Samostreli

11. 05. 28
posted by: Vejin Nikola
Datum poslednje izmene 29 novembar 2017

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Samostrel se kao oružje pojavio dosta kasnije od luka, negde u srednjem veku postaje poznatiji. međutim brzo se raširio jer ima dve bitne prednosti: mnogo veća snaga i veća preciznost. Naravno ima i mane kao sto su manja vatrena moć. O istoriji ovog oružja može se mnogo pisati, reći ćemo samo osnovno: izrađivao se od drveta i čelika, pravljen od veličine za ručnu upotrebu do samostrela montiranih na borna kola koji je ispaljivao koplja.

Prodorom novih materijala i tehnologija i oni su mnogo napredovali te se danas po snazi i preciznosti nose sa većinom karabina sve do 300m. pa i više. Snaga im je porasla sve do neverovatnih 250 funti i više pa tako ove aždaje izbacuju strelu tešku 50 i više gr. do 1,5-2.0 km. Dakle neuporedivo više energije od pištolja , revolvera, automatskih pušaka i nekih manjih karabina.

Samostreli

Danas se uglavnom koriste za lov, vojne svrhe , i nešto manje za sport.

Na njih se montiraju i optički nisani. Veoma su precizni , tihi , snažni, jednom recju oružje koje izaziva strahopoštovanje.

Uglavnom su u kompaund verziji i ima ih svih mogućih boja , veličina , oblika , konstrukcija. Za razliku od lukova ima manje firmi koje ih prave zbog tehnoloških razloga, uglavnom su specijalizovane samo za proizvodnju istih.


 

Nije dozvoljeno preuzimanje tekstova sa zanimljiv.org bez pismenog odobrenja. Sva prava na tekstove su zadržana. © Tri zvezde
 
Kontakt| Marketing | O nama | Mapa sajta | Uslovi korišćenja | Politika privatnosti | Pecanje kao odmor za živce