Jasno je da u ribolovu pored znanja i veštine treba imati i sreće. Osim okolnosti koje su omogućile susret grabljivice i varalice postoji niz radnji, od kontrole do prihvatanja ulova, kako bi borba sa ribom bila uspešno okončana.

Neblagovremeno određivanje ili izostavljanje tih radnji vrlo često dovodi do neuspeha. Nema tog ribolovca koji je izvadio sve zakačene ribe, mada ima i onih koji tvrde da im se nikada nijedna riba nije otkačila. Teško je priznati sostvenu grešku, ali i kada grešimo postoje stvari na koje ne možemo da utičemo.

Ako su otkačinjanja češća i veća od 10 procenata realizovanih uboda, valja nam vratiti film unazad i analizirati najčešće slučajeve.

Zašto se riba otkači

Ispravljena udica – plitko ubodena udica u viličnu kost je čest slučaj na koji ribolovac ne može mnogo da utiče.

Otkačinjanje je najčešći ishod i pored veštine i dobro odabrane opreme. Čak i dobro naoštrena, jaka udica, pod momentom koji deluje na savijeni deo udice, teži da se ispravi, menja ugao uboda, tako da oštrica pod tim uslovima ne prodire, već grebe i seče kost i tkivo što rezultira otkačinjanjem.

Često se neznatno ispravljanje ne vidi na udici, jer je radnja obavljena u opsegu elastičnih deformacija. Izuzetak su žičane, i „Aberdin“ udice koje se plastično deformišu, što vrlo često spašava varalicu, ali i ribu.

Beg u granje – na najboljim mestima se najčešće prave najveće greške. Dobro odabran, snažan i podešen pribor i u najtežim uslovima omogućuje beskompromisna rešenja, ali brza borba na kratkim odstojanjima zahteva dobru pripremu, pri čemu se unapred određuju moguć tok borbe, mesto napada, prostor za zamaranje i dovođenje, kao i najpogodniji način i mesto za prihvatanje ulova. Svako oklevanje i bespotrebno popuštanje riba kažnjava. Posebno one velike i najčešće štuka.

Otkačila se pri obali – Loše zakačena riba često spada sa udice pri samoj obali, jer je tada elastičnost strune najmanja, a iskorišćenost elastičnosti štapa nedovoljna zbog oštrog ugla koji čini struna u odnosu na osnovu štapa. Ipak najčešća otkačinjanja pri obali se dešavaju zbog dovođenja odmorne ribe u plićak ili nepravilnim prihvatanjem.

Spala posle par sekundi – U ovom slučaju najveći i najčešći propusti su neblagovremena kontra, pad koncentracije ribolovca i slabi refleksi koji su presudni u ovom slučaju.

Zaključak je sledeći – Ubod u loše mesto će uvek biti jedan od razloga otkačinjanja ribe, a ne bi bilo ni zanimljivo da ulov uvek bude izvestan.

 

Sportski ribolov, lov i sve aktivnosti u prirodi