Mađarska vižla ( Hungarian vizsla ) je rasa pasa koji su namenjeni za pomoć kada je u pitanju lov na sitnu divljač kao što su fazan i zec. Vremenom zbog svoje dobre naravi se sve više počinje gajiti i kao porodičan pas.

Tragovi iz istorije ove rase se mogu naći i u zapisima koji potiču od pre više vekova, gde su opisivani psi korišćeni za sličnu namenu, veoma slične građe i boje. U razvoju rase su dosta učestvovali i nemački ptičari, a u jednom periodu i turski lovački psi.

Vremenom su lovci na terenu razvili dva varijeteta koji su na kraju priznati priznati kao različite rase : mađarska kratkodlaka vižla ( FCI 57 ) i mađarska oštrodlaka vižla ( FCI 239 ). Osnovna razlika među njima je u dužini dlake. Nalaze se u sedmoj FCI grupi gde su ptičari i seteri.

Temperament

Mađarska vižla je rasa kod koje je izražen visok nivo energije kod pasa, takođe su odani, brižni i nežni. To su psi koji traže da im vlasnici posvete pažnju, a ako je nedobiju staviće do znanja cviljenjem i umiljavanjem da im to nedostaje.

Nisu agresivni prema strancima, ali će lavežom najaviti kada se neko nepoznat pojavi u dvorištu. Dobro se navikavaju na život u porodici i nežni su sa decom. Na domaće ljubimce kao što su mačke i slični može da se navikne ako sa njima živi, ali neće propustiti priliku da povija i napadne druge ljubimce koji su nepoznati. Sa drugm psima se dobro slaže, mada može biti problema sa nekim mužjacima koji su preterano dominantni.

Da bi se psi dobro ponašali zahtevaju dosta fizičke aktivnosti. Ne bi se moglo preporučiti da se drže u stanu, više im odgovara kuća sa dvorištem gde se mogu slobodno kretati. Ukoliko se ne posveti dovoljno pažnje aktivnostima, mađarska vižla može postati destruktivno što nikako nije dobro.

kratkodlaka mađarska vižla rasa
izvor - wikimedia.org

Jedna osobina se posebno izdvaja kad su u pitanju psi ove rase, a to je da oni žele što je moguće više biti uz svog vlasnika.

Opšte osobine

Iako su razvijena dva tipa koji se čak i vode kao posebne rase, mađarska vižla ima veliki broj stavki koje su univerzalne. U pitanju su robusni psi, deluju mršavo ali sa jsano definisanim mišićima. Mađarska vižla poseduje opšti izgled koji je karakterističan većini rasa ptičara.

Ima plemenit izgled glave sa tim da je lobanja široka i blago ispupčena. Mađarska vižla ima boju očiju koja je tamnija od boje dlake. Uči su postavljene tako da vise i imaju oblik koji se može opisati kao zaobljeno slovo "V". Uši trebaju biti okrenute prema licu i ne trebaju biti mesnate.

Leđa su prava, kratka i mišićava, dok je grudni koš dugačak i dubok u dobrim proporcijama sa ostalim delovima tela. Slabine su široke, a stomak je blago izdignut.

Boja dlake je jednobojna, tamno žućkasto-smeđe boje. Može da se javlja u nekoliko različitih nijansi, ali se pojava tamnih ili belih pruga kao i svetložuta  ili tamno mahagoni crvena boja smatraju velikim manama i takvi psi se isklučuju iz uzgoja. manje bele oznake su dozvoljene na grudima i šapama.

Povremeno se može čuti da mađarska kratkodlaka vižla nikako ne podnosi hladnije vreme i da to loše utiče na lov. Ovo prosto nije tačno, oni hladnije vreme podnose poput ostalih kratkodlakih ptičara (poentera na primer). Oni koji žele da budu sigurni da će pas uvek raditi, da bi bili mirni tu je mađarska oštrodlaka vižla.

Svojim izgledom i bojom dlake se može ponekad zameniti sa rodezijskim ridžbekom.

Mađarska kratkodlaka vižla

Dlaka treba da bude gusta, kratka i da dobro prileže. Stomak treba da bude slabije odlakan, a na ušima treba da bude kraća i svilenkastija dlaka. Na repu dlaka treba da bude malo duža.

Kako je selekcija ove rase duže trajala postignuta je stabilnost što se tiče izgleda, jedina ostupanja mogu se očekivati samo u boji dlake. Ovde treba voditi računa da se u uzgoju ne koriste psi sa sivom ili tamno smeđom bojom, jer to vodi ka diskvalifikaciji.

Mađarska kratkodlaka vižla je selekcijom dobro prilagođena potrebama lova, dobro se slaže sa drugim psima, ne odlazi iz vidnog polja lovca i što je veoma bitno dobro podnosi sve uslove sa kojima se može susresti prilikom pretraživanja terena ili donošenja odstreljene divljači.

Mužjaci

  • Težina 20 – 30 kg
  • Visina 56 – 64 cm

Ženke

  • Težina 18 – 25 kg
  • Visina 53 – 61 cm

Mađarska oštrodlaka vižla

Ova rasa se razvila ne terenu kao posledica toga što je mađarska kratkodlaka vižla upotrebljavana na težim terenima i oštrijim vremenskim uslovima. Sve pozitivne osobine rase su sačuvane, sa tim da je mađarska oštrodlaka vižla pokrivena srednje dugom dlakom, od čega i potiče naziv.

Bolje podnosi rad u brdskim predelima gde je teren prekriven velikom količinom šiblja i šikare, kao i aportiranje odstreljene divljači iz vode po hladnijem vremenu. Što se tiče rasporostranjenosti, značajno je manje zastupljena u odnostu na kratkodlaku rasu.

Mužjaci

  • Težina 20 - 29 kg
  • Visina 58 - 64 cm

Ženke

  • Težina 18 - 25 kg
  • Visina 55 - 58 cm

Obuka za lov

Kada je u pitanju obuka, mađarska vižla je pomalo specifičan pas. Nagon za traženjem divljači i njenim donošenjem nakon što je odstreljena je veoma izražen. Bez nekih problema tokom lova radi na zemlji i u vodi, a to podrazumeva pretragu terena i donošenje odstreljene divljači.

lovački pas mađarska vižla
izvor - wikipedia.org

Spremnost za rad na terenu je fantastična, veoma lako savlađuju prepreke na koje naiđu. Tkom lova ima veoma dobro izraženu potrebu da čuva lovnu opremu i lovinu, a sa drugim psima se dobro slaže. U velikoj većini slučajeva ne udaljavaju se preterano od lovca prilikom pretraživanja terena, što neki lovci navode kao odličnu karakteristiku..

Međutim za razliku od većine kontinetalnih ptičara koji se koriste tokom lova, ova rasa zahteva lakši pristup. Bilo kakva grubost ili kažnjavanje psa že veoma loše uticati na njegovu dalju obuku i na kraju bude kontraproduktivno. Obuka treba da počne na vreme, prvo osnovna obuka i potom postepeno obuka za lov. Kako nisu pogodni za bilo kakvu preteranu primenu sile, ako se ne počene u ranom periodu sa dresurom kasnije je obuku značajno teže odraditi na kvalitetan način.

Obuka ženke je uglavnom lakša i poslušnije su tokom lova ili šetnje, ali to nije karakteristika ove rase. Ova osobina važi za sve uglavnom za sve rase, jer muški psi uglavnom se trude da budu "alfe" ili što bliže toj poziciji.

Na kraju još jednom ćemo ponoviti da se mađarska vižla ne preporučuje za držanje i život u stanu.

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi