Merenje rastojanja je važan deo tehnike kroz istoriju. Dok su drevni graditelji koristili osnovne vodiče, zanatlije su brzo počeli sa stvaranjem boljih mernih instrumenata. Savremeni daljinomer su jedan od najpreciznijih načina da se izmeri udaljenost, a koriste impulse svetlosti. Laserski zraci odbijaju o udaljene mete, dok tajmer odbrojava tačno koliko dugo traje svetlo koje se vraća.

Ova tehnologija se naziva „Laser rangefinding“. Umesto da stalno emitiju svetlosnu energiju, većina daljinomera koriste „impulse“ od tih laserskih zraka, odnosno svetlosti.

Mnogi faktori utiču na efektivnu udaljenost daljinomera. Većina ručnih daljinomera može meriti na kilometar ili više. Iako su laserski daljinomeri veoma precizni u drugim opsezima, postoje neka ograničenja. Kao i svi talasi, laserske svetlosti se šire postepeno kao što putuju. Razlike u vazduhu, kao što su toplota i vlaga, mogu skrenuti snop i stvoriti lažne signale.

Upotreba daljinomera

Daljinomeri se koriste u sportskim i rekreativnim aktivnostima, kao što su golf i lov, koji se oslanjaju na poznavanje precizne razdaljine. Smanjenje troškova tehnologije su doveli do toga da daljinomeri budu sve češći i lovištima u poslednjih nekoliko godina.

Uvećanje je takođe veoma bitno uzeti u obzir kada kupujete daljinomer. Ovde ćemo istaći par smernica koje su bitne kada kupujete daljinomer. Ako ste lovac, onda će vam 4x uvećanje verovatno biti idealno, jer to omogućava dovoljno uvećanje u rasponu od 90 metara, ali takođe obezbeđuje bolje vidno polje.

Za pojedine lovce, idealno uvećanje bi bilo 7x i to je generalno dobar izbor, jer često životinja bude nekoliko stotina metara dalje i zato je važno da imate dovoljno uvećanje. Ugao kompenzacije je takođe dosta bitan. Većina daljinomera za lov poseduju ugao kompenzacije. Ova funkcija će vam dati preciznije rastojanje od cilja nego modeli koje ne karakteriše ovaj dodatak. Upravo zbog toga preporučujemo marke daljinomera poput: Nikon i Bushnell. Dalje u tekstu ćete još videti zašto savetujemo kupovinu ovih daljinomera.

Daljinomeri se koriste za merenje rastojanja u različitim situacijama i na njihove rezultate ne utiče toliko konfiguracija terena. Mnoge različite vrste daljinomera su danas dostupne u prodaji i možemo slobodno reći da predstavljaju veliki napredak u tehnologiji. Cena varira od daljinomera do daljinomera kreću se od 50 eura do 10.000 eura. Performanse variraju koliko i cena. Značajni faktori u proceni daljinometra su: opseg, tačnost, jednostavnost upotrebe u terenskim uslovima, veličina i težina. Potrebna preciznost varira u zavisnosti od zadatka koji se obavlja.

Tipične primene uključuju određivanje udaljenosti do okolnih stabala iz zapleta centra, određivanje rastojanja od jedne fiksne talke na drugu kao u poprečnom i obračun visine stabala. Pored toga, daljinomeri se mogu koristiti da bi se utvrdio obim određenog drveta ili postolja drveta. Neki daljinomeri su veoma precizni, lagani i kompaktni. Drugi su teški i komplikovani.

Veličina i težina opreme sprovodi se na terenskom prsluku, što naravno podrazumeva velike razdaljine na strmim terenima. Nije bitno da li lovite sa strelom, puškom ili nekim trećim oružjem, laserski daljinomer će vam omogućiti bolje rezultate u samom lovu, upravo zbog toga što na osnovu daljinomera možete odrediti daljinu mete.

U tehnološkom smislu, laserski daljinomeri su mnogo savremeniji od onih koje ste mogli pronaći pre pet godina. Savremeni daljinomeri su znatno jači, koriste manje baterije i može izdržati više opterećenja, odnosno ekstremnije uslove u prirodi.
Postoje više funkcija koje daljinomer može da obavlja, nego što se to vidi na prvi pogled.

Evo nekoliko saveta kako da od vašeg daljinomera izvučete maksimum:

Prvo i osnovno je to da nikada ne kupujete daljinomer bez „ugla kompenzacije“ koja vam pomaže da odredite udaljenost cilja, a ne liniju videokruga udaljenosti od cilja. Svi vrhunski daljinomeri danas imaju ovu funkciju. Ukoliko imate stariji model daljinomera, koji ne poseduje ovu funkciju, onda vam je naš savet kupovina novog, a ne nadograđivanje već postojećeg. Mnogi daljinomeri danas, takođe vam pružaju mogućnost da se uredsredite na okular, nešto što nije bilo moguće pre par godina. Čak i ako je vaš vid 20-20, ovo je dragocena funkcija, koja se posebno razvila u proteklih nekoliko godina.

Vrste daljinomera koje se korite za lov:

Ultrazvučni: - Ovaj daljinomer radi tako što koristi širok frekventni opseg od sonde, slanja uskih snopova zvučnih talas koji „odskaču“ van objekta. Tačnost se vrši na poziciju prijemnika, van zvučnih talasa i buke. Buka generiše vetar, cvrkut ptica i ostale zvukove prirode kao i buku drumskog saobraćaja tako da to utiče na očitavanje.

Optički: - Optički daljinomer se u većini slučajeva koristi za određivanje udaljenosti. Za ovu primenu, daljinomer poseduje niz sočiva i ogledala kako bi stvorio takozvanu dvostruku sliku.

Laserski: - Ovakvi daljinomeri uglavnom rade na baterije. U našim krajevima se mogu često zapaziti. Laserski daljinomer koristi fokusirano svetlo za merenje rastojanja. Nevidljivi laserski zrak je usmeren na neki objekat. Zbog laserske svetlosti odbija većinu površina, daljinomeri mogu „videti“ tačno vreme koliko je potrebno svetlu da se vrati. Daljinomer tada može da izračuna rastojanje od objekta.  Kad smo već kod laserskih daljinomera, hteli bi smo da sa vama podelimo stranicu gde možete nabaviti ovakve daljinomere. U pitanju je sledeća stranica: http://www.onoff.rs/75-laserski-meraci-daljine

Kao što možete i sami da zapazite, cene variraju. Uglavnom se cena formira na osnovu razdaljine koju daljinomer može da isprati. Naravno, pored toga, tu je i kvalitet izrade, dodatne specifikacije, težina i tako dalje. Kada je marka u pitanju, neka preporuka je da je najbolje izabrati marku „Nikon“ jer nam se nekako čini da je to najpouzdanija i najkvalitetnija marka koja proizvodi daljinomere.

Naime, zašto je daljinomer toliko bitan činilac lovačke opreme?

Ovo pitanje verovatno često postavljaju oni koji tek počinju da se bave lovom. Da bi im najlakše objasnili, pokušaćemo da navedemo jedan primer značajnosti upotrebe daljinomera u samom lovu.U pitanju je lov na divokozu. Divokoza se uglavnom lovi u toku novembra meseca. U ovom lovu postoje 2 načina po kojim možete postupiti. Jedan je prikradanjem, a drugi čekanjem. Ako više volite lov prikradanjem, onda vam daljinomer zapravo neće puno služiti. Međutim, ukoliko odlučite da divokozu ustrelite metodom čekanja, onda vam je daljinomer itekako bitan.

Po toj metodi, pored odgovarajuće puške, jako je bitno da imate odgovarajući daljinomer sa sobom, kako bi ste sa lakoćom lovili. Isto je bitno da to budu kvalitetni daljinomeri, a ne neki jeftini koji ne daju tačne procene. Zato opet napominjemo da je bolje odmah u startu uložiti novac u kvalitetnu opremu, gde spada i daljinomer, nego da kasnije plaćate dodatne troškove (prepravke i slično). Moglo bi se reći da je daljinomer gotovo neophodan za lov na planinama i sličnim terenima.


Ukoliko imate nedoumica oko toga koji daljinomer bi ste trebali da izaberete, mi ćemo pokušati da vam pomognemo oko toga. Naime, ukoliko imate budžet od 400 eura (U nekim zemljama je jeftiniji), onda bi smo vam svakako savetovali kupovinu sledećeg daljinomera:

Nikon S800 - Po rečima drugih lovaca koji su koristili i još uvek koriste ovaj daljinomer, ne vidimo razlog da ne kupite ovaj daljinomer. Jeste da je cena dosta velika, ali kao što smo rekli, ukoliko želite kvalitetno, onda morate da izdvojite više novca nego što ste možda planirali. Pored ovog, postoje i drugi modeli koji se čini jako dobrim. U ovom tekstu ćemo pisati još o njima, tako da možete više da saznate i da se na kraju lakše odlučite za daljinomer koji bi vam najviše odgovarao.

Bushnell 1500ARC – Poprilično veliki daljinomer, relativno brzo očitava. Cena na našem tržištu je nekih 600 eura.
Swarovski – Jedan od boljih daljinomera danas. Dosta kolega lovaca koriste ovaj daljinomer i izuzetno su zadovoljni, naročito meračima. Poprilično je težak, i jedina mana je to što je ciljna tačka dosta veća tako da nije baš kompatabilna sa malim metama u dugom opsegu.

Leica Geovid 10x42 – Staklo kod ovog modela je jako dobro. Međutim, kao i svaki drugi model, i ovaj ima neke od loših strana. Isto tako, najavljuje se nova (unapređena) verzija ovog modela, tako da bi bilo pametnije ne trošiti novac na ovakav daljinomer. 

Bushnell G-Force 1300 ARC – Možemo slobodno reći da je ovo jedan od najboljih daljinomera na tržištu ovih dana. Ovaj model Bushnell-a spada u srednji opseg cena, ali su mu brzina i ostale karakteristike definitivno na vrhunskom nivou.

Izuzetno je brz i precizan. Ako lovite sa različitim oružjem i na različitim terenima, onda je ovo definitivno daljinomer za vas. Daljinomer je kompaktan, lagan i jednostavan za držanje. Gumeni rukohvat čini ovaj daljinomer sigurnim u ruci. Kućište je takođe izrađeno od veoma kvalitetnog materijala, tako da će vam sigurno godinama trajati, bez obzira na uslove u kojima lovite.

Par tastera koje ima na sebi itekako olakšavaju rukovanje i čine ga izuzetno brzim. To je ujedno i velika prednost ovog daljinomera. Tako možete veoma lako da pratite metu, brzo i precizno čak i sa rukavicama. Crveni ekran koji ima, možete videti u skoro svim vremenskim uslovima. Jedan zaista kvalitetan daljinomer, koji bi vam sigurno ulepšao i poboljšao vaš lovački pribor. Evo i jedne slike da možete da vidite kako izgleda ovaj daljinomer:

laserski daljinomer
 
Što se same kupovine, kod nas u Srbiji tiče, postoje dosta tih prodavnica u kojima možete pronaći odgovarajući daljinomer. Ne savetujemo vam online kupovinu kada su u pitanju daljinomeri, jer ukoliko ste početnik bolje vam je da sami odete do prodavnice te da tako nađete daljinomer koji bi vam najbolje odgovarao, nego da preko interneta kupite neki koji vam neće tako dobro odgovarati.

Ukoliko pak imate dosta iskustva sa ovom vrstom opreme, onda naravno možete preko interneta naručiti daljinomer, ali uvek budite obazrivi kada je u pitanju kupovina preko interneta. Naročito ako se radi o polovnoj robi! Još jednom za kraj da napomenemo da pri kupovini daljinomera ne bi ste trebali da šteditejer kao i ostala lovačka oprema, tako i daljinomer mora odgovarati vašim potrebama u lovu.

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi