Kada je reč o lovačkoj pušci mnogi se pitaju koliko one zapravo traju. Postoje različita mišljenja i spekulacije stručnjaka kada je reč o ovoj temi, ali osnovno je da trajanje lovačke puške zavisi isključivo od njenog kvaliteta i održavanja. Naravno, cena dosta govori o samom kvalitetu puške.

Što je puška skuplja, to je kvalitet bolji. Međutim ovo pravilo ne važi uvek. Kao što kaže narodna poslovica: “Nije zlato sve što sija”. Tako se pokazalo I u par slučajeva kada su se neke jeftinije puške pokazale kao bolje i izdržljivije od onih skupljih.

Postoje slučajevi da ljudi kupe puške koje su se igrom slučaja našle kao serijska greška. To može da dovede do kratkog veka same puške. Veoma je bitno da svoju pušku održavate po uputstvu, odnosno na osnovu onih informacija koje ste dobili od prodavca kada ste kupili pušku.

pribor za čišćenje oružija

Čuvanje na suvom mestu je takođe bitno, jer vlaga može izazvati koroziju puške I na taj način je uništiti. Ukoliko ste početnik u lovu, onda imate veoma veliki izbor pušaka pred sobom. Danas se u Srbiji, kao i na celom Balkanu, mogu naći gotovo sve vrste lovačkih pušaka. E sada sve zavisi da li ste više ljubitelj jednocevnih ili dvocevnih prelamača ili pak pumparica.

Koju god pušku da izaberete potrudite se da kupite kod ovlašćenog distributera i da pritom dobijete sve informacije vezane za održavanje puške. Ako ste početnik jedan od saveta jeste i kupovina polovne lovačke puške. Verovatno se pitate zašto ? Iz jednog prostog razloga, a to je da početnik može dosta da nauči i da pritom ne potroši mnogo novca. Kasnije, kada se usavršite, videćete i smisao investiranja u novoj i boljoj pušci.

Na sajtovima za prodaju polovne robe možete naći po veoma povoljnoj ceni lovačku pušku, ali uvek budite na oprezu kada je u pitanju online kupovina. Upravo zbog toga što postoje različite prevare. Naš vam je savet da uvek detaljno proverite pouzdanost prodavca pre nego što pomislite o eventualnoj kupovini.

Još jedna veoma bitna stavka kada je reč o prvoj puški je ta da sam mehanizam puške mora da radi veoma precizno. Upravo zbog toga što je koristi početnik. Konkretno kada je reč o trajanju jedne dvocevke, onda možemo slobodno reći da je njihov vek trajanja jako dug. Smatramo da ne postoji lovac koji se pokajao zbog kupovine dvocevke, barem kada su njena izdržljivost i trajanje u pitanju.

Koje ulje koristiti za održavanje puške?

Pre nego što počnemo da pišemo o uljima koje bi ste trebali da koristite pri podmazivanju i održavanju puške, hajde da se prvo osvrnemo na par onih ulja koje bi mogle da štete lovačkoj pušci. Naime, na internetu postoji informacija o takozvanom WD-40 ulju koje su neki lovci koristili za podmazivanje svojih pušaka.

To se nije baš tako lepo završilo, zato što je većina njih pomislila da je ulje očistilo pušku, ali ono što se zapravo desilo je to da je puška ostala prljava kao što je i bila. Naime, ovo ulje služi za otklanjanje vlage i nije namenjeno za druge primene. S toga ukoliko ste čuli priče da ulje WD-40 može dobro da očisti vašu pušku od prljavštine, onda bolje nemojte poverovati u takvu priču, jer očigledno nije tačna.

Jako bitna stvar kada je reč o održavanju lovačke puške je da nikada ne koristite kiseline ili „grube“ predmete ( poput turpije ) za čišćenje. To može u potpunosti da uništi pušku. Materijal koji se koristi za održavanje puške možete najbolje nabaviti u prodavnicama sportsko – lovačke opreme. Ukoliko pak imate nekih nedoumica oko materijala koje bi ste trebali da koristite, u radnjama ovog tipa će vam sigurno udeliti par korisnih saveta o tome kako bi ste trebalo da negujete svoje oružje. Isto tako nije na odmet i savet nekog od starijih kolega.

Kada se čisti oružje?

Po pravilu, lovačka puška bi trebala da se čisti posle svake upotrebe. Međutim, i preterano čišćenje može dovesti do pojave kvara na nekom od sastavnih delova puške. S toga je najbolje reći, da se detaljno čišćenje puške treba obaviti odmah po završetku sezone. Ovakvim čišćenjem svoje puške, sprečavate pojavu mogućih kvarova u toku stanja mirovanja puške, odnosno kada se puška ne koristi.

Ukoliko bi ste je samo ostavili tako neočiščenu i upotrebljivanu na kraju sezone, već bi se sledeće godine pojavio neki kvar. I taj kvar bi vas sigurno dodatno koštao. Tako da je bolje na vreme voditi računa, nego kasnije plaćati skupe opravke.

Sa druge strane, treba voditi i takozvano „delimično“ čišćenje puške. U delimično čišćenje spada svakodnevno, odnosno čišćenje posle svake upotrebe puške. Naravno, u ovom slučaju nećete potpuno rasklopiti pušku kako bi je očistili, već u ovaj metod čišćenja spada jednostavno premazivanje uljem. Lovačke puške su u procesu same proizvodnje zaštićene od uticaja spoljašnje sredine, kao što je recimo vlaga. Ali bez obzira na sve to, ovo ne isključuje činjenicu da je održavanje jako važno kako bi se održao kvalitet i kako bi se produžio vek trajanja puške.

Ono zbog čega je veoma bitno da se puška čisti posle svake upotrebe, jeste to da barutni gasovi mogu da izazovu koriziranje, odnosno rđanje cevi. Upravo se zbog toga puška premazuje uljem. Neki pak savetuju da ukoliko niste u mogućnosti da nabavite ispravno ulje u nekoj od lovačkih radnji, onda je bolje pušku premazati običnim motornim uljem. I to je bolje, nego da cev puške korozira. Sva ulja za premazivanje puške su dobra, a gustina je ta koja određuje rok zaštite. Naravno u „sva ulja“ ne spadaju i ulja koja u sebi sadrže prljavštinu.

Prikaz osnovnog pribora za čišćenje puške

Puška se premazuje uljem, onda kada je u potpunosti čista. Što znači da trebate u potpunosti biti sigurni da je puška čista, pre nego počnete da koristite ulje. Razlog ovome je to što prljavština u kombinaciji sa uljem dovodi do ubrzanog koroziranja, što mi po svaku cenu pokušavamo da izbegnemo. Znači, prvo dobro očistiti cev puške četkicom ili čistom krpom, pa tek onda početi sa nanošenjem ulja. Isto tako, nemojte koristiti ulje za koje niste sigurni da je čisto. Bolje je u lov ići sa puškom koja je čista i suva, nego sa puškom koja je premazana uljem, koje u sebi sadrži i prljavštinu.

Što se samog procesa čišćenja tiče, koriste se različiti deterdženti za uklanjanje masnih naslaga u cevi, tj. deterdžentski rastvarači. Čišćenje i premazivanje puške je kao što smo napomenuli veoma bitan faktor koji utiče na dužinu trajanja puške. Ukoliko se adekvatno ne održava, puška veoma brzo korozira i samim tim se više ne može upotrebljavati.

Ukoliko niste sigurni da umete da rasklopite i sastavite pušku nakon čišćenja, onda nemojte to ni činiti. Postoje slučajevi gde lovci rasklope lepo svoju pušku, očiste je, ali kada dođe vreme da se puška opet sastavi tek onda nastaje problem. S toga, ukoliko niste sigurni da nakon čišćenja možete ponovo da sastavite sve delove svoje puške, bolje nemojte uopšte da je rastavljate, već taj deo posla prepustite puškaru. Isto tako, jedna od većih grešaka koju mnogi lovci ponavljaju je ta da nakon što premažu svoju pušku, okrenu cev nagore i tako ulje počne da se sliva u kundak što dovodi do dodatnih problema.

Ukoliko se ova greška godinama ponavlja, onda za par godina vaša puška postaje nestabilna za upotrebu, upravo zbog toga što je cev bila okrenuta nagore. S toga budite obazrivi kada odlažete svoju pušku. Potrudite se da cev uvek bude okrenuta nadole. Ukoliko pak imate neki od drugih problema sa svojom puškom, kao što je recimo problem sa ejektorima, onda svoju pušku odnesite puškaru kako bi on to popravio. Ne pokušavajte sami da popravite slične kvarove, jer verovatno ne možete da je opravite kao što bi to puškar odradio. A i pored toga, verovatno nemate odgovarajući materijal kojim bi ste radili.

Jedna zanimljiva informacija kada je reč o čišćenju lovačke puške je ta, da su Rusi prodavali lovačke puške sa uputstvima da se čiste tako što se cev potopi u šamponu za oružje. Međutim, još uvek ne postoji informacija da se takav neki šampon može nači kod nas u Srbiji. Verovatno je veoma efikasno, ali s obzirom da tako nešto još uvek no postoji kod nas, onda ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo. Ako ste završili sa lovom za narednih desetak ili više dana, onda je poželjno da se puška očisti aluminijum-hidroksidom, jer se tako vrši otapanje manjih naslaga bakra.

Jednom kada očistite cev ovom supstancom, dobićete blago plavu krpu koja predstavlja rezultat korišćenja aluminijum-hidroksida. Olovo se lako uklanja žicom iz pribora za čišćenje. Ono što je važno kada je reč o čišćenju samog olova u pušci je to da se ta žica kojom se čisti, povremeno izvadi iz cevi i otrese suvišnih delova olova. Svako čišćenje mora biti detaljno odrađeno i provereno. Za proveru je najbolje koristiti pamučne krpe. Međutim treba obratiti pažnju da krpa ne bude ni suviše mala, a ni suviše velika jer se može zaglaviti. Upravo zbog toga, mnogi lovci koriste čist konopac kao završnicu. Time se i proverava kako je puška zapravo očišćena.

Ukoliko ste početnik i ne znate šta se sve koristi za održavanje puške, onda možete posetiti sledeću stranicu i videti šta se sve nudi i koliko to košta: http://magnumserbia.rs/index.php?str=eprodaja.php&id_oblast=1&id_podoblast=21

Takođe saveti stručnjaka su da se koristi neko ulje koje u sebi ne sadrži vodonik. Jer ukoliko se puška odloži premazana nekim sredstvom koje u sebi sadrži vodonik, onda vremenom može doći do isparavanja tog vodonika i formiranja sloja rđe na vašoj lovačkoj pušci. Konkretno, ulja koje se najviše koriste u našem regionu jesu Balistol i Sinol.

Još jednom napominjemo da, ukoliko imate nekakvih nedoumica oko toga koje ulje bi ste trebali da koristite za vašu pušku, onda je najbolje da savet potražite od nekog starijeg kolege ili pak u nekoj od lovačkih radnji. Još treba napomenuti da Sinol i Balistol imaju poprilično jake mirise. Zbog toga mnogi lovci pribegavaju upotrebi drugih ulja, a to je najčešće Brunoks. Što se tiče četki koje se koriste za čišćenje, one uglavanom dolaze u priboru koji se nabavlja u radnjama.

  

 

Sve ove činjenice nas dovode do zaključka da svaki lovac treba da neguje svoje oružje. U suprotnom može da se suoči sa ozbiljnim problemima. Najčešći problemi sa kojima se lovci suočavaju jeste korozija, odnosno rđa koja zahvata pušku ukoliko se ona adekvatno ne održava. Naravno, pored korozije se mogu javiti i drugi kvarovi, ali su oni znatno ređi.  S toga, ukoliko želite da u lov idete sigurni da je vaše oružje ispravno, onda na vreme čistite svoju lovačku pušku. Ako svoju pušku održavate kako treba, sigurno ćete da produžite vek njnog korišćenja Znači na pitanje „Koliko traje lovačka puška?“ možemo odgovoriti da će vam ona trajati onoliko dugo koliko se vi za to pobrinete.

Postoje i lovci koji ne idu tako često u lov. Možda svega par puta u toku godine. Takvim lovcima savetujemo da posebno obrate pažnju na to kako čiste svoju pušku pre nego što je odlože do sledećeg lova. Neki čak savetuju da takvi lovci svoju pušku odlože u odgovarajući sanduk. Kao što smo već pomenuli, na internetu možete naći sajtove gde možete da poručite pribor za održavanje vaše lovačke puške. Ukoliko nemate vremena da odete do neke od lovačkih radnji, onda bi za vas ovo bio pravi izbor.

Kao sam zaključak bi smo želeli da napomenemo da obavezno tražite detaljna uputstva o samom održavanju pri kupovini lovačke puške. Jer je svaka puška specifična na svoj način. Recimo na primer, nije isto održavanje karabina i dvocevke i slično. S toga budite veoma obazrivi kada je čišćenje, odnosno održavanje puške u pitanju jer vam lov dosta zavisi od toga. Neadekvatno održavanje utiče i na preciznost puške, što može da dovodi do loših rezultata. Zato, ako volite lov i uživate u njemu, vodite računa o svojoj lovačkoj pušci jer zapamtite, vi određujete koliko će vam puška potrajati.


 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi