u sredini, split-lin prorezani u sredini itd... Uglavnom svi se rade u laminatnoj tehnologiji.

SREDNJI DEO - RAJZER (RISER)  Namenjen je da drži sve delove luka u celini. Od njega se traži da je čvrst, termostabilan, upija, trpi i kanališe vibracije, ergonomičan, precizno izrađen.  boja kao modni detalj  Nekada kao deo nisu ni postojali, kasnije su se pravili od drveta. Razvojem opreme javila se potreba za delom koji ce sve sjedininiti. Danas se takođe rade od drveta, aluminijumskih legura( aluminijum - magnezijum, duraluminijum) mesing, plastika, guma... Na njega se montiraju i svi dodaci modernog luka , karakterističan je deo koji se zove Windou - deo na koji se montiraju rest, nišan...  Izrađuje se u svim mogućim veličinama, bojama, konstrukcijama i kombinacijama svega ovoga. Sortiraju se po veličini koji je jedini bitan parametar na koji se mora obratiti pažnja pri kupovini.  Generalno lovački su kraći, a takmičarski duži.

OPREMA

U opremu koja se montira na luk spadaju: 1. rest 2. nišan 3. stabilizator 4. tobolac  Oprema koja se nosi: 1. okidači 2. rukavice 3. tab 4.stitnici

NIŠAN- SAJT (SIGHT, PEEPSIGHT)  Postoje mehanički i optički. Zbog mnogobrojnosti opisaćemo samo osnovne.  Mehanički nišan sastoji se od zadnjeg (peepsight) montiran je na tetivi i prednji koji se sastoji od pinova- nišanske tačke. Postoje svetleći, podesivi, fiksni, mali, veliki, u obliku tačke, krstića...  Optički je više uveličavajućem sočivu ili nekoj vrsti dioptera. Rade se od 0.5% do 2.5% uveličanja( ima izuzetaka ). Obično im je dodata horizontalno- vertikalna libela, digitalna, mehanička... Takođe ima zadnji nišan na tetivi.

DRŽAC STRELE NA LUKU- REST (REAST)  Namenjeni su da drže strelu na rajzeru tako da prilikom pucanja ima sto manje tačaka dodira i trenja. Sastoji se iz raznih poluga, točkića, opruga, žica, mehanizama za podešavanje. Dobra su rešenja sa kvikerima deo koji se sam pomera pod dejstvom opruge kada odapnete strelu. Postoje i oni sa senzorima koji aktiviraju kviker u najpogodnijem trenutku. Lovci često koriste ower draw -pomocna šina koja omogućava korišćenje kraćih i brzih strela.

STABILIZATOR (STABILIZER)  Namenjeni su za odvlačenje i skidanje vibracije . Umirivanje čitavog luka nprilikom okidanja. Kao i svega drugog ima ih bezbroj modela i vrsta. Rade se od: gvožđa, mesinga, olova, tombaka, olova, gume, žive, karbona. Produžavaju radni vek luka.

TOBOLAC (QVIVER)  Svi vi znate čemu služi, da ne nabrajamo posebno ima ih milion.

NOSEĆA OPREMA

RUKAVICE  Nikakva mudrost. Troprsta kožna rukavica koja štiti prste kod natezanja tetive.

ŠTITNIK ZA PRSTE- TAB  Ista namena, sa tim što se izgrađuje u vidu pločice od tvrde plastike ili kože.  OKIDAČ RILIS (RELEASE)  Ima ih more modela. Namenjeni su za "posredno" natezanje tetive. Imaju sistem klešta, poluga, pomoću kojih se zateze tetiva. Na njemu postoji obarač za koji je potrebna jako mala sila za okidanje.  Sa njim se greške strelaca svode na minimum. Ako se mislite takmičiti obavezno nabavite jedan.

ŠTITNIK ZA RUKU, GRUDI -ARMGARD(ARMGARD)  Jeftin ali neophodan rekvizit. Radi se od kože, PVC-a, plastike , platna. Namenjen za zasštitu podlaktice, grudi od udarca tetive.  Uz sve ovo postoji i mnoštvo sitnih pomagala i druge galanterije , od koji su neke nepotrebne. Nude se futrole, stalci , obuća, odeća, senila za oci, laserski daljinomeri, kutije, vosak za tetive, oštrači, alat za montažu...  Izmedju firmi koje proizvode ova čuda moderne tehnologije postoji industriska špijunaža, mnogo se ulaže u razvoj novih tehnologija i materijala, te u budućnosti možemo ošekivati svašta. Ako vas interesuju cene lukovi se krecu od skromnih stotinak pa sve do 2.000 -2.500$, moze i više sa opremom. Strele se krecu od 5 do 150$.

 


 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi