Kad je u pitanju ribolov štuke varalicama, jedan od nezameljivih modela su kašike. Mada kad se kaže ribolovcima varalica kašika, svi uglavnom imaju na umu klasičan model. Istina je da ima tu nekoliko podgupa koje su manje zastupljene, ali koje su u nekim situacijama dobitna kombinacija za krupnu štuku.

Ne treba sad misliti da su potrebne baš svi modeli u kutiji za varalice, važnije je kroz testiranje na vodi odabrati par modela koje će se koristiti. Tu su naravno dobro došli i saveti drugih riboloaca koji pecaju štuku na istoj vodi.

Vrste kašika za štuku

U osnovi najčešća je osnovna varijanta, pravougaona sa zaobljenim ivicama i blago savijena na specifičan način, zbog čega je i dobila naziv kašika. Ovaj osnovni model ima neka varijacije, a na ovim prostorima je jedno vreme bio jako popularan model MD kašika za ribolov. Ona je imala na dva pravca oštrije savijen oblik, umesto postepeno ovalnog.

varalica za štuku - kašika
izvor - bolw.pl - klasična kašika sa crvenom refluktujućom folijom

Treba spomenuti i kašike koje su izduženog oblika, koje se nalaze na granici između  kašike i pilkera (pilkeri su izdužene metalne varalice koje se najviše koriste na moru). Ovde postoje oni koji su tvrda struja i ne priznaju podvrste kašika, nego samo one varalice klasičnog oblika.

Takođe jedna podgrupa su i kašike na kojima se nalaze dodaci, na primer mani metalni dodatak, silikonski dodatak u obliku ribice ili malu varijantu voblera. Ovde postoji zaista mdosta varijacija, u osnovi se takve varalice mogu kupiti u fabričkom stanju, a postoje i varijante koje su ribolovci sami napravili.

Tu su i tandem kašike za ribolov riba grablivica, a prva varijanta jeste da se isti komadi stave jedan uz drugi i spoje sa jednom virblom i jednom udicom. Na ovaj način se dobija teža varalica za ribolov koja se može dalje zabaciti, brže pada na veću dubinu i usput stvaraju određeni zvuk tokom provlačenja kroz vodu. Ovo ne važi samo kašike većih dimenzija, to se može uraditi i sa kašikama od 2 cm, rezultati mogu biti dobri.

Drugi tip tandem kašike je na našim prostorima dosta redak, a to su dve kašike spojene jedna za drugu da kad se povlače kroz vodu jedna ide ispred, druga iza nje. Na taj način se njišu u različitim ritmovima i proizvode vibracije slične kao ranjena ribica, što je opet atraktivno za štuke..

Prednosti varalica kašikama

Kako ribolov štuke može biti zahtevan pošto ona plen često napada iz zasede, moramo navesti prednosti kašika. Ovo je sad po nekom mom mišljenju, znači da je subjektivno. Prva je prednost dobra vibracija, jer se kroz vodu kreće lelujajući celom površinom. To bi bila neka razlika u odnosu na silikonske varalice koje vibracije uglavnom proizvode sa repom.Ovo sa vibracijom treba shvatiti uslovno, jer nekad treba jača vibracijaa, a nekad slabija. 

različite varalice kašike
izvor - flickr.com - kutija sa varalicama

Druga stavka koja je meni veliki plus jeste težina, jer omogućava da se dalje zabaci, a to je u nekim trenucima poželjno. Jednostavno su možda pozicije gde bi moglo biti štuke predaleko i ne mogu se dobaciti leptirima ili voblerima.

Obojensot kašika za ribolov štuke bi se mogla opisati na jednostavan način, imamo srebrne i bakarne. Srebrni kad je loše vreme, oblačno i predveče kad je sumrak, dok su bakarne kad je vreme lepo i voda bistrija. Ovde bi tvrda linija završila svoju priču, jer ostale varijacije boja smatraju za jeres i pomodarstvo. 

VIDEO - kako rade kašike za štuku pod vodom

Međutim šteta bi bila ne koristiti veliki izbor boja koji je u ponudi. Ode ne treba zaobići ni reflektujuće folije koje se lepe na varalice za ribolov. Kako je ovo tekst o izboru kačika za štuku, moramo da spomenemo i crvene detalje, jer je poznata priča da štuka voli te crvene detalje. Da li je priča tačna, ne znam, ali ja kašike sa takvim detaljima imam u svojoj kutiji za varalice.

Namerno nisam ovde spominjao neke konkretne modele varalica kašika, ili čak proizvođače je iz razloga da svako nađe neke svoje favorite. Broj kašika u kutiji sa varalicama ne treba biti prevelik, dovoljno je 5 - 6 komada. Ovo mislim na kutiju koja se nosi na vodu, sad sasvim je sifgurno da svaki varaličar ima veći broj kašika. Razlog za to je što se ovaj tip varalica dokazao kod je u pitanju ribolov štuke.

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi